Gyógyszerek és étrend-kiegészítők

Kedves Dr. Baki Mária Doktor Asszony Kérdésem a következő: Artemisia Annua, egynyári üröm vagy más néven édes üröm teát http: //biovitaminok.hu/index.php? route=product/product&manufacturer_id=11&product_id=754 , vagy ennek olajos változatát https: //www.drugstore.hu/termek/edes-urom-olajos-kivonat/, illetve ez a gyógyszirup http: //flavin.eu/flavin.php? aid=8&termek=2376 fogyasztható-e a "szedett gyógyszerekkel" együtt? Minden étrend-kiegészítőről azt írják a tájékoztatóban, hogy kérdezzen szakorvost. Erről az étrend-kiegészítőről viszont tudom (Vita+Active Brokkolicsíra kapszula) , hogy nekem nem jó, mert van benne vas, foszfor, kálium, mangán, szelén, cink, valamint E-vitamin. Ezek, ha jól tudom emelik, illetve szabályozzák a tesztoszteron termelést, amikor is nálam a gyógyszerekkel a nulla szint a cél. Az első hármat, amit linken megadtam, azokkal kapcsolatba úgy tájékoztattak, hogy ezen az ásványi anyagok és E-vitamin nincsenek benne. Ha lenne szíves válaszolni. Nekem nagy öröm és segítség lenne.

Dr. Baki Márta válasza Prosztata témában

Tisztelt Levélíró!

Az Artemisia annua (egynyári üröm) egyik összetevője az artemisin. Laboratóriumi körülmények között igazolták daganatellenes hatását. Sejttenyészetekben a prosztata daganatos sejtekre káros hatást fejtett ki. Fő mellékhatása a máj károsítás Összehasonlító klinikai vizsgálatok eredményei nem ismertek, így egyértelműen nem lehet állást foglalni, hogy valóban hatékony szerről van-e szó, mely mellékhatásokat nem okoz.

Az egyéb, Ön által felsorolt anyagok közül a nagy mennyiségű vas, kálium, magnézium, cink fokozott bevitele és a tesztoszteron hormon szint között összefüggés van, de ezen eredmények nagy része is csak laboratóriumi és/vagy állatkísérletekben igazolódott. A foszfor, szelén és E-vitamin (tokoferol) esetleg közvetetten befolyásolja a prosztata daganatos betegeket. Például: a hormon megvonás – alacsony tesztoszteron szint – csontritkulást okozhat, mely ellen a kálcium és a foszfor is valamelyest védő hatású.

Az Ön által szedett és kapott (injekció) gyógyszerek egyértelműen hatékonyak a prosztata daganatok kezelésére. Az alkalmazott gyógyszerek mellékhatásainak kivédésére javasoljuk a kálcium és D-vitamin bevitelt, fizikai aktivitást (sport) és egy kiegyensúlyozott táplálkozást.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2019. szeptember 24., 09:34; Megválaszolva: 2019. szeptember 26., 06:13
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Psa, daganat, csontizotop
Psa 40, magas gleason score, rosszindulatu daganat. 55 eves ferfi. A csontizotop vizsgalaton, amin semmit nem mondtak mi varhato? A gep a testresz also...
Szedhetet vitamint rosszindulatú...
Tisztelt Doktor Úr! Sajnos volt férjemnél rosszindulatú prosztatarákot állapítottak meg, csontáttétel. Most hormonkezelést kap,hormongyógyszert...
MRI lelet kiértékelése
Tisztelt Doktornő! Édesapámnál prosztatarákot diagnosztizáltak biopszia alapján amit gyulladás közben csináltak ezért reméltük,hogy ez fals...
Prosztatarák eredmények
Tisztelt Doktor Úr! Apukámnál prosztatarákot diagnosztizáltak. PSA: 51 ng/ml Szövetminta alapján Gleason score 3-4=7 A jobb lebeny állományának...
Prosztata rák operáció utáni PSA...
2010-ben prosztata rákkal operáltak. A PSA 20 volt. Operáció után a PSA értékem 0, 04 lett. Majd lassan emelkedni kezdett.Capro gyógyszert kezdtem...