Ösztrogénes hajszesz emlőrák után

2016. június 14. és október 4. között kemoterápiát kaptam emlődaganat miatt. Daganatos tünetem azóta nincs, a kontrolleredményeim negatívak. A kemoterápia leállította a menstruációm, ami nem is tért vissza. (49 éves vagyok.) A hajam azóta rendkívül ritka és gyenge. Forcapilt használtam, nem segített jelentősen. Regaine-tól szőrösödni kezdett az arcom. Bőrgyógyász androgén alopéciát állapított meg ránézésre. Alpicort Plust írt fel, ami elvileg adható nem ösztrogénfüggő daganatok esetén. A szövettan szerint ösztrogénnegatív volt a daganatom, hormonkezelést nem kapok. Azt szeretném kérdezni, hogy valóban biztonsággal használhatom-e az Alpicort, nem növeli-e az esélyét a rák kiújulásának vagy egy újabb betegség megjelenésének. Köszönöm a választ.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza kemoterápia, hajhullás kezelés témában

Tisztelt Asszonyom!

Levelében nem jelezte, hogy a hajszálai gyengék voltak-e már a kemoterápia előtt vagy sem. Általában a kemoterápia után a hajhagymák rendbe jönnek, de a hajszálak színe és minősége változhat. Jelen panaszai nagy valószínűséggel már nem függhetnek össze az alkalmazott kemoterápiával. Góckutatás történt-e?

A Forcapil egy B-vitaminokat és növényi kivonatokat tartalmazó készítmény. A Regaine ismert mellékhatása a fokozott szőrösödés, ami Önnél is jelentkezett.

Az Alpicort alkalmazási előírata alapján 100cm2-es területen alkalmazva a vizeletben nem volt kimutatható ösztrogén, de az ösztrogénekre jellemző vérzsír érték emelkedést és véralvadás változást észleltek. A hajas fejbőr típusától is függ, hogy esetleg mennyi anyag szívódik fel az oldatból. Legfeljebb 6 hónapig alkalmazható, s ezt követően ösztrogén szint meghatározás javasolt. Abban az estben, ha a terápia hatékony, akkor nem kell fél évig alkalmazni a kezelést.

A fentiek alapján nagy valószínűséggel a nem hormon érzékeny emlő daganatára a helyi kezelés nem lesz befolyással, de az onkológus kezelő orvosát mindenképpen tájékoztassa a hajhullás elleni kezeléséről.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2018. február 12., 19:51; Megválaszolva: 2018. február 16., 20:10
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Érdeklődnék
Kemoterápia okozta égési sérülés
Tisztelt Doktornő! Colon sigmoideum rosszindulatú daganata miatt, műtét után, utókezelésként FOLFOX kemoterápiát kapok. Az előírt 12 kezelésből...
Kemo vagy Koronavírus
Kedves Doktornő! December 5-én mastectomia és nyirokcsomó eltávolitáson estem át.18-ból 9 volt érintett.Her2 negativ,Ki-67status-5%,invaziv gócok...
Kemoterápia mellett probiotikum és...
Kedves Doktornő! Már megkaptam az első kemoterápiás kezelésemet, utána elmentem természetgyógyászhoz aki felírt nekem egy probiotikumot: Ferzym...