Vesedaganat miatt vese eltávolítás után...

Tisztelt Doktornő! Nagymamám az éven veseeltávolításon esett át rosszindulatú daganat miatt. Azóta számos vizsgálatot csináltak,melyek eredménye a korából adódó általános problémákat figyelembevéve is megnyugtatóak voltak. Most kaptuk kézhez a CT vizsgálat leletét, melyet csatolok. Sajnos 2 hónapja nagyon nincs jól. Annyira fáj a jobb oldalán a csípője és a lába, hogy járni sem bír. Teljesen elhagyta magát alig akar enni, inni. Emiatt a napokban otthon kap infuziót. A jobb oldali veséjét tavolították el. Kérem segítsen megértenünk a csatolt leletet, mert csak december 6-án tud legközelebb az orvosával konzultálni. Akkorra kapott időpontot, de félő hogy akkor sem fog bírni még járni. Válaszát nagyon várom és előre is köszönöm szépen! Tisztelettel Kissné Bodnár Enikő

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza vesedaganat témában

Tisztelt Kissné Bodnár Enikő!

Az ágyéki csigolyákról készült CT vizsgálat a csigolyák között protrusiokat (porckorong előboltosulás, ami a gerincsérv kialakulásának megelőző állapota) mutatott ki. Ezek nagy valószínűséggel már régebben keletkezhettek, esetleg nehéz fizikai munka következtében. A II. ágyéki csigolyában észlelt Schmorl csomó (csigolyatestek csontosodásának zavara- nem rosszindulatú elváltozás) szintén nem új keletű, ez a csigolya szerkezeti eltérésére utal, teendő nincs vele kapcsolatban. A CT vizsgálat a medencecsont bal oldalán egy nagy kiterjedésű: 78x40x40 mm-es csonthiányt igazolt, amely nagy valószínűséggel a vese daganat áttétjének felelhet meg. A csonthiány területét másfajta anyag – lágyrész képlet – foglalja el, amely szintét az áttét kialakulására utalhat. A meglévő bal vesében cisztózus képleteket, cisztákat figyeltek meg, amelyekkel szintén nincs semmiféle teendő. Feltételezhetően ezeket már a jobb oldali veseműtét előtt is már kimutatták. A bal vesemedence alsó területén 20 mm átmérőjű – vesekőre jellemző elváltozást észleltek. Ha ennek klinikai tünetei vannak, akkor urológiai ellátást igényel.

A csípőlapát elváltozása miatt annak sugárkezelése mindenképpen indokolt, s a vesefunkciók értékétől függően olyan gyógyszer adása javasolt, ami a csont leépülést gátolja. Ezen kívül a beteg általános állapotát figyelembevéve mellkas, has, kismedence CT és/vagy mellkas röntgen, hasi ultrahang vizsgálat javasolt. Amennyiben lehetséges a vesedaganat szövettanától függően daganatellenes terápia jön szóba. Amíg a kivizsgálás, a csontáttét helyi ellátása folyik, mindenképpen indokolt fájdalomcsillapítók beállítása illetve megfelelő mennyiségű folyadék és táplálék bevitel.

Tisztelettel: dr. Baki Márta

Kérdés: 2021. november 23., 23:32; Megválaszolva: 2021. november 26., 11:05
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
veserák és thymus
Tisztelt Doktornő! Egy húgyúti fertőzés kapcsán készült hasi ultrahangon találtak egy daganatot az egyik vesémben. Ezt CT vizsgált követte, mely...
csontáttét-fájdalam
Tisztelt Doktornő! Az öcsém nevében írok. Csontáttétes vesedaganata van. Jelenleg a SUTENT nevű gyógyszert szedi. Kapott már sugárkezelést....
Vesedaganat műtét utáni Mri...
Kedves Doktornő! Édesanyám idén március 9-én veserezekción vett részt egy kb. 40 mm-es rosszindulatú daganat volt a bal vese felső pólusán...
vese daganat
Tisztelt Doktornő! A beteg egyik veséjét eltávolította a sebész. A daganat a vesén belül keletkezett. Ezt követően - kezelést nem írtak elő -...