Melanoma Breslow 5. 82 mmm

Édesanyámnak a bőrgyógyász C4430/3 kódú daganatot diagnosztizált. Ez alapján műtétileg eltávolították a Zm.-i kórházban, Zalaegerszegen. 35mm hosszú, 20mm széles kimetszéssel. A szövettani eredmény: melanoma malignum nodularis, sejttípus: epitheloid, mitózis ráta: 5/50, Invázió mélysége Clark IV, ép szélek távolsága: 4.5-4.5mm, regresszio nincs, vérés inv.: nincs, prekurzor laesio: nincs, növ. fázis: vertikális, kifejékesedés: nincs, kisérő lob mértéke: csekély, körülölelő jelleg, Breslow 5.82mm, Mély: 6.9mm, perineuralis inv.: nincs, mikrosatellita laesio: nincs. Kórszövettani dg.: melanoma malignum nodularis. Clark IV pT4 C433 Az onko team az életkorát is figyelembe véve obszervációt javasolt. Megállapították, hogy a daganat nem melanómaként lett eltávolítva. Nyilván a csekélynek számító 4.5mm ép szegély miatt. (Utánna néztem, ebben az esetben 2cm-es biztonsági zónával kellett volna eltávolítani. Kérdeztem a sebészt.Elsőre azt mondta azért, mert nem melanóma volt a bőrgyógyászati diagnózis. Mikor azt kérdeztem, ha tudta volna hogy metszett volna? Némi meghökkenés után (nyilván időbe tellett lereagálni egy értelmesnek mondható kérdést) , azt válaszolta, akkor is kb. így metszett volna, az arc jellegzetessége miatt. (Csúnya lett volna az arc.? ) "Némi" ellentmondást érzékelve, kérdezném, elfogadható-e ez az álláspont (Pl. nem hinném, hogy egy láb eltávolításnál mérlegelnék az esztétikát, vagy a funkció csökkenést.) Ebből adódóan a következő kérdésem az lenne Önhöz, mint szakemberhez, mit javasol, mit tegyünk? Előre is köszönöm a mielőbbi válaszát: Darabos István.

Dr. Tóth Judit válasza melanoma malignum témában

Kedves Kérdező!

A melanomára jellemző, hogy nem csak helyileg újulhat ki, hanem sajnos távoli áttétek képzésére is hajlamos.

Az arcon nehéz esztétikai szempontból is radikális kimetszéseket végezni, és mivel nagyon látványos, a külvilág felé stigmatizációt is jelent. A külvilág látja, a beteg megéli nap mint nap, amikor a tükörbe néz....

Nem kérdés, hogy onkológiai szempontok szerint törekedni kellene a teljes, biztonsági szegéllyel történő kimetszésre, de ennek csak akkor van értelme, ha nagy valószínűséggel ezzel meggyógyítom a beteget. Nincs azonban értelme csonkoló műtétet végezni akkor, ha a távoli áttétképződés hajlama, vagyis a szervezetben MÁR MOST jelenlévő daganatsejtekből az áttétek kialakulásának az esélye nagy. Sajnos az ilyen szövettani eredmény mellett ez az eset állhat fenn.

A követéssel azért értek egyet, mert ha áttétek jelennek meg rövid időn belül, megkíméltem a beteget a csonkoló, életminőségét jelentősen rontó műtéttől.Ha helyi kiújulás lesz a következő lépés, még mindig van lehetőség mérlegelni az újabb műtétet vagy sugárkezelést.

A melanoma malignum onkológiai kezelési lehetőségei korlátozottak, sajnos az életkorát és a kísérő betegségeit is figyelembe véve szisztémás kezelés nagyon kockázatos.

Ez a döntés a sebész és az onkoteam részéről is emberi és szakmai szempontok mérlegelését jelenti.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2016. szeptember 10., 14:01; Megválaszolva: 2016. szeptember 19., 17:59
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Majmegnagyobbodas
Májmegnagyobbodás
Tisztelt Doktór Nő/ Úr. 72 éves 9 éve melanomán átesett , jelenleg panaszmentes nő ultrahang képe: hepar megnagyobbodott, jobb lebenye a bordaívet...
Tanácsadás 2
Mohs műtéti eljárás melanoma...
Tisztelt Doktornő! Egy kis méretű melanómát 2 éve távolítottak el a hajas fejbőrömről, a kimetszés széle már ép szövet volt. Most megjelent...
Tüdőgóc méret növekedés