• Gyermekpszichológus

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 3 évvel ezelőtt örökbefogadtuk az akkor 3 éves kisfiunkat. A gyermek abszolút nem volt nevelve, nem foglalkoztak a testi és lelki fejlődésével. A nem szabad kifejezéssel itthon találkozott elősszőr, nagyon nehéz volt az első másfél évünk. Később kezdett minden helyre jönni. Ez év januárban ismét sikerült örökbefogadnunk egy pár hónapos kislányt, ekkor még az akadályokat is könnyebben vettük, de a napokban megszületett az unokatestvér is...Próbáltam felkészíteni rá a kisfiamat, de amíg a sógornőm nem került kórházba a szülés miatt azt hiszem nem tudatosodott benne ez a dolog. Azóta nem fogad szót, nem figyel ránk, nem válaszol, és szemtelenkedik, követelőzik. A "mérges vagyok rád, nem tárgyalok veled" fordítva sült el. Semmilyen büntetés, megvonás nem használ. Ma reggel azt mondta azért rosszalkodik, mert haragszik ránk (Apára,és rám), amiért elhoztuk a régi "családjától". Próbáltam megértetni vele, hogy ők csak vigyáztak rá, amíg mi érte nem mentünk, és ha majd nagyobbacska lesz, rájön, hogy minden így a legjobb, ahogy történt. Azt hiszem ez a válasz nem lesz elég a későbbiekben, nem tudom, mit kellene tennünk. Kérem segítsen tanácsával, ilyen esetben mi a teendő. Számomra egyértelmű, hogy most féltékenységről van szó, de megrémiszt, hogy visszavágyódik a régi családjához, hiszen a kis buta csak azt látja, hogy ott cukor volt ebédre is, és mindent meglehetett csinálni- még fürdeni sem kellett.... Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel

        Dr. Varga Tamás válasza a örökbefogadás, féltékenység témában

        Tisztelt Kérdező! Nem célravezető "elkenni" a régmúlt dolgait, az örökbefogadás tényét, körülményeit, még ha úgy tűnik, hogy jelenleg feszültséget is okoz. Fontos, hogy tisztába legyen ezekkel. Érzemi problémák mögött sok minden állhat, a korai nevelés, törődés, ezeknek hiányosságai, a közelmúlt eseményei. Azt tanácsolom, hogyha tartósabban fennállnak a panaszok keressenek fel szakember, kifejezetten gyermepszichológust aki segíthet egyéni vagy család bevonásával történő foglalkozásokkal.


        Dr. Varga Tamás
        pszichiáter

        Dr. Varga Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. június 28., 13:03; Megválaszolva: 2011. június 30., 09:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés