Agyi áttétek és alvászavar

Tisztelt Dr. Fehér Gergely! Már egy korábbi kérdésemmel is kerestem nem olyan régen, édesanyámnál rosszindulatú daganatos betegséget állapítottak meg tavaly. Adenomacercinoma + mellhártya áttét. Célzott kezeléssel nagyon jó állapotban volt egy évig. Sajnos idén a betegség progrediált és agyi áttéteket okozott. Jelenleg a tudata tiszta, de egyre nehezebben jutnak eszébe bizonyos szavak, továbbá gyenge, de még nem fekvő beteg, étvágya jó. Az állapotán azonban sokat ront, hogy pár hete nem tud aludni. Sokszor felriad, nem tud visszaaludni, pihenni az éjszaka folyamán. A súlyos állapota miatti szorongás mellett a sok gyógyszer és az agyi folyamatok is okozhatják ezt? Ha Frontint vesz be (fél adagot szokott) utána egész nap "ködös" a feje, ezért ezt nem szívesen veszi be. Tudna-e esetleg ajánlani valamit (gyógyszert) , ami segítheti a pihenését, alvását, továbbá a szedett gyógyszerek közül van-e valami, amely okozhatja az álmatlanságot, felriadást. Előre is köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fehér Gergely válasza agyi áttétek témában

Kedves Kérdező!

Nehéz néhány mondat alapján érdemi tanácsot adni. A glicerin helyett inkább methylprednisolon hatóanyag adása javasolt, agyi áttét és következményes vizenyősödés (oedema) esetén az jóval hatékonyabb gyógyszer. Alvássegítés és feszültség oldás céljából talán a mirtazapin hatóanyagú gyógyszer lenne a legmegfelelőbb. Célszerű mindenképpen egyeztetni háziorvossal/onkológussal, hiszen számos egyéb tényező is szóba jön a gyógyszerválasztás esetén (pl laboreredmények, szedett gyógyszerek, a beteg általános állapota stb).

Üdvözlettel:

Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely
Kérdés: 2021. április 29., 14:55; Megválaszolva: 2021. április 30., 09:38
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
áttétek az agyban
2013. decembere elején jelentkeztek az első tünetek, melyek abban nyilvánultak meg, hogy hirtelen sokat romlott a látása az édesanyámnak....
Véralvadásgátlás agyi trombózis
Üdvözlöm! 12 éve császármetszés után két héttel agyi infarktust kaptam. Utólag kiderültek az alábbi mutációk: MTHFR heterozigóta, Prothrombin...
örökölt migrén
Tisztelt doktor úr! 12 éves korom óta vagyok "migrénes", azóta vizsgálják, leleteim általában negatívak (labor, MR, CT, szemvizsálat, pajzsmirigy...
Arcomba száll a vér
Tisztelt Doktor Úr! Az első adag AstraZeneca oltás után 2 héttel gyenge, napokig tartó fejfájás jelentkezett főként a tarkóm tájékán, illetve...
Axonlaesio
Tisztelt Doktor Úr! Az elmúlt egy évben rendszeresen zsibbadnak a végtagjaim, elsősorban a karjaim. Kisebb fokú bizonytalanságérzettel jár. A...