foghuzás sugárkezelés után

Tisztelt Dr Tóth Judit! A bátyámat 2012-ben mütötték a szájpadlás rosszindulatú daganatával, azután sugárkezelést kapott. akkor azt mondták hogy 1 év múlva lehet kihúzni a megmaradt fogait. Amikor az idén visszament akkor meg azt mondták hogy még egy év kell.Sajnos nagyon fájnak a fogai, ma is bevett egy Algopirynt egy Diclofenac kúpot és egy Donalgint.Nem tudom melyik a veszélyesebb a foghúzás vagy z a rengeteg gyógyszer? Igaz a DOTE-n egy fogát betömtek, tavaly decemberben. Kemoterápiát nem kapott. A betegsége most tumormentes.180 cm magas és 58 kg

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza sugárkezelés, foghúzás témában

Kedves kérdező!

A sugárkezelés befejezését követő 1 évben magas kockázatú a foghuzás, de ha feltétlenül fontos, gondos odafigyelés mellett, antibiotikus védelemben a kockázatot és a várható eredményt mérlegelve akkor is elvégezhető.Nem optimális a dolog, ezért is javasoljuk, hogy a kezelés megkezdése előtt tegyék rendbe a beteg fogait. Ha állandó fájdalomcsillapító igénye van, akkor nyilván gond van vele, tehát ha a fogorvos is ezt javasolja véleményem szerint ennek a megoldása elkerülhetetlen lesz.

Engem kicsit a súlya aggaszt, mivel ez alultápláltságot sejtet.Tovább görgetve a gondolatot, az alultáplált ember ellenálló képessége sem tökéletes, tehát a sebgyógyulás elhuzódó lehet....

Javaslom, hogy a problémájukkal keressék meg a gondozást végző onkológust, aki megfelelő gyógyszerekkel segíthet ezen az állapoton.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. január 03., 18:41; Megválaszolva: 2015. január 03., 21:02
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Majmegnagyobbodas
Májmegnagyobbodás
Tisztelt Doktór Nő/ Úr. 72 éves 9 éve melanomán átesett , jelenleg panaszmentes nő ultrahang képe: hepar megnagyobbodott, jobb lebenye a bordaívet...
Most akkor jó vagy nem jó?
CT és MR eredmény elemzése