kISMEDENCEI SUGÁRKEZELÉS UTÁN SZERETNÉK SZAUNÁZNI, GYÓGYVÍZBE MENNI ÉS ÚSZNI. mIKOR LEHETSÉGES EZ.

Kedves Doktornő! Az előző levelemben sajnos nem írtam le a részleteket.Öt éve műtöttek.Teljes prosztata eltávolítás. Szövettan: T3bN1 (1/2) R+ Gs5+5=10 Ezután hormonterápia elligárd inj. PSA négy és fél éven keresztűl 0, 02.Négyhónapja emelkedett 2, 3 5, 6 és 12. Mrivizsgálat, nyirokcsomó met nincs, csont met nincs. postata helyén 1cm átmétőjű képlet. 37 db sugárkezelés. Két hete vége. Reumám miatt fontos lenne gyógyvíz és szauna. Mikor lenne ez lehetséges egyáltalán. Köszönettel.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza sugárkezelés témában

Kedves Kérdező!

Sajnos igy egy kicsit más a helyzet.

A sugárkezelés alatt gyakran a környező szövetek (húgyhólyag, végbél, belek) is kissé "gyulladtabb" állapotba kerülnek, ami egyben a sérülékenységüket is jelenti. Fokozottan hajlamosak lehetnek fertőzésre, ami a közös fürdőkben, a "nem természetes vizekben" előfordulhat.

A sugárkezelés óta eltelt rövid idő miatt jelenleg inkább a szárazföldi gyógytornát javasolnám, esetleg később a test-meleg (nem túl hideg, nem túl meleg) vízben való úszást. A szauna sem igazán ajánlott még.

A fizikoterápia számtalan lehetőségei közül is csak korlátozottan alkalmazható néhány.

Javasolnám, hogy várja meg a kontroll vizsgálatok eredményeit és ez alapján kérdezze meg kezelőorvosát.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. február 04., 21:59; Megválaszolva: 2015. február 05., 21:23
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Tisztelt Dr úr Meddig fog fájni?
Tisztelt dr úr! Augusztus 18-ig sugárkezelésen voltam.A mai napig nagyon fáj a derekam, amire 5×4Gy sugarat kaptam,az LV-SI izületet érintő daganatos...
Állkapocs elváltozás
Jó napot kívánok. Azzal a reménnyel fordulok Önhöz,hogy betegségemről segítséget, jó tanácsot, véleményt tud mondani. A torokrákom miatt 40...
Gyógyítható-e?
Tisztelt Dr Nő! 2014 ben műtöttek méhtest rákkal I stádiumú volt hónapra a sebzugban és a hüvely falán kiújult a karcinóma kaptam 2 belső.és...
Sugárkezelés nélkül
Nagymamámnak melldaganatot diagnosztizáltak 2014, 11, 03án.nov05én szövetminta eredménye: Mikroszkóposan necroticus háttérállományban degeneratív...
foghuzás sugárkezelés után
Tisztelt Dr Tóth Judit! A bátyámat 2012-ben mütötték a szájpadlás rosszindulatú daganatával, azután sugárkezelést kapott. akkor azt mondták hogy...