• Cukorbetegség kezelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr. Árki ildikó! Kb. 5 hónapja magas éhgyomri vércukorértéket mértek/7, 7/. Ezt diétával és étrendkiegészítőkkel sem sikerült a normális szintre csökkenteni. Most 7, 16 mmol/L volt az éhgyomri érték. Napközben viszont saját vércukormérővel tűréshatáron belüli értékeket mérek. Igen lelkiismeretes és felkészült háziorvosom most Meforal tablettát írt fel. Kérdésem, hogy mennyire súlyos a betegségem, ugyanis a Hemoglobin A1cmegfelelőnek mondható. (5, 06%, 31, 66 mmol/mo.) A fructozamin 352, 00 umol/L. Minden más laborértékem is jó, a koleszterin kivételével./ 6, 43./ Mennyi ideig szükséges szednem a gyógyszert? Várható-e javulás az állapotomban? /diétázom is./ Szíves válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Rakk Erika válasza a cukorbetegség témában

        Kedves Kérdező! Az ismételtem 7 mmol/l feletti éhomi vércukortéke alapján önnél cukorbetegség véleményezhető, bár a HbAlc értéke jó. Nem tudom, mit ért tűréshatáron belüli napközbeni értékeken. Hipertónia miatt is kezelik, talán túlúulya is van.Ha sikerül csökkenteni a testsúlyt, akkor rendeződhet a vércukorszint és akkor talán el lehet hagyni a gyógyszer, amit háziorvosa helyesen irt fel Önnek. metforminnnak az utóbbi években számos kedvező hatása igazolódott a vércukorszint-csökkentésen túl is, ezért engedélyezett a felirása már az un prediabeteszes, vagyis cukorbetegséget megelőző állapotokban is, tehát nem féljen a szedésétől. Enyhe étvágycsökkentő hatása is lehet, ami a diéta betartásában segithet.


        Dr. Rakk Erika
        diabetológus, endokrinológus, belgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Rakk Erika

        Kérdés: 2017. június 08., 23:00; Megválaszolva: 2017. június 11., 22:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: