27 hónaposan keveset beszél +1 kérdés

Előző kérdés folytatása: 27 hónaposan keveset beszél-című kérdésemhez jutott még eszembe pár kérdés: okozhatja e a kevés beszédet az ha a rágóizmok "keveset" vannak használatban. Értem ez alatt, hogy gyermekem ali g jóformán semmit nem eszik. Erről már korábban kérdeztem és megnyugtató választ kaptam. A gyermek különben kiegyensúlyozott, mozgékony, nem beteges inkább nagyon aktív. Akár egyedül, akár társasan is szépen eljátszik. A kukásautói a kedvencek, napi szinten játszik és beszél róluk folyamatosan, de többnyire csakis róluk és ugyanazokat mondja. Egy családtagom szerint vegyem el a gyerektől és talán akkor több inger éri és másról is többet beszél. megéri a kedvenceit eldugni? természetesen könyveket is lapozunk, de ott nem olyan kitartó. Összefoglalva a rágóizmok használata ill. az egysíkú játék a "kukásozás" (itt azért megjegyzem játszóterezünk minden nap, hinta csúzda, homok, stb, ill. otthoni kockázás, kisvasútazás is szóba jön naponta) .okozhat e elmaradást? Köszönettel!

Dr. Balogh Andrea válasza beszédfejlődés témában

Kedves Kérdező!

Ahogy leírja igen sokoldalú dologgal játszik a kisfia. A játszóterezés, az otthoni olvasás, játékok mind-mind nagyon jó. Ilyen idős korban sok fiú gyermek még alig beszél. Az nagyon jó, hogy a kedvenc foglalatosságait már szavakba tudja önteni. Azt gondolom, hogy életkorának megfelelő a viselkedése. Az aggodalom megszüntetésére azonban javaslom, hogy egy jó, tapasztalt fejlesztő pedagógussal nézesse meg a kisfiút és ő meg tudja állapítani, hogy van e elmaradás a kicsi beszédfejlődésében. A kedvenc játékát semmi esetre sem javaslom elvenni a kisfiútól az a beszédfejlődés gátlását és nem beindulását eredményezheti. Én nem tartom megkésettnek a kisfia beszédfejlődését inkább annak beszűkült volta kelti fel kicsit a figyelmemet ezért javasoltam a fejlesztőpedagógus vizsgálatát.

Tisztelettel: Dr.Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2011. május 15., 11:54 ;Megválaszolva: 2011. május 16., 19:33
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
A többnyelvű gyerek hátrányos...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kicsi fiam 17 hónapos. Sajnos bármennyire szeretnénk, még nem akar beszélni. A saját halandzsa nyelvén igen beszédes, úgy...
Nem beszél a 2, 5 éves kisfiam!
Tisztelt Doktor Úr/Nô! Kisfiam decemberben lesz 2, 5 éves. A problémám, hogy nem akar beszélni. Magyaráz a saját nyelvén, gesztikulál, néha mondja...
Beszédfejlődés
Tisztelt Doktorúr/ Doktornő! Segítségét kérném, problémám a következő: 19 hónapos a kislányom, de a beszédfejlődése mintha késne. 10...
Beszéd problémák továbbra is
Kedves doktor úr/nő! Korábban már kérdeztem őntől és választ is kaptam a témában. DE szeretnék tovább tájékozodni. Most abban az állapotban...
Beszéd problémák
Kedves doktorúr/nő! Kisfiam 2 éves múlt, és még nem beszél, illetve halandzsázik, mutogat, artikulál. A házi orvos szerint nem süket, és...