Májmegnagyobbodás

Tisztelt Doktór Nő/ Úr. 72 éves 9 éve melanomán átesett , jelenleg panaszmentes nő ultrahang képe: hepar megnagyobbodott, jobb lebenye a bordaívet 4 harántujjal meghaladja, homogenen echodus. Májvénák, epeutak szabályosak. Lép normál. Kóros nyirokcsomó hasüregben nem látszik. Rtg: szív kp nagyobb. Fél évvel ezelőtti uh már mutatott kisebb májnagyobbodást, de májenziek értéke negatív volt. Beta 2 mikroglobulin fél évvel ezelőtti vérvételen emelkedett volt, 3,31 mg/l. Jelenlegi vérvétel sajnos még időpontra várat. Májmegnagyobbodást okozhatja rákos folyamat?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza melanoma malignum, máj megnagyobbodás, ultrahang vizsgálat témában

Tisztelt Asszonyom!

A hasi ultrahangon kimutatott máj megnagyobbodás mindenképpen további vizsgálatokat igényel, de kicsi a valószínűsége, hogy a melanoma áttéte(i) okozzák az elváltozást. Ekkor inkább gócokat mutatnak ki, ill. egyenetlen (inhomogén) lenne az ultrahang visszaverődése. A Ön esetében a májmegnagyobbodás során homogén (egységes) ultrahangképet találtak. A beta-2 mikroglobulin értéke – laboratóriumoktól függően – általában 60 éves kor felett 3 mg/l felett kóros. Ennek ismétlése is szükséges, illetve egyéb laboratóriumi értékek meghatározása. A rendelkezésre álló adatok alapján nem nagyon valószínű, hogy a májmegnagyobbodás hátterében melanoma áttétek lennének, de további vizsgálatokra van szükség, esetleg mintavételt is javasolhat a kezelő orvosa.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. március 03., 09:00; Megválaszolva: 2021. március 05., 15:20
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
A pet ct értelmezésében szeretnék...
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Műtét előtt