• Diabétesz: vizelet aceton

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Jó estét kívánok! Tóth Mónikának hívnak 10-éve vagyok inzulinos cukorbeteg és azt szeretném megtudni, hogy mikor kerülhet a vizeletbe aceton? Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a cukorbetegség témában

        Az inzulin feledata, hogy a vér cukortartalmát a sejtekbe juttatja. Az 1. típusú cukorbetegségben a hiányzó inzulin ezt a feladatot nem tudja ellátni, ezért ha mesterségesen nem pótoljuk, akkor a  sejtek éheznek és cukor hiányában a szervezet a zsírokat kezdi el bontani. A zsírlebontás egyik mellékterméke az aceton, amely a vizeletben kimutatható.

        Megfelelő inzulin ellátottság -jól karbantartott cukorbetegség - esetén ez nem jellemző. 

        De aceton kerülhet az egészséges emberek vizeletébe is hányás, hasmenés, éhezés, nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás kapcsán, azonban az inzulinos cukorbetegek esetében ezekre még inkább oda kell figyelni.

        Dr. Laczkó Andrea belgyógyász-diabetológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-03-27 10:05:28; Megválaszolva: 2011. július 27., 17:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: