Mohs műtéti eljárás melanoma esetén

Tisztelt Doktornő! Egy kis méretű melanómát 2 éve távolítottak el a hajas fejbőrömről, a kimetszés széle már ép szövet volt. Most megjelent két halvány barna pigmentált folt a műtét helyén. Ambuláns sebész szerint egyben a két gyanús képletet megfelelő biztonsági sávot is kivéve csak bőrátültetéssel lehetne megoldani. Én viszont szeretnék egy precízebb kivételt, ahol biopsziával lehet követni, mennyi az indokolt kimetszés. Köszönöm előre is a válaszát, üdv: Sz. Gábor

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza melanoma malignum, Mohs sebészet, bőrpótlás, sugárterápia témában

Tisztelt Sz. Gábor!

A levélcímben megadott „Mohs” műtéti eljárással azt állapítják meg, hogy a bőrdaganatot az épben távolították-e el, azaz mikroszkópos vizsgálattal sem maradtak vissza daganatos sejtek. A hazai és nemzetközi ajánlás is azt javasolja, hogy melanoma esetén, ha annak a kiterjedése, vastagsága a bőrben az 1 mm-t nem haladja meg, akkor 1 cm-es ép szélt kell hagyni. Az 1-2 mm közötti daganat kiterjedésekor 1-2 cm eltávolított területen ne lehessen kimutatni melanoma malignumra utaló daganatos sejteket. Amennyiben a tumor vastagsága a 2 mm-t meghaladja, akkor már 2 cm-es ép széllel kell eltávolítani a daganatot.

Az Ön esetében, ha kiújulásra van gyanú, akkor főleg, hogy nagy biztonsággal több cm-es kimetszés szükséges. Ez az elhelyezkedése miatt nagy valószínűséggel valóban csak bőrpótlással lehetséges. A kiterjesztett műtét előtt esetleg sugárterápiás szakorvossal érdemes egyeztetni, hogy célravezetőbb-e egy sugárkezelés vagy sem.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2020. július 06., 12:08; Megválaszolva: 2020. július 07., 15:21
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
A pet ct értelmezésében szeretnék...
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Műtét előtt