Mellrák, avagy vegyek még tartós tejet?

Tisztelt Doktor Úr! December 17-én műtöttem rosszindulatú emlődaganat miatt, a mellem negyedét távolították el. A műtétkor a sentinel nyirokcsomó negatív volt. A szövettan eredménye szerint azonban az egyik eltávolított nyirokcsomó mégis áttétet mutatott, ezért február közepén újabb műtét vár rám, amikor a hónalji összes nyirokcsomó eltávolításra kerül. A szövettani leletemben a következők szerepelnek: Bal emlő külső-felső quadráns - carcinoma ductale infiltrans mammae (invasiv carcinoma NOS) . Módosított BR gradeI. pT1c, pNsn1a (1/2) , ER pozitív (Q score8) , PrR pozitív (Q score 7) , Her2 negatív, Ki67: 10-16%, p53 negatív. Daganatmentes resectios szélek. NPI: 3, 22. Morfológia: C5090, M85003. Kérdéseim a következők: A következő műtét után a nyirokcsomók szövettani vizsgálata után még nem lesz késő az utókezelés elkezdése? Onkológussal még nem találkoztam, azt a tájékoztatást kaptam, hogy csak a szövettan (ok) után. A következő műtétről a sebész döntött. Esetleges távoli áttéteket rutinszerűen keresnek, vagy csak valamilyen panasz esetén? Nem lenne tanácsos már most vizsgálatot elrendelni erre nézve, vagy nem ez a gyakorlat? Aggaszt, hogy csak telnek a hetek...Fenti lelet alapján Ön szerint milyen utókezelésre számíthatok? Válaszát köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza mellrák témában

Kedves Kérdező!

Nincs is szebb a fekete humornál! Félretéve azonban a viccet, valóban hosszabb egy kicsit az eltelt idő, mint ahogy ideális lenne.Szerencsére a daganat nem tűnik agresszív viselkedésűnek, bár a nyirokutak érintettsége nem szerencsés.

Valóban érdemes lenne elvégezni a várakozási időben a feltérképező vizsgálatokat (hasi ultrahang, mellkas röntgen minimum, de talán CT vizsgálat sem haszontalan)

A további kezeléseket onkológiai szakbizottság dönti el, amelynek tagja onkológus is.

Amit biztosan tudok most mondani, hogy feltétlenül fontos a sugárkezelés és a hormonális kezelés, de a fiatal életkora, a nyirokcsomó érintettség és egy osztódásra utaló faktor alapján én javasolnék kemoterápiát is biztonsági kezelésként.

Szerintem keressen meg egy onkológust a várakozási időben.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2016. január 21., 16:48; Megválaszolva: 2016. január 24., 09:17
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Van e áttét?
Mennyi esélye van?
Tartós mellfájdalom okai
Mellrák diagnózis értelmezése
Emlő rosszindulatú daganata C5090
Tisztelt doktor úr! A nagymamám zárójelentését és Ct leletét szeretném, ha korrektül megmagyarázná.Szeretném, ha leírná mire számíthatunk...