Agyi áttét eltűnése

Tisztelt Főorvosnő! Azt szeretném megkérdezni, hogy véleménye szerint a sugárkezelés hatására (WBRT) teljesen nyomtalanul eltűnhet-e egy agyi áttétnek vélt elváltozás, és ráadásul oly módon, hogy az hónapokkal később sem újul ki, miközben a primer daganatot jelenleg sem találják, így arra kezelést sem kap a beteg? Az agy besugárzása előtt biopszia nem történt. A képalkotó eljárások (ultrahang, mellkas, hasi és kismedencei CT) , illetve a tumormarker vizsgálatok sorra negatív eredményt hoztak a kezelés megkezdése előtt, és szerencsére azóta is. Lehetséges, hogy nem is agyi áttét volt az agyban talált elváltozás, amit a CT és az MR vizsgálatok alapján vélelmeztek, hanem primer daganat vagy esetleg ciszta, netalán valami egészen más? Az elváltozás ödémaképződéssel járt. Jóindulatú ciszta esetében is képződhet ödéma? A kiújulástól örökké tartani kell? Tisztelettel:

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza agyi áttét vagy primer daganat, sugárkezelés témában

Tisztelt Asszonyom!

Levelében a beteg állapotáról semmit sem írt, így nem tudjuk, hogy daganat kialakulásával kapcsolatban különböző rizikó tényezők fennállnak-e vagy sem. (pl.családi előfordulás, dohányzás, stb…) Az agykoponyán belül nem jelezte, hogy hol helyezkedett el az elváltozás, s miért nem lehetett belőle szövettani mintát venni, és felmerült-e úgynevezett pontbesugárzás, amikor csak a néhány cm-es daganatot sugarazzák be és nem az egész agyat. A sugárkezelés befejezése után kb. 6-8 héttel javasolt ismét képalkotó vizsgálatot végezni – CT vagy MR – s annak megfelelően értékelni az eredményeket. Ekkor még teljesen nem tűnhet el az elváltozás, de némi jelek arra utalhatnak, hogy csökken a kiterjedés. Természetesen, a klinikai tüneteket is szem előtt kell tartani, s alkalmanként kiegészítő kezelések szükségesek.

Abban az esetben, ha felmerült, hogy ez valamelyik központi idegrendszeren kívüli szervből kiinduló daganat lehet, akkor a fent nevezetteken kívül esetleg gyomor, vastag-, végbél tükrözés, nőgyógyászati és/vagy urológiai vizsgálat elvégzése javasolt. Amennyiben még ezek sem vezetnek célhoz, akkor PET-CT talán közelebb vezet a diagnózis felállításához. Erre esetleg egyedi méltányossági kérelmet lehet beadni.

Folyamatosan figyelemmel kell lenni a klinikai tünetekre, s alkalmanként képalkotó vizsgálatokat érdemes végezni az agy állapotáról. Azt véglegesen kimondani, hogy a későbbiekben nem lesz probléma, azt sajnos egyértelműen nem lehet.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2020. május 20., 13:16; Megválaszolva: 2020. május 21., 17:20
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Műtét előtt
Majmegnagyobbodas