• Kemoterápia hosszútávú mellékhatásai

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! (Úr! ) 2009-ben emlődaganattal operáltak, ami után kemó és sugárkezelés következett, majd 5 évig szedtem a Femara-t. Leírom az eredményeket: IDC, Grade III. (3+3+2), pT1 (18, 5 mm) érinvázió, pN1 (sn) (1/1, mic.) pN0 (0/9) ER: 100 %, PR: 5 %, c-erbB-2: antero-superior, lateralis res. szél 3 mm Nyirokdrenázs: laterális Menopausa Hypercholesterinaemia St. p. chemoth. adj. (4xCMF-4xTaxotere) Postoperatv sugárkezelés: 25+5 Lertozole ther. adj. (2010.02.23-2015.02.) A kérdésem a következő: kb. három éve kezdődtek vándorló jelleggel ízületi fájdalmaim, amiket sem a vérkép, sem röntgen nem mutatott ki. Később idegrendszeri problémáim jelentkeztek: pánikbetegség, depresszió, szédülés, fülzúgás, homályos látás, a test egészére kiterjedő bizsergő érzés (hangyamászás). Eddigi kivizsgálásaim mind negatívak (reumatológia, neurológia, fertőző osztály (lyme-kór gyanú)). Lehetséges Ön szerint, hogy ezeket a tüneteket a kemoterápia hosszú távú mellékhatása okozza, és ha igen, várható-e javulás. Másik kérdésem, hogy Ön szerint indokolt volt-e ez a szerintem "lórugás" adag kemo a szövettani eredmények alapján. Tisztelettel: egy beteg

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a kemoterápia, mellrák témában

        Kedves Kérdező! 6 évvel az emlőrákja után nagyon ritka a kiújulás. Pláne hormon-érzékeny volt, kemo-t kapott, hormont kapott, tehát jól volt ellátva. Gondolom, hogy igazán egy kiújulástól fél. Egyikünk sincs védve, ugyanakkor a leírtak alapján egyszerű a dolog: Szerintem nem daganatra utalnak a tünetek, inkább hosszú idejű mellékhatásra. Hogy indokolt volt-e a "lórúgás" kemoterápia, azt meg kell kérdezni a doktortól. Aki meg tudja kérdezni, az él. Aki nem tudja megkérdezni, az már nem él. Mi melyikek vagyunk, hova tartozunk? Üdvözlettel, Dr. Nagykálnai Tamás


        Kérdés: 2015. április 23., 14:49; Megválaszolva: 2015. április 24., 08:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: