Tanácsadás 2

Tisztelt Doktornő! Köszönöm a válaszát! Kérdésére válaszolva nincs panasza, jelenleg félévente járunk kontroll vizsgálatra. A nyirokcsomó ultrahangok, a hasi ultrahang és a tüdőröntgen negatív. Még mellékelem a szövettant. Ide is bemásolom: Makroszkópikus leírás: 22X17 mm nagyságú, babérlevél alakú bőr közepén 12 mm legnagyobb kiterjedésű, egyenetlenül pigmentált, éles szélű folt van. A képlethez legközelebb eső ép szél 4mm-nyire található. Resectiós szél tussal jelölve. Mikroszkópos leírás: A váll bőréből eltávolított szövetminta felszínén a szaruanyag helyenként kiszélesedett, részben parakeratoticus, benne nagyobb mennyiségű barna pigment látható. Egy területen, tizedmilliméternyi hosszúságban, a hámon folytonossági hiány látszik. Az epidermisben daganatos melanocyta proliferatum van, mely kifejezett fészekképzési hajlammal és pagetoid terjedéssel bír. A kifekélyesedett felszín alatt tumorosus göb van. a dermisben a papillaris dermist kitöltően láthatók a daganatsejtből álló mezők. A tumorsejtek zömmel epitheloid jellegűek, széles eosinophil cytoplasmájúak, helyenként nagy tömegű barna pigment halmozódik. A magok puffadtak, vesiculáltak, bennük prominens eosinophil nucleolus van jelen. Diagnózis: SSM Breslow érték: 1,05 Clark level: III A tumor vertikális növekedési fázisban van. Exulceratio 0,1 mm-es területen látszik. TMR: 1/5 nagy nagyítású látótér TIL non-brisk. Regeresszió, érinvázió, perineuralis terjedés nem látható. A domináns sejttípus epitheloid jellegű. Benignus naevus-maradvány jelenléte megfigyelhető. A sebészi szélek tumormentesek. pT2b. 2. szövettan diagnózis: I. Bal axillaris sentinel nyirokcsomók: 2 daganatmentes axillaris sentinel nyirokcsomó sorozatmetszetekben vizsgálva (0/2) . Az egyik nyirokcsomó tokjára korlátozódóan néhány apró MelanA pozitív sejt, illetve HE festett metszetekben kicsiny naevoid sejtfészek látható, melyek kisméretű, osztódási aktivitást nem mutató, típusos naevussejtekből épülnek fel. Fenti sejtfészkek ennek alapján naevussejt inclusiónak tarthatók. II. Bal váll bőre, reexcisio teljes egészében feldolgozva: Hegszövet képződést mutató bőrrészlet. Residualis atípusos melanocyta szaporulat nem azonosítható. Malignitásra utaló szöveti jel nincs. A reop és a SLNB nyirokcsomó daganatmentes. Stating vizsgálatai disseminatiora nem utaltak. Azt szeretném még kérdezni, hogy erre a diagnózisra elég-e a szoros obszerváció, illetve, milyen jellegű vérvételre lenne szükség, mert még azt nem nézték? Előre is köszönöm Doktornő válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza melanoma malignum, őrszem nyirokcsomó, laboratóriumi vizsgálatok témában

Tisztelt Uram!

Levele alapján feltételezem, hogy a váll bőrének területén két műtétet végeztek: először a kórosnak vélt bőrképletet távolították el, majd a szövettani vélemény alapján második műtétre került sor. Erre azért lehetett szükség, hogy biztosak legyenek benne, hogy helyileg nem terjedt tovább a daganat. A következő lépése a daganatsejtek burjánzásának a nyirokcsomókba való megtelepedés lenne. Ezért kellett az őrszem nyirokcsomót eltávolítani és szövettanra küldeni. Ebben nem találtak daganatos terjedést.

Az előző levelemben említettem a képalkotó vizsgálatok elvégzését, s javasoltak laboratóriumi meghatározások: Teljes vérkép, máj- és vesefunkció, ezen belül a laktát dehidrogenáz (LDH) . Mindenképpen bőrgyógyászati vagy onkológiai rendszeres ellenőrzés szükséges. Ezen kívül fényvédelem.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. január 10., 14:34; Megválaszolva: 2021. január 11., 06:33
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Műtét előtt
Majmegnagyobbodas
Májmegnagyobbodás
Tisztelt Doktór Nő/ Úr. 72 éves 9 éve melanomán átesett , jelenleg panaszmentes nő ultrahang képe: hepar megnagyobbodott, jobb lebenye a bordaívet...
Mohs műtéti eljárás melanoma...
Tisztelt Doktornő! Egy kis méretű melanómát 2 éve távolítottak el a hajas fejbőrömről, a kimetszés széle már ép szövet volt. Most megjelent...
Melanoma Breslow 5. 82 mmm
Édesanyámnak a bőrgyógyász C4430/3 kódú daganatot diagnosztizált. Ez alapján műtétileg eltávolították a Zm.-i kórházban, Zalaegerszegen. 35mm...