• Cukorbetegség terápia

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő,

        édesapám miatt írok Önnek, kb. 3-4 éve cukorbeteg. A háziorvos gyógyszert írt fel neki: diapril 2x1 és adebit 3x2 naponta. Az éhgyomri vércukorszintje 9, 5. a HgA1c: 5, 2. a húgysav: 453.

        reggelire és vacsorára 1-1 zsömlét eszik, délben is inkább minimális körettel húst.

        sajnos a tejtermékeket, főzelékeket és a szárnyasokat nem szereti.

        gyümölcsöt is eszik esténként almát v. narancsot.

        a saját borát issza, amiben van cukor is.

        a kérdésem az lenne, hogy esetleg vannak-e hatékonyabb gyógyszerek, amelyek szedése mellett nem lenne ilyen magas az éhgyomri vércukorszint?

        ihatja-e a saját borát, v. inkább vegyünk palackozott száraz bort?

        Sajnos diabetológushoz SZTK keretein belül elég nehéz időpontot kapni, ezért várom az Ön válaszát.

         

         

        köszönettel

        WEBBeteg szakértő válasza a cukorbetegség témában

        Kedves Kérdező!

        A kérdésre két részben szerenék válaszolni. Egyrészt, az 5, 2 HbA1C érték szép, normális határon belüli (6, 1%-ig "egészséges"), így a félelem a szövődményekről ezen érték alapján nem reális. Másik kérdés a reggeli magasabb vércukorérték. Ez általában az éjszakai hormonhatások vércukoremelése miatt alakul ki. A gyógyszeres kombináció, amit édesapja kap, kezdő kombinációnak megfelelő, véleményem szerint nem kellene változtatni, de természetesen lehetséges. Ennek ellenére, ha "csak" a reggeli éhomi vércukorérték emelkedett, az étkezések utáni 120 perces érték nincs 8 mmol/l felett, akkor nem változtatnék a terápián. A terápiamódosítást mindenképpen személyesen érdemes megbeszélni, mert minden változtatásnak vagy előnye és hátránya is lehetséges. A bor ivása, amennyiben ez nem nagy mennyiségű, nem gondolom, hogy annyit ront a diabetesen, mint amennyit annak elhagyása jelentene, akár pszichésen is. Természetesen a bor cukortartalma emelheti a vc értéket, de ez inkább az elfogyasztást követő 2-3 óraán belül várható és nem később, bár függ attól, mit evett az édesapja a bor fogyasztása körül, hisz ez a felszívódást befolyásolja.

        Tehát összességében véve, nem változtatnám a terápiát, a zöldségfogyasztást megpróbálnám "erőltetni" és az aktív mozgást is, ennek ellenére kérnék időpontot a diabetológus szakorvoshoz is (nem gondolom, hogy "add meg Uram, de azonnal szaladni kellene", hogy esetlegesen a váltás lehetőségeiről, annak előnyéről és hátrányról személyesen is beszéljenek.

         


        Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász-diabetológus-endokrinológus
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2010-02-07 18:13:50; Megválaszolva: 2010. február 07., 18:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: