Vesedaganat műtét utáni Mri vizsgálat

Kedves Doktornő! Édesanyám idén március 9-én veserezekción vett részt egy kb. 40 mm-es rosszindulatú daganat volt a bal vese felső pólusán, semmilyen áttét nem keletkezett, minden rendben volt, ép széllel, Fuhrmann gr. I.B. A műtétet követően szépen gyógyúlgatott különösebb panasz nélkül. Illetve a műtéti heg fölött néhány cm-re kialakult egy dudor, amely ha fekszik elsimul, olyan mint egy sérv, ami nem fájdalmas, csak esztétikailag zavarta kicsit, és attól félt hogy valamilyen daganat alakult ki oda. Megvizsgálta a műtét végző orvos és azt mondta, hogy előfordulhat ilyen elváltozás, és ez nem kóros. A csontszcintigráfia is negativ volt + még készűlt egy csontröntgen is, ami szintén negatív volt. Július 16-án készült egy hasi + mellkas CT vizsgálat amelyen egy 29 mm -es cystát találtak a bal veséjén, a vizsgáló CT-s doktornő szerint, 4 hónappal a műtét után ez természetes. Az onkológus doktornő kért egy MRI kontrollvizsgálatot, szeptember 25-én elkészült. A leletet tegnap kaptuk meg, de sajnos az onkológiára csak október 29-re van előjegyezve. Kérem szíveskedjen véleményezni a leletet, mert nagyon aggódom addig is. A leleten a következőek vannak leírva: A máj és lép normál nagyságúak, 4 B máj segmentumban a hilus fölött 8 mm-es cysta. A lépben kóros nem látható. Epehólyag pancreas mellékvesék eltérést nem mutatnak. Jobb vesében 2 cm-es sima falú cysta. A bal vese hilusában dorsalisan 16 mm átmérőjű cystosus terime látható, vastagabb szabálytalan kontúrú, kontraszthalmozó fallal. Az elváltozás mögött 12 mm-es lineáris kontraszthalmozó képlet is látható. A bal vese alsó pólusán ventralisan a vese tok alatt 9 mm-es linearis kontraszthalmozás látható. A bal vese hilus és mellékvese körül vékony hegesedések, valószínű az elvégzett műtét eredménye. Kóros nyirokcsomó a vizsgált régióban nem ábrázolódott. Vélemény: a bal vese hilusában kontraszthalmozó vastagfalú lebenyezett kontúrú, cystosus elváltozás felveti recidiva lehetőségét. Ez a recidiva (kiújulás) lehetősége megelőzhető-e, illetve ujjab műtét szokott szükségessé válni, vagy valamilyen gyógyszeres kezelés szükséges? Esetleg próbáljuk megsürgetni az onkológián az október 29-i időpontot, hogy időt nyerhessünk? Elnézést hogy ilyen hosszúra sikerült, de sajnos nagyon aggódóm az anyukámért. Előre is nagyon szépen köszönöm!

Dr. Tóth Judit válasza vesedaganat témában

Kedves Kérdező!

Amit látatlanban tudok mondani az a radiológus felvetésén alapul: mivel felmerül a recidíva ezt feltétlenül tisztázni érdemes.

Ami megnyugtató, hogy még elég közel vagyunk a műtéthez és az eredeti tumor ép széllel lett eltávolítva, de sajnos ezek nem zárják ki a recidívát. Azt javaslom, hogy az operáló urológust keresse meg, aki ultrahanggal esetlegesen plusz információt tud mondani a vesében CT-vel leírt elváltozásról.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. szeptember 29., 10:04; Megválaszolva: 2015. szeptember 29., 13:04
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Vesedaganat miatt vese eltávolítás...
Tisztelt Doktornő! Nagymamám az éven veseeltávolításon esett át rosszindulatú daganat miatt. Azóta számos vizsgálatot csináltak,melyek...
veserák és thymus
Tisztelt Doktornő! Egy húgyúti fertőzés kapcsán készült hasi ultrahangon találtak egy daganatot az egyik vesémben. Ezt CT vizsgált követte, mely...
csontáttét-fájdalam
Tisztelt Doktornő! Az öcsém nevében írok. Csontáttétes vesedaganata van. Jelenleg a SUTENT nevű gyógyszert szedi. Kapott már sugárkezelést....
vese daganat
Tisztelt Doktornő! A beteg egyik veséjét eltávolította a sebész. A daganat a vesén belül keletkezett. Ezt követően - kezelést nem írtak elő...
Mi a pontos diagnózis rosszindulatú...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Azzal a kérdéssel fordulok Önök felé, hogy szeretném megtudni pontosan Édesanyám zárójelentésének és szövettani...