Dr. Molnár Anna

Dr. Molnár Anna

gyermekgyógyász
Bemutatkozás:
Legutóbbi válaszai

Syncumár mellékhatásai

Kedves Kérdező! Önnek teljességgel igaza van! Sajnos a Syncumar és a non-steroid gyulladáscsökkentő is olyan szerek, mellyel sok orvos találkozik, használ, és hamis biztonságérzetük alakul ki a relatíve ritkán jelentkező szövődmények miatt. Másrészről viszont ne feledje, hogy az Ön betegségéről, egészségéről van szó, mely elsősorban önre tartozik, és csak másodsorban az orvosokra. Az orvosok csak tanácsot adnak, melyet Önnek joga és kötelessége értékelni, elfogadni vagy nem elfogadni. Arról nem írt, de meg kellene beszélje kezelőorvosával, hogy vajon fennáll-e a tartós Syncumar szedésének az indikációja, mert lehet, hogy egyszerűen csak „önön hagyták”, mely szintén nem először fordulna elő. Amennyiben így van, félelmei megoldódnának. Amennyiben az indikáció fennáll, úgy csak azt mondhatom, hogy a Syncumar szedésének fő alapja, hogy a szedéssel járó vérzéses szövődmények rizikója jóval alatta van a gyógyszer elhagyásával járó súlyos thrombózis epizódok kockázatának.

Litalir vagy más gyógyszer is segíthet?

Kedves Kérdező! Férjének nagy valószínűséggel polycythaemia vera nevű betegsége van. Ennek a kezelése egyrészt aspirin, mely gyermekvállalás szempontjából ártalmatlan gyógyszer, másrészt vérlebocsátás. Egyéb gyógyszeres kezelés egyéni elbírálást igényel, a panaszok és különböző szövődmények megléte vagy hiánya alapján. Ez a gyógyszer a Litalir. Először szeretném megnyugtatni, hogy a Litalirt – tekintettel arra, hogy enyhe kemoterápiás szer – hosszú távon kissé veszélyesnek (ámde hatékonynak és szükségesnek) tartották. Ezt a félelmet a vele kapcsolatos sok évtizedes tapasztalat nem alapozta meg, tehát nagyon nem kell tartani tőle. Másodsorban viszont szedése nem feltétlenül szükséges, ha bizonyos paraméterek alapján férje nem tartozik a nagyrizikójú csoportba. Mindezek alapján azt ajánlom, hogy ha ismételten gyermeket terveznek, akkor férje beszéljen erről kezelőorvosával és aspirin + vérlebocsátás mellett a betegség kontrollálható, így gyermek is frusztrációtól mentesen vállalható.

Mit tegyek?

Kedves Éva! Vérképzőszervi betegsége miatt jár a hematológia szakrendelésre, rendszeres vérvételre. A felsorolt panaszai nehezen köthetőek az essentalis thrombocythaemiához. Nem szeretnék találgatni, de amennyiben vérképe hellyel-közzel rendben van, el tudom képzelni, hogy kezelőorvosa valójában csak a vérképszőszervi panaszaira kiváncsi. egyéb problémáiról úgy gondolja, hogy forduljon bizalommal háziorvosához. Természetesen elvárható lenne, hogy ezt el is mondja önnek, és ne hagyja önt kétségek között, a kérdésre pedig válaszoljon továbbra is, mert ha az odavágó panaszok elhangzanak, akkor jó, ha ő foglalkozik vele. Sajnos ez az átka a szakosodásnak, szakrendeléseknek.

Thrombocytapenia betegség gyógymódjai?

Kedves Kérdező! Bár nagy valószínűséggel ki tudom találni a diagnozisát, de ezt nem írta le, így pontos felvilágosítást adni nem tudok. A részletezett eltérések sok betegségben előfordulhatnak, melyek mind más következménnyel járnak. Sőt amennyiben esetleg az általam feltételezett betegsége van, akkor is vannak különböző paraméterek, melyek jelentősen befolyásolják a betegség lefolyását. Mindezek a levélben nem szerepelnek, így azt kérem forduljon bizalommal kezelőorvosához, hiszen ezek szerint gondozásba vették, így senki nem tudhat többet az ön életkilátásairól, mint kezelőorvosa.

Béta-thalassaemia, terhesség, vaspótlás

Betegségében általában tényleg nem javasolt a vaspótlás két okból. Az egyik, hogy bár a vérkép nagyon emlékeztet a vashiányos vérszegénységre, de alapvetően nem az, így hatástalan. A másik ok pedig, hogy a súlyos thalassaemiások rengeteg vérátömlesztést kapnak, mely miatt vastúlterhelés alakul ki a szervezetükben, ezt nem kell fokozni felesleges vas szedésével. Az ön speciális esetében azonban a terhesség alatt Maltofert nyugodtan szedhet, mivel életében valószínűleg túl sok transzfúziót nem kell kapnia e betegség miatt, így vastúlterhelése nincs és nem is lesz. Másrészt a terhességben a vas és folsav igénye nő. Harmadrészt a mellékelt laborok alapján sincs vasterhelése. Magyarországon viszonylag gyakoriak az olyan enyhe beta thalassaemisok, mint ön. Ezekben az esetekben ha vérátömlesztés elvétve szükséges, az pont a terhesség 2-3. trimeszterében fordul elő főként magzatvédő célzattal. A jelenlegi laborja alapján nem kell vért kapnia, de 2-3 hetente érdemes kontrollálni.