3, 5 hónapos csecsemő hízása

Tisztelt Doktor Úr! Doktornő! Kisfiam 3270 g / 50 cm született június 27-én. Az első 2 hónapban szépen hízott (anyatejen) ; a védőoltáskor szept 3-án mérve 5010 g volt. Sajnos rettentő sírós, nyűgös, tipikus többemberes baba még mindig a születése óta, ezért sajnos sosem tudtam megállapítani, éppen éhség miatt sír-e... Mindig nagyon mohón evett, bukós volt, ezért augusztus végén azt javasolták egy kórházi kivizsgálás után, hogy csak 4 óránként egyen és Nutriton sűrítőt kapjon. A 3. hónapját azzal "ünnepelte", hogy 12 órát aludt éjszaka (mindig este 8-kor fekszik) , így kimaradt az éjjeli egy szoptatás, és napközben csak 4 etetés volt. Mivel a következő heti súlymérésen (a 3 hónapos védőoltáskor) csak 5350 g volt, ezért tápszerrel (Lactogen) "bővítünk": minden szoptatás mellett kap még 100-110 ml tápszert. Azóta viszont még jobban bukik, sőt még 2-3 órával etetés után is jön vissza a félig megemésztett táplálék. A súlya az intenzív tápszerezés ellenére sem nőtt egyáltalán immár 2 hete. Ráadásul újra ébred hajnalban, amikor szopik. De napközben is ugyanolyan sírós, mint volt - ha viszont sűrűbben etettem (mondjuk csak 3 óránként) , ugyanúgy sírt és bukott. Mostanában azt veszem észre, hogy nem elégedett etetés után: mintha nem lenne elég a tápszer sem neki, ugyanakkor viszont etetés után "folyik" kifelé a száján a tápszer. El vagyok keseredve, mert állandóan sír, nem tudom, hogy éhes-e, nem hízik, holott többet eszik... Nem tudom, összefügg-e, de amióta tápszert kap, rengeteg a vizelete - reggelre korábban nem tapasztalt módon állandóan kifolyik a pelenkából (mérete jó a pelenkának! ) , és minden pelenkázáskor nagyon nehéz, de nincs rossz szaga és színtelen. Széklete sosem volt gyakori; csak 3-4 naponta, de sosem hasmenéses vagy kemény, hanem krémes (most már zöldebb a tápszer miatt) . Tud-e valami tanácsot adni, hogy mit kellene tenni vagy mi lehet a probléma? Köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Anna válasza babatáplálás témában

Kedves Kérdező!

A babája gyakori és nagy mennyiségű bukásai, a gyarapodás megtorpanása miatt, én javaslom, hogy ismét vigye el gyermek-gasztroenterológushoz!

Amennyiben az anytej nem elegendő, a bukások miatt ún. anti-reflux (AR) tápszer bevezetése tanácsos!

Kérdés: 2011. október 12., 15:55; Megválaszolva: 2011. október 15., 20:10
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
Babatáplálás

Tisztelt Hölgyem/Uram! Öt hetes kisfiam etetésével kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni, mert sajnos nem tudjuk elérni a folyamatos kívánt...

9 èves nem alszik egyedül
Csecsemő beütötte a fejét
Kiságy, kutacs
3 hónapos kisbaba fogzás