Áttét / további kezelés?

Tisztelt Nagykálnai Tamás Úr! Köszönöm a gyors válaszát.Én is hasonlóra gondoltam. Még folytatnám. Anyám Herceptint azért kapott, mert a legelső biopszia eredménye Oestrogen, Progesteron és Her-2 pozitív volt (a műtét utáni szövettan viszont mindháromra negatív lett) .Én azt gondoltam, hogy így nincs gond.Senki sem mondta, hogy ez rosszabb, mintha pozitív lenne. A Herceptin fulladás miatt 13 kezelés után le lett állítva. Anyám több mint 30 éve magas vérnyomással küzd (sajnos a gyógyszereket sajátosan szedi, azaz nem rendszeresen, de ez ellen nem tudok tenni) . Kimutatott szívnagyobbodása van.Jelenlegi gyógyszere napi 1 tabletta Lavestra H 100/25 mg és ½ tabl.Nevotens 5 mg, FS és Kálium min. hetente egyszer. Friss kardiológiai eredmény: RR 170/88 Hgmm, P: 68/ min., ritm. syst. zörej Obes, BMI 43, 7. EKG: SR, nom. ingervez., komplett BTSZB, QRS 110 msec, ECHO: norm. tágasság határán álló és hypertrophiás BK, magtartott bkf. a mitralis anulus és az aorta bill. calcif. enyhe MI és enyhe AS, BK kiáramlási grádiens kevesebb, mint 30 Hgmm, AOD 36, LAD 59, ESD 38, ED 58, EF KB. 60, falvastagság 13*-14 mm.Egy 2013. júliusi röntgen eredménye: a szív balra a mellkasfalat csaknem eléri, jobbra nem nagyobb.Tágabb aorta és hilusi erek. A kezelőorvosa az onkológia vezetője.Egyelőre semmilyen kezelés nincs tervezve, a PET-CT eredményére várunk (még nincs időpontunk a vizsgálatra) . Ha beigazolódik a gyanú (tüdő- és csontáttét) , Ön szerint vállalja-e, hogy a kezeléseknek kitegye magát (a vénáinak az állapota, a szíve miatt)? A kezelés lassítaná a folyamatot vagy enyhítené a későbbi tüneteket? Én hogyan javasolhatnám az orvosnak az Ön által tanácsolt kezelést? Sajnos egyedüli hozzátartozója vagyok, és tájékozatlan. Munka mellett kell gondoznom majd. Mire számíthatunk, mire készüljek fel? Lassan vagy hirtelen fog romlani az állapota? Még jól van, a bal csípő (ahol a dúsítási többlet van) időnkénti fájdalmától eltekintve.Ezt okozhatja már a daganat? Kitől kérhetnék tanácsot a későbbiekben? Köszönettel!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza mellrák témában

Tisztelt Kérdező!

A 76 éves Mamánál úgynevezett "tripla negatív" emlődaganat állt fenn, ez a legrosszabb a sokféle emlődaganat közül.

Hogy most mennyire kiterjedt (hol vannak áttétek) , azt nem tudom, mert erről nem ír (mellkas Rtg, hasi UH, csontizotóp, stb. vizsgálatok eredményét nem írja)

Kérdezi, hogy a kezelés lassítja-e a folyamatot. Hát persze, ha nem érne semmit, akkor nem lenne érdemes végigcsinálni.

Mire készüljön fel? Sajnos arra, hogy egy 76 éves ember nem fog örökké élni - hogy az emlődaganatával mi lesz, azt én nem tudom megjósolni.

Gyorsan, vagy lassan fog-e romlani alatt mit tetszik érteni? Egy nap, két nap, egy hónap, egy év, öt év?

Ha van "dúsítási többlet" a csípőben, akkor mégiscsak készült csontizotóp vizsgálat.

Az viszont daganatos áttétet jelent, és az bizony fájhat.

Kérdezi, hogy kitől kérjen tanácsot.

Szerintem a Mama kezelőorvosától lenne a legegyszerűbb.

dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2014. február 09., 17:32; Megválaszolva: 2014. február 10., 17:03
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Melldaganat
Tisztelt Doktor Úr! A segítségét szeretném kérni 2016.09.02-án egy csomót vettem észrr a bal mellemben UH, MRI, mintavétel és visszajött hogy...
Áttét a tüdőbe - mennyi a...
Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő! Édesanyámat, aki most 56 éves még 2013-ban diagnosztizálták mellrákkal. Levették az egyik mellét és kapott is...
Műtét utáni kórszövettani lelet...
Tisztelt Dr. Tóth Judit klinikai szakorvos Asszony! "Remények és csodák helyett kétségek..műtét után" esetleírásommal kapcsolatban június 23-án...
Roszindultu mellrák
Mellrákkal mütöttek 4és fél éve leleteim jók. Mehetek e gyógyvízbe fürdeni? Milyen meleg vízübe, melyik volna a legjobb. Pl: Egerszalók...
csontáttét
Nagymamámat (75 éves) 12 évvel ezelőtt melldaganattal operálták, bal mellét eltávolították, majd sugárkezelést kapott. Azóta rendszeresen jár...