• Sugárkezelés nélkül

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Nagymamámnak melldaganatot diagnosztizáltak 2014, 11, 03án.nov05én szövetminta eredménye: Mikroszkóposan necroticus háttérállományban degeneratív elváltozásokat is mutató atypusos ductalis típusú sejteket, ill kisebb sejtcsoportokat figyelhetünk meg.atypia kifejezett. C5, tumorsejt malignus(80003)dec10-én műtét volt.onkológus ambuláns lelet:2014, 12, 10-én j.o. emlőtumor (23 mm T2)miatt sext.excisiot végeztek.Hdg: invasiv ductalis cc.Gr.II.Er.pozitív 100 %, PRG:poz., Her-2 neg.Staging vizsgálatok(mellkasfelvétel, hasi uh, csontscint.)távoli áttétet nem igazoltak. Az onkológus azt mondta teamben megbeszélik a teendőket egy hét múlva érdeklődjünk.Kórszövettan lelet:Makroszkópos leírás:orientalt jobb felső quadransok határáról eltávolított emlőtumor-szabványos orientáló fonalöltésekkel ellátott, mediolateralis irányban10, anteroposterior irá.7, superorinferior ir.5cmes emlőrészlet, melynek centrumában1 mediolaterálisan16;superoinferior irányában17;anteroposterior irányában23 mmes, tömött, szürkés-fehér idegenszövetes góc figyelhető meg mely makroszkóposan a superior resectios vonalat8mmre, a lateralis resectios von. 3cmre, az inferior respectios vonalat 1, 5cmre, a medialis resectios vonalat 4cmre, a posterior resectios vonalat 3cmre közelíti meg. Mikroszk.leírás:mintéban invasív ductalis emlőcarcinoma figyelhető meg. A tumorban a lumenképzés, magpolimorphizmus, ill a mytoticus aktivitás közepes(2-2p)A daganat kifejezett desmoplapiat mutat, a centrális része csaknem teljes egészében kötőszövetből áll.Tumor környezetétől relatíve jól elhatár.Fentiek alapján a tumor gradeIIesnek felel meg. A tumor stádiuma preparátumbanPT2.Dg:invasiv ductalis emlőcarcinoma(85003)Klinikai adatok:immunhisztokémiai vizsg. és konzuétázió. vélemény:emlő excindatum:invasiv ductalis emlő carcinoma, grade2(3+2+1=6)oestrogen receptor100%poz.(3+), progesteron receptor több mint80%poz.(1-3+), c-erb-B2 0(neg), Ki-67 legfeljebb5%poz., Ck5neg. Kérem részletezze a szövettan eredményt és sugárkezelés nélkül mik a kilátásaink? Kösz

        Dr. Tóth Judit válasza a sugárkezelés témában

        Kedves Kérdező! Amennyiben emlőmegtartó műtét történt (ugy látom a leletből, hogy igen), úgy a maradék emlőállományban a kiújulás veszélye sajnos nem nulla. Bár jó prognosztikai faktorokkal rendelkezik a daganat, a mérete alapján a sugárkezelés szükséges. Nem látok adatot a nyirokcsomókról, ami a továbbiakban szintén megbeszélést igényel. A daganat jól reagál endokrin terápiára, ami kezelés során csökkenti a kiújulás kockázatát. Mérlegre téve a pro és kontra érveket szakmailag előny várható a sugárkezeléstől. Eltekinteni csak kockázat esetén érdemes. Javaslom, hogy beszélje meg a kezelőorvossal konkrétan, a betegre adaptálva a további teendőket.


        Dr. Tóth Judit
        Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus Itt kérdezhet

        Dr. Tóth Judit
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2015. január 27., 10:30; Megválaszolva: 2015. január 29., 21:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: