• kISMEDENCEI SUGÁRKEZELÉS UTÁN SZERETNÉK SZAUNÁZNI, GYÓGYVÍZBE MENNI ÉS ÚSZNI. mIKOR LEHETSÉGES EZ.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Az előző levelemben sajnos nem írtam le a részleteket.Öt éve műtöttek.Teljes prosztata eltávolítás. Szövettan:T3bN1 (1/2) R+ Gs5+5=10 Ezután hormonterápia elligárd inj. PSA négy és fél éven keresztűl 0, 02.Négyhónapja emelkedett 2, 3 5, 6 és 12. Mrivizsgálat, nyirokcsomó met nincs, csont met nincs. postata helyén 1cm átmétőjű képlet. 37 db sugárkezelés. Két hete vége. Reumám miatt fontos lenne gyógyvíz és szauna. Mikor lenne ez lehetséges egyáltalán. Köszönettel.

        Dr. Tóth Judit válasza a sugárkezelés témában

        Kedves Kérdező! Sajnos igy egy kicsit más a helyzet. A sugárkezelés alatt gyakran a környező szövetek (húgyhólyag, végbél, belek)is kissé "gyulladtabb" állapotba kerülnek, ami egyben a sérülékenységüket is jelenti. Fokozottan hajlamosak lehetnek fertőzésre, ami a közös fürdőkben, a "nem természetes vizekben" előfordulhat. A sugárkezelés óta eltelt rövid idő miatt jelenleg inkább a szárazföldi gyógytornát javasolnám, esetleg később a test-meleg (nem túl hideg, nem túl meleg) vízben való úszást. A szauna sem igazán ajánlott még. A fizikoterápia számtalan lehetőségei közül is csak korlátozottan alkalmazható néhány. Javasolnám, hogy várja meg a kontroll vizsgálatok eredményeit és ez alapján kérdezze meg kezelőorvosát.


        Dr. Tóth Judit
        Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus Itt kérdezhet

        Dr. Tóth Judit
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2015. február 04., 21:59; Megválaszolva: 2015. február 05., 21:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jó napot kívánok. Azzal a reménnyel fordulok Önhöz,hogy betegségemről segítséget, jó tanácsot, véleményt tud mondani. A torokrákom miatt 40 sugárkezelésen és 3 kemoterápián vettem részt. Ebből kifolyólag a szám teljesen szétégett...
        Tisztelt Doktor Nő! Elsősorban a szövettani leletem értelmezésében szeretném a segítségét kérni. Még az ősszel babavállalás miatt elindultam rutin vizsgálatokra és mivel a TSH értékem minimálisan magasabb volt a megengedett...