Sugárkezelés nélkül

Nagymamámnak melldaganatot diagnosztizáltak 2014, 11, 03án.nov05én szövetminta eredménye: Mikroszkóposan necroticus háttérállományban degeneratív elváltozásokat is mutató atypusos ductalis típusú sejteket, ill kisebb sejtcsoportokat figyelhetünk meg.atypia kifejezett. C5, tumorsejt malignus(80003) dec10-én műtét volt.onkológus ambuláns lelet: 2014, 12, 10-én j.o. emlőtumor (23 mm T2) miatt sext.excisiot végeztek.Hdg: invasiv ductalis cc.Gr.II.Er.pozitív 100 %, PRG: poz., Her-2 neg.Staging vizsgálatok (mellkasfelvétel, hasi uh, csontscint.) távoli áttétet nem igazoltak. Az onkológus azt mondta teamben megbeszélik a teendőket egy hét múlva érdeklődjünk.Kórszövettan lelet: Makroszkópos leírás: orientalt jobb felső quadransok határáról eltávolított emlőtumor-szabványos orientáló fonalöltésekkel ellátott, mediolateralis irányban10, anteroposterior irá.7, superorinferior ir.5cmes emlőrészlet, melynek centrumában1 mediolaterálisan16;superoinferior irányában17;anteroposterior irányában23 mmes, tömött, szürkés-fehér idegenszövetes góc figyelhető meg mely makroszkóposan a superior resectios vonalat8mmre, a lateralis resectios von. 3cmre, az inferior respectios vonalat 1, 5cmre, a medialis resectios vonalat 4cmre, a posterior resectios vonalat 3cmre közelíti meg. Mikroszk.leírás: mintéban invasív ductalis emlőcarcinoma figyelhető meg. A tumorban a lumenképzés, magpolimorphizmus, ill a mytoticus aktivitás közepes(2-2p) A daganat kifejezett desmoplapiat mutat, a centrális része csaknem teljes egészében kötőszövetből áll.Tumor környezetétől relatíve jól elhatár.Fentiek alapján a tumor gradeIIesnek felel meg. A tumor stádiuma preparátumbanPT2.Dg: invasiv ductalis emlőcarcinoma (85003) Klinikai adatok: immunhisztokémiai vizsg. és konzuétázió. vélemény: emlő excindatum: invasiv ductalis emlő carcinoma, grade2 (3+2+1=6) oestrogen receptor100%poz. (3+) , progesteron receptor több mint80%poz. (1-3+) , c-erb-B2 0 (neg) , Ki-67 legfeljebb5%poz., Ck5neg. Kérem részletezze a szövettan eredményt és sugárkezelés nélkül mik a kilátásaink? Kösz

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza sugárkezelés témában

Kedves Kérdező!

Amennyiben emlőmegtartó műtét történt (ugy látom a leletből, hogy igen) , úgy a maradék emlőállományban a kiújulás veszélye sajnos nem nulla. Bár jó prognosztikai faktorokkal rendelkezik a daganat, a mérete alapján a sugárkezelés szükséges. Nem látok adatot a nyirokcsomókról, ami a továbbiakban szintén megbeszélést igényel.

A daganat jól reagál endokrin terápiára, ami kezelés során csökkenti a kiújulás kockázatát.

Mérlegre téve a pro és kontra érveket szakmailag előny várható a sugárkezeléstől. Eltekinteni csak kockázat esetén érdemes. Javaslom, hogy beszélje meg a kezelőorvossal konkrétan, a betegre adaptálva a további teendőket.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. január 27., 10:30; Megválaszolva: 2015. január 29., 21:37
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Tisztelt Dr úr Meddig fog fájni?
Tisztelt dr úr! Augusztus 18-ig sugárkezelésen voltam.A mai napig nagyon fáj a derekam, amire 5×4Gy sugarat kaptam,az LV-SI izületet érintő daganatos...
Állkapocs elváltozás
Jó napot kívánok. Azzal a reménnyel fordulok Önhöz,hogy betegségemről segítséget, jó tanácsot, véleményt tud mondani. A torokrákom miatt 40...
Gyógyítható-e?
Tisztelt Dr Nő! 2014 ben műtöttek méhtest rákkal I stádiumú volt hónapra a sebzugban és a hüvely falán kiújult a karcinóma kaptam 2 belső.és...
kISMEDENCEI SUGÁRKEZELÉS UTÁN...
Kedves Doktornő! Az előző levelemben sajnos nem írtam le a részleteket.Öt éve műtöttek.Teljes prosztata eltávolítás. Szövettan: T3bN1 (1/2) ...
foghuzás sugárkezelés után
Tisztelt Dr Tóth Judit! A bátyámat 2012-ben mütötték a szájpadlás rosszindulatú daganatával, azután sugárkezelést kapott. akkor azt mondták hogy...