Végbélműtét után kemoterápia előtt

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Édesapámat 2016.07.25-én műtötték végbéldaganattal. Sajnos végleges stomát kapott. 9napot volt kórházban, majd hazaengedték. Az utolsó 2-3 napban rendkívüli fájdalmat érzett a bal lábán lévő nagy lábujjának lábfejhez kapcsolódó izületénél mej később ráterjedt szinte az egész lábfejére. Itthonléte másnapján megjelent ez a jellegű panasza a másik lábán is. Nagy izületi fájdalma van mindkét lábfején koncentráltan a nagylábujjaknál. Csoszogva megy és rohamszerűen hol jobban-hol kevésbé, de megnövekszik. Vannak tűrhetőbb időszakok is, de alapvetően nagyon fájnak a lábai és nincsen javulása. Míg kórházban volt semmi kezelést nem kapott rá, pedig jelezte az orvosoknak/nővéreknek, hogy fáj a lába. Varratszedéskor annyi információt kapott, mikor említette ezen panaszát, hogy valószínüleg köszvény. Daganatműtétéből kifojólag adjuváns kemoterápiás kezelés van kilátásban, melynek konzultációjára augusztus 25-én kell jelentkeznie. Annyi instrukciót kapott, hogy addig a lábának meg kell gyógyulnia, de senki nem mondta meg, hogy egyáltalán mi a baja és, hogy kihez forduljon, mit szedjen, mit csináljon vele. Kérdéseim a következők lennének: -ezen tünetek alapján mire lehet következtetni, mi lehet ez a fájdalmas izületi panasz, - valóban köszvény? Milyen hatással van ennek meglétében a szervezetére, s ezen izületi problémára a kemoterápia (amiről még egyelőre nem tudunk semmit, hogy mennyit és mit fog kapni)? Hova-kihez forduljunk ezzel, hamár a kórházban senki nem adott erről tájékoztatást és ellátást sem? Ezen panaszát leszámítva úgy érzi, édesapám, hogy rendben van. Bár nagyon nagy volt a műtéte, sok vért vesztett és eléggé lefogyott. Mit tehetünk itthon, hogy a kemoterápiáig a lehető legjobb fizikai álapotra felhozzuk? Étvágya van és eszik is rendesen. Fáradtnak sokszor érzi magát, de alapvetően ha a lábai nem fájnának már dolgozna és Istennek hála akar is dolgozni! Köszönöm előre is megtisztelő válaszát!

Dr. Árki Ildikó válasza ízületi fájdalom témában

Tisztelt Kérdező!

Lehet köszvény, háziorvosához lenne célszerű fordulni személyes vizsgálatra, illetve a kezelő onkológushoz.

Üdvözlettel

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2016. augusztus 14., 18:34; Megválaszolva: 2016. augusztus 22., 20:10
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Állandósult nyaki fájdalom
31 éves, férfi vagyok. 173 cm és 95 kiló. Alkoholt fogyasztok és dohányzok is. Közel egy éve kezdődött panaszaim: nyaki merevség, regglei...
Hisztológiai vizsgálat
Szép napot! Egy kis “nyugtatást” szeretnék kérni. Még április elején volt egy epilepszia rohamom, rohammentő majd kiderült hogy van egy jó...
Csontáttét
Tisztelt Doktornő! Édesapámnál 2020 szeptemberében vizsgálatok során kiderült, hogy daganat van a veséjében és a prosztatában. A prosztatát...
Vastagbélrák kezelése
Szövettan értelmezése