• Dr. Varga Tamás

        pszichiáter

        294

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Bemutatkozás:

      • legutóbbi válaszai
        Tisztelt Kérdező! Az antipszichotikumok nagy része okozhat hízást. Az olanzapin a kutatások szerint az anyagcserét nem befolyásolja, az étvágyat fokozza, ezen hatás néhány hét után csökken. Testmozgással és az étkezés megváltoztatásával lehet megakadályozni a zavaró mértékű hízást.
        Tisztelt Kérdező! A jelen panaszok miatt egyelőre abból a szempontból ne aggódjon, hogy ez schizophrenia lenne. Nem tudom mióta állnak fenn a tünetek? Amennyiben hetek, esetleg hónapok óta felmerül, hogy hangulatzavar áll a háttérben és kezelés nélkül nem fog enyhülni. Javaslom, hogy keressen fel szakenbert(pszichiáter, aki személyesen meg tufja ítélni a üneteket, állapotát.
        Tisztelt Kérsező! Valóban segítségre van szükség. Többféle pszichiátriai zavar szóba jön, akár hangulatzavar és valóban valamilyen személysigzavar is. Próbálja rávenni a fiát, hogy menjen el egy pszichiátriai szakrendelésre, -akár, ha engedi- kísérje el Ön is vagy vonjon be a meggyőzésbe valamilyen olyan embert, akit a fia elfogad.
        Tisztelt Kérdező! Önmagában ez a jelenség, hogy nincs semmi egyéb panasz és csak pillnatokig tart nem vett fel pszichiátriai betegséget. Keresse fel házirovosát és elsősorban a szervi eredetű problémákat zárják ki.
        Tisztelt Kérdező! Ha az említett betegség áll fenn ill. újult ki, mindenképpen orvoshoz kell juttatni a felségét. Ebben a problémában panaszmentes időszakban is szükséges bizonyos dózisú gyógyszert szedni. Próbálják rábeszélni, hogy forduljon orvoshoz, bevonni olyen embert ebbe, akit elfogad, akiben megbízik ill. esetleg vállani, hogy közösen mennek el....Ha intezívvé válnak a panaszok és nincs belátás, akkor a háziorvostól ill. a területileg illetékes pszichiátriai gondozótól kérhetnek segítséget.
        Tisztelt Kérdező! Egy ilyen probléma mindig akkor kezelendő, ha már komoly módon beleszól a hétköznapi életbe pl. túl sok időt elvesz, alvást nagyon zavarja így fáradt napközben, nagy feszültségszintet okoz stb. Valószínű, hogy önerőből egy-egy tanács alapján ezek nem oldhatók megotthon. Ha úgy érzi, hogy erőteljesen befolyásolják a mindennapjait keressen fel szakembert, első körben pszichoterápiával, viselkedésterápiával foglalkozót és nyugodtan kérjen segítséget.Javulás valószínűleg csak tartósabb foglalkozás mellett lehetséges.
        Tisztelt Kérdező! Feltételezhető, hogy ilyen az édesapjuk személyisége, ha mindig voltak hasonló problémák, lehet hogy az egészségügy ebben nem tud segíteni. Nem tudom Romániában, hogyan működnek az ilyen dolgok. Amennyiben pszichés probléma, pszichiátriai betegség felmerül Magyarországon a hozzátartozó a háziorvosuk vagy a területileg illetékes pszichiátriai gondozó segítségét kérheti.
        Valószínűleg a környezet nem sokat tud tenni az ügyben. Aki el akarja viselni, annak az embernek kell önmagával foglalkozni, a kontrollfunkciókat fejleszteni, minnél kiegysúlyozottabb valaki, annál ügyesebben kezeli a környezet nehézségeit. Meg kell próbálni nem belevonódni a dolgaiba....
        Tisztelt Kérdező! Sajnos ebben az esetben is a problémák gyökere a körülményekből adódik, ami valószínűleg egy tartósabban fennálló gond lesz és nem lehet rajat változtatni. Mindenképpen támogassa folyamatosan, beszégessenek sokat, próbáljanak közös, lazító progarmokat kitalálni, ami nem kerül pénzbe. Lehet, hogy jó ötlet lenne újra sportolni valamilyen szinten. Ha úgy látja, hogy intenzív a lehangoltság, feszültség...esetleg pszichológus segítségét kérhetik, nyugodtan részt lehet vanni a terápián akár közösen is, ha ez a párjának megnyugtatóbb lenne.
        Tisztelt kérdező! A kényszergondolatok lényege az, hogy sokszor olyan jellegűek, amit sohesem tenne meg, nem lenne rá képes, sőt....Nem kell tartani a kérdésében megfogalmazottakról. A szavaiból itélve nincs teljesen jól, javaslom, hogy ismét keressen fel szakembert, gyógyszeres segítségen kívül egyéb terápiás lehetőségek is vannak a tünetek csökkentésére.
        A betegség kialakulásának sokféle elmélete van pl. genetkai, környeti stb. Az esetek nagy részében a betegség rendeződik, de tartósan gyógyszert kell szedni és ellenőrzésre járni. Kisebb százalékben gyógyszerszedés mellett is fennállhatnak bizonyos tünetek. A kóros gondolatok valótlanságáról felesleges győzködni a beteget, neki most ez megdönthetetlenül reális. Barátként mellette lenni, segíteni a hétköznapi dolgaiban, sokat beszélgetni....ezeket lehet tenni.
        Tisztelt Kérdező! Nyugodtan használhatja a teát, akára Xanax mellett vagy helyett is, ha elegendő. Ekkora adag abbahagyásakor nem kell számítani megvonási tünetekre.
        Tisztelt Kérdező! Mellékhatás nem valószínű, hogy jelentkezni fog és általában az első napokban szokott. A hatás, változás hetek alatt alakul ki.
        Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján erőteljes szorongás, betegségekkel kapcsolatos aggodalon, fóbiás féllemek állhatnak a háttérben. Ha tartósan észlelik a tüneteket szakember felkeresése szükséges! (pszichológus, pszichiáter)
        Tisztelt Kérdező! Az elem használatának mai tudásunk szerint az agyra nincs direkt hatása, de valószínűleg nem is káros. Járjon rendszeresen pszichológushoz, pszichiáterhez!
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés