Segítség kérése

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Szeretném a segítségét kérni Édesanyám kórszövettani lelet megértéséhez. Anyukám 78 éves és három hete műtötték a húgyhólyag jobb oldalfalán lévő multiplex papilláris terimék miatt. Kórszövettan: "Mikrószkópos leírás: Mikroszkóposan művileg károsodott húgyhólyag-nyálkahártya részletek láthatók, melynekfelszínéből -azt teljesen beborítóan- papillaris szerkezetű daganatszövet emelkedik elő. A papillaris struktúrák tengelyét capillarisokban gazdag, laza kötőszvet képezi, felszínüket 7-nél jóval több sorban atypusos transitiocellularis sejtek boriítják. Ezek orientációja felbomlott, a magvak megnagyobbodtak, változó nagyságúak, durván granuláris chomatin szerkezetűek, némely magban nucleolus is megjelenik. Osztódások a felső harmdban is metalálhatók. A cytoplasma változó szélességű, némely sejt esetén vacuolumot tartalmaz, de ez általánosságban nem jellemző. Egy-egy atípusos mitosis is felfedezhető. A vizsgálatra küldött mintákban a laza, capillarisokban gazdag subepithelialis kötőszövet infiltrációja nem észlelhető, mivel azonban a daganatszövet-fragmentumok ép nyálkahártyával nem mutatnak 9összeüggést, a daganat horizontális kiterjedése, illetve az eltávolítás radikalitása nem ítélhető meg.Vélemény: High grade carcinoma transitiocellulare papillare vesicae urinariae fragmentumok. Grade II-III., pTa." Kérem segítsen hétköznapi nyelvre ezt lefordítani, hogy tudjuk mi is van Édesanyámmal, mik a kilátásai, milyen kezelésekben kell, hogy részesüljön és főleg mikortól: Műtét utána a fenti szövettani eredmény alapján a műtétet végző orvos szeptemberi kontrollra (tükrözés) rendelte vissza Anyukámat, addig semmilyen kezelést, gyóyszert nem kap. A tükrözés eredménye után mondja el a további kezeléseket....ez vajon rendben van? ..."idejében" felfedezett a betegsége vagy esetleg már számítanunk kell esetleges áttétekre? Mit kell tudnunk ezekről a dolgokról? Kérem ne haragudjon, hogy ilyen formában kérjük a segítségét. Köszönettel, és tisztelettel:

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza daganat témában

A 78 éves Mamának hólyagrákja van, mégpedig "magas fokozatú" (high grade) , de a szövettanász sem tudja pontosítani a kiterjedést, mivel itt többszörös, szemölcs-szerű daganatocskák (papilláris tumorok) elektromos kaccsal történő lekarapásáról volt szó.

A hólyagrák két nagy problémája 1./ a mélybe terjedés, a hólyagfal áttörése, 2./ az állandó kiújulási hajlam.Persze állandó probléma (3.probléma) a krónikus hólyagvérzés lehet.

Ha nem érte el a daganatos infiltráció a húgyhólyag izmos falát, akkor tökéletesen elégséges az időnkénti kontroll, újabb kiújulás gyanúja esetén újabb cystoscópos eltávolítás (Trans-Urethrális-Rezekció = TUR) .

Ha a hólyag falát mélyebben beszűri, akkor gáz van, mert a kismedencében tovatarjedt, elzárhatja a vizeletlevezetést, stb.Szóval ez nagy baj. Ilyenkor fiatal, stramm embereknél a teljes hólyagkiirtás és mesterséges hólyagkészítés jön szóba, idős korban persze már a sugárkezelés is erősen megterhelő.

Valamiféle kezelést, gyógyszert tetszik most hiányolni egy 78 éves embernél. Mire tetszik gondolni? Melyik gyógyszer az, amelyik az átmenetisejtes high-grade hólyagrákos sejteket megöli, és más sejteket nem bánt? Ha többezer betegen, valóban bebizonyítva van ilyen, tessék velem közölni, együtt írjuk a Nobel-díjas cikkünket. De mendemondák nem érdekelnek.

Egyszóval pontos prognózist a beteg nélkül (és a nem elég informatív szövettan miatt) nem tudok mondani, de általában egy kezdeti, felszínes hólyagrákkal sok-sok évet simán le lehet húzni - állandó urológiai ellenőrzés mellett.

Kérdés: 2012. július 17., 22:30; Megválaszolva: 2012. augusztus 04., 22:16
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
sugárzás, kemoterápia
Végbél baloldali, főként éjszaka jelentkező, erős fájdalommal mentem proctologushoz, előzetesen voltam béltükrözésen, diagnózis - idegenszövet...
daganat
Jó napot! Édesanyám 54 éves és az alsó medián csecsemőfőnyi daganatot találtak nála. Azt mondták, hogy jóindulatú. Arra lennék kíváncsi, hogy...
Tokáttörés?
Tisztelt Doktor úr/Nő. Azzal a kéréssel fordulok önhöz, hogy édesanyám áttétes daganatos. Már mint a leletekből kiderült tokáttörés történt....
Segítség kérés!
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Nem sok információval tudok szolgálni de remélem tudnak segíteni. Édesapám köldöke alatt érzékelt egy mogyoró...
Áttétek?
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Édesanyámnak 4 éve II/B. stádiumú méhnyakrákja volt, melyet nem műtöttek, az orvos akkor azt mondta, édesanyám...