Kemoterápia hosszútávú mellékhatásai

Tisztelt Doktornő! (Úr! ) 2009-ben emlődaganattal operáltak, ami után kemó és sugárkezelés következett, majd 5 évig szedtem a Femara-t. Leírom az eredményeket: IDC, Grade III. (3+3+2) , pT1 (18, 5 mm) érinvázió, pN1 (sn) (1/1, mic.) pN0 (0/9) ER: 100 %, PR: 5 %, c-erbB-2: antero-superior, lateralis res. szél 3 mm Nyirokdrenázs: laterális Menopausa Hypercholesterinaemia St. p. chemoth. adj. (4xCMF-4xTaxotere) Postoperatv sugárkezelés: 25+5 Lertozole ther. adj. (2010.02.23-2015.02.) A kérdésem a következő: kb. három éve kezdődtek vándorló jelleggel ízületi fájdalmaim, amiket sem a vérkép, sem röntgen nem mutatott ki. Később idegrendszeri problémáim jelentkeztek: pánikbetegség, depresszió, szédülés, fülzúgás, homályos látás, a test egészére kiterjedő bizsergő érzés (hangyamászás) . Eddigi kivizsgálásaim mind negatívak (reumatológia, neurológia, fertőző osztály (lyme-kór gyanú)). Lehetséges Ön szerint, hogy ezeket a tüneteket a kemoterápia hosszú távú mellékhatása okozza, és ha igen, várható-e javulás. Másik kérdésem, hogy Ön szerint indokolt volt-e ez a szerintem "lórugás" adag kemo a szövettani eredmények alapján. Tisztelettel: egy beteg

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza kemoterápia, mellrák témában

Kedves Kérdező!

6 évvel az emlőrákja után nagyon ritka a kiújulás. Pláne hormon-érzékeny volt, kemo-t kapott, hormont kapott, tehát jól volt ellátva.

Gondolom, hogy igazán egy kiújulástól fél. Egyikünk sincs védve, ugyanakkor a leírtak alapján egyszerű a dolog: Szerintem nem daganatra utalnak a tünetek, inkább hosszú idejű mellékhatásra.

Hogy indokolt volt-e a "lórúgás" kemoterápia, azt meg kell kérdezni a doktortól. Aki meg tudja kérdezni, az él. Aki nem tudja megkérdezni, az már nem él. Mi melyikek vagyunk, hova tartozunk?

Üdvözlettel,

Dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2015. április 23., 14:49; Megválaszolva: 2015. április 24., 08:41
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Érdeklődnék
Kemoterápia okozta égési sérülés
Tisztelt Doktornő! Colon sigmoideum rosszindulatú daganata miatt, műtét után, utókezelésként FOLFOX kemoterápiát kapok. Az előírt 12 kezelésből...
Kemo vagy Koronavírus
Kedves Doktornő! December 5-én mastectomia és nyirokcsomó eltávolitáson estem át.18-ból 9 volt érintett.Her2 negativ,Ki-67status-5%,invaziv gócok...
Kemoterápia mellett probiotikum és...
Kedves Doktornő! Már megkaptam az első kemoterápiás kezelésemet, utána elmentem természetgyógyászhoz aki felírt nekem egy probiotikumot: Ferzym...