MR vizsgálat eredménye

Tisztelt Orvos! Kérném az alábbi eredmény magyarázatát. Előre is nagyon szépen köszönöm! A kamrarendszer szimmetrikus, középállású, az intra és extracerebralis liquorterek a szokottnál enyhén tágabbak. Az agyállományban elszórtan számos apró T2 súlyozott képeken magas jelintenzitású góc figyelheto meg, dominálóan a frontalis és parietalisan a fehérállományban. Jobb oldalon a temporalis lebenyben 7 mm-es diszkrét perifocalis oedemával övezett jelszegény, kontrasztanyagot gyuruszeruen halmozó képlet azonosítható. Bal oldalon a gyrus postcentralisban egy 4 mm-es apró kontrasztanyagot halmozó terület ábrázolódik parasagittalisan ugyancsak parasagittalisan bal oldalon a gyrus cinguliban figyelheto meg 5 mm-es kontrasztanyag halmozó képlet látható. A temporalis lebenyben látható eltérésnek megfeleloen diszkrét diffuziós gátlás is sejtheto. A centrumában kis bevérzés nem zárható ki. A Willis kör erei szabályosak, kóros érképlet, aneurysma szeru tágulat nem azonosítható. A craniocervicalis átmenet ép. A basalis ganglionok szabályosak. Vélemény: Multiplex met. cerebri. Multiplex vascularis károsodás

Dr. Baki Márta válasza Agyi áttét témában

Tisztelt Levélíró!

Levelében a lényeget ismertette: tüdőrák után jelenleg a koponya MR vizsgálat több gócot igazolt, ami áttéteknek felelhetnek meg. Az elváltozások elhelyezkedését részletesen leírja a lelet, de nagy valószínűséggel ezek olyan helyen és nagyságban helyezkednek el, ami talán az agy egészének működését nem befolyásolják. Néhány góc mellett fokozott folyadékhalmozás (ödéma) igazolódott, ezért valószínűleg tablettát/tablettákat vagy valamilyen kanalas orvosságot kapott. Feltehetően kezelő orvosa sugárkezelést is ajánl majd fel, esetleg valami egyéb daganatellenes kezeléssel egyidőben. Ezen kívül az agy néhány területén az érellátás sem megfelelő, ami miatt – a klinikai tüneteket is figyelembevéve – szintén valamilyen terápia javasolt.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. augusztus 11., 20:22 ;Megválaszolva: 2022. augusztus 13., 17:50
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Kezelés várható és milyen?
Üdvözlöm! Édesapámat augusztus 11-én műtötték, jobb alsó tüdő lebenyből vettek ki és még nyirokcsomókat amiket látott a dr Úr hogy nem jók....
Tüdőrák, vagy TBC
Tisztelt Doktornő! Előzmény betegségem: 2013-ban tbc fertőzést állapítottak meg nálam, melyből egy fél éves kezelést követően 2013...
Rossz indulatú?
Tisztelt Doktornő! Mellékletként csatolom édesanyám PET CT leletét. Sajnos a kezelőorvosa csak 2 hét múlva rendel ismét. Tüdőgyulladással...
Tüdőrák àttét a nyirokcsomókban
Tisztelt Doktornő! Apósommal kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni. 72 éves, erős dohányos férfi. Novemberben derült ki, hogy tüdőrákos....
Vena superior sindroma