Kiújulás, áttét?

Tisztelt Doktor! Betegségem előzményei: világossejtes vesecarcinómás daganatot (3, 5 cm-es) távolítottak el a jobb vesémből az alsó pólus csonkolásával, 2009.11.30-án. Az eltávolítás az éppen történt (4 mm) , és érbetörés nem volt bizonyítható a lényege a szövettani leltemnek. Ezért onkológust sem kellett felkeresnem. Amit előírtak az a félévenkénti CT controll. 2010 májusában meg is történt, akkor a lelet kimutatott 2 cm-es elváltozást a csonkolt résznél, azzal a véleménnyel, hogy mindez lehet recidíva vagy műtéti deformítás is. Újabb CT-re 2010.szeptember 7-én került sor, amikor a következő leletet kaptam meg: "A korábbi vizsgálat képein látható tumornak megfelelő lokalizációban a vesekontúr szabálytalan, a parenchymából egy kb. 23x15 cm-es szabálytalan alakú és szabálytalan kontúrú, a környező retroperithoneális zsírszövet felé ill. a hátsó hasfal felé szalagos beszűrtséget mutató terime domborodik elő, mely mind artériás, mind vénás fázisban a kontrasztanyagot méréskelten halmozza. a parenchyma felé a terime relatíve éle kontúrokkal rendelkezik. A retroperithoneumban elsősorban az aorta bal oldalán számos 5 mm-es nyirokcsomó látható. A jobb oldalon a zsírszövetben csak egy-két 4-5 mm-es átm. nyirokcsomó figyelhető meg, mely egyértelműen kórosnak nem mondható. A has bal oldalán mesenterialis zsírszövetben a mesenterialis erek között nagyszámú 1 cm átm. és néhány 1, 5 cm-es. Szabad vagy letokolt hasi ill. kismedencei folyadék nem látható. Vélemény: alsó pólus resectio utáni állapot a jobb vesében. Az alsó pólus területén látható inhomogén szabálytalan halmozó szövet többlet, tekintve a műtét időpontját, lehet még aktív hegszövet, de felmerül residuum ill. recidiva gyanuja is. Retroperithonealislymphadenopatia, mesenterialis lymphadenomegalia és lymadenopatia jelei. Szoros kontroll (max.3 hónap) szükséges." Kérdésem az lenne, hogy műthetők-e az említett nyirokcsomók a mesenterimban és a hasi aortán, illetve hogyan derülhet ki, hogy az említett nyirokcsomókban benne van-e a daganat, azaz áttétek-e? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Dr. Nagykálnai Tamás válasza veserák témában

46 éves vesedaganaton átesett nőbetegnek

A világossejtes vesedaganat eltávolításra került tavaly.

A 2010. szeptemberi CT lelet nem egyérteémű, azaz a leletet adó orvos sem tudja megmondani, hogy mi ez a 23 mm-es elváltozás, és hogy mi van belül ezekben a szokásosnál kissé nagyobb nyirokcsomókban.

A 2010. májusi CT hasonlókat írt? Ugyanazon a gépen történt a most szeptemberi vizsgálat is?

Két eshetőség van, hogy a jelenlegi helyzetről többet tudjunk meg - és ne is vesztegessünk időt (mert a rákbetegségnél ez nem lenne jó):

1./ Valamilyen képalkotó műszeres (Ultrahang) vizsgálat közben ezt a 23 mm-es dolgot meg kellene szúrni, és "aspirációs cytológiát" venni belőle.

• Ha negatív, az jó jel (persze lehet "hamis negatív" is, pl. nem került be daganatsejt a tűbe, pedig ott van. Ennek kicsi a valószínűsége) , akkor ráérősen 3 hónap múlva ismételt CT szükséges.

• Ha pozitív, akkor sajnos kiújulásról van szó, és azonnal kombinált gyógyszeres kezelésre kell fogni a beteget - és/vagy műtétileg megpróbálni eltávolítani a rosszaságokat.

2./ Úgynevezett PET/CT-t is lehetne csinálni (ez egy izotóppal jelzett cukorral együtt végzett vizsgálat) - bár veserák kiújulásának gyanúja esetén ezt a méregdrága vizsgálatot az OEP sajnos nem finanszírozza, tehát kb. 250.000 - Forintba kerül.

Kiváncsian várom a jövő fejleményeit, kézcsókkal

Kérdés: 2010. szeptember 23., 15:20 ;Megválaszolva: 2010. október 14., 09:33
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Veserák szövettani lelete
Szeretném tudni, mit jelent pontosan férjem alábbi kórszövettani lelete: A bal vese részletében expansivan növekvő, 2 cm átmérőjű, az anatómiai...
Jobb oldali veserák
Tisztelt Doktorúr! Idén Márciusban Ultrahang vizsgálaton voltam és diagnosztizáltak nálam egy 3cm-es daganatot a jobb vese felső pólusán. Voltam...
Műtét után
43 éves férfi vagyok, 2011 június végén műtöttek meg veserákkal, egy 9cm-es tumor volt a jobb vesémben, teljesen eltávolították a beteg vesét. Az...
Rákfóbia?
Tisztelt Doktot Úr/Nő! 10 éve veserákom volt, eltávolították az adott vesét. Azóta foly. kontrollra járok, 3 havonta, a hasi UH nem mutat semmit...
Ugye nem kezdődik már megint?
Tisztelt dr. úr-nő Kezdeném az elején 2007-ben rosszindulatúdaganatott fedeztek fel a balvesémben, amit a lépemmel, mellékvesével, együtt...