• Terhességi diabétesz

        Legfrissebb cikkek a témában
         

          Tisztelt Doktornő/Úr!

         Terhességem 25. hetének végén járok. A 24. heti terheléses cukorvizsgálaton az éhgyomri eredményem 5.2, míg a 2 óra elteltével levettnél 8.1 lett. A védőnőm felhívott, tájékoztatott, és bár a fogadott orvosom határesetnek titulálta az eredményem, sikerült kapnom beutalót dietetikus szakorvoshoz.Jövő hét szerdán megyek.Péntek délután mértünk a védőnőmnél már 9.2-es eredményt étkezés után 1 órával. Amúgy sem étkezem szénhidrát- és cukorgazdagon, a pénteki vércukor-mérés előtt is 2 dl kefír és fél rozsos kifli volt a menüm, így igencsak megijesztett a 9.2.

          Természetesen minden javasolt utasítást be fogok tartani-9 évet vártunk erre a babára- félek a babámra leselkedő szövődményektől.Kérdésem most csak annyi lenne, hogy elegendő-e, ha a nőgyógyászom csak a 30. héten szeretne újra látni? Nem lenne indokolt egy köztes időpontban is? Olvastam, hogy a lepényt és a babát is veszélyezteti ez az állapot, már a méhen belül, de akár a szülés alatt-után is.

         Válaszát előre is megköszönve H-né Gabriella

         

        WEBBeteg szakértő válasza a terheléses vércukor témában

        Kedves Leendő Anyuka!

        Az eredmény alapján csökkent glükóztoleranciája van, ami egyelőre gyógyszeres kezelést nem, de diétát mindenképpen szükségessé tesz. Ilyenkor az ételek szénhidrát tartalmára ügyelünk első lépésben. Mivel jövőhéten már személyesen is találkozik diabetológussal, ott a dietetikus nővérrel személyre szabott diétát is meg tudnak beszélni. Ebben az esetben a nőgyógyász szerepe talán kicsit kisebb, így elegendő, véleményem szerint, ha a 30 héten találkoznak ismét. A diétát pedig 160 gramm CHra javaslom.

         


        Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász-diabetológus-endokrinológus
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2010-02-15 09:11:52; Megválaszolva: 2010. február 15., 09:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: