Nem beszél a 2, 5 éves kisfiam!

Tisztelt Doktor Úr/Nô! Kisfiam decemberben lesz 2, 5 éves. A problémám, hogy nem akar beszélni. Magyaráz a saját nyelvén, gesztikulál, néha mondja mama, baba, nem. És ennyi. A mozgásával nem volt semmi baj, mindent idôben csinált, egy évesen már járt. Ha szólunk hozzá reagál, ha feladatot kap végrehajtja. Mindent megért, de ô még nem hajlandó beszélni. Van egy 7 éves nôvére, ô 2 évesen kezdett beszélni. Meddig várhatok a beszéd megindulásával, és hová fordulhatok vele?

WEBBeteg szakértő válasza beszédfejlődés témában

Kedves Kérdező!

Valóban lehetnek egyéni eltérések a gyermekek fejlődésében, és ha a családban van egy hajlam erre, akkor az is lehet, hogy nála is hasonlóan elindul majd a fejlődés, mégis azt érzem, fontos és célszerű megvizsgáltatni, hogy a gyermek hallása és beszédszervei épek-e. Ha úgy ítéljük meg, hogy a gyermek jól hall és megcsinál mindent, akkor is fontos körültekintően megvizsgáltatni, hogy semelyik hangtartományban ne legyen eltérés- vagy hogyha korábbi életszakaszban volt rövid idejű hallásvesztés (pl. fülgyulladás miatt) , akkor az is lehet oka a késésnek. Ezeket össze kell szedni. Ezen kívül a fül-orr gégész megvizsgálja a beszédszervek állapotát is (pl. a nyelvfék nincs-e letapadva, van-e szervi oka a nehéz hangképzésnek) és esetleges kezelést írhat elő.

Azt javaslom addig is, játékosan – mondókákkal, dalokkal „kérjük”, motiváljuk őt az ismétlésre, a közös beszédre. Mivel az értelmi- és a mozgásfejlődéssel is összefügg a beszédfejlődés, így sok ugrálással, hempergéssel, forgással, kúszással, mászással, mindenféle mozgással is töltsünk együtt közös időt! Játékosan lenyalhatja ajkairól nyelvével a tejszínhabot, mézet, pudingot. Utánozhatjuk az állatok, járművek hangját stb. Nézegessünk képeskönyveket és kérjük, hogy mutassa meg a képeken lévő tárgyakat. (ebből megnézhetjük a tényleges szóértést) Játszunk sokat a kezekkel, gyurmázás, rajzolás sokat segít.

Bármely országos fejlődésneurológiai osztályra, ill. országos beszédvizsgáló szakértői bizottsághoz vagy korai fejlesztő központ vizsgálatára is el lehet menni vele, hogy feltárjuk az okokat és meggyorsítsuk a fejlődést! Ezt azért is tartom fontosnak, hogy a gyermekben semmi feszültség ne alakuljon ki, mert nem, tudja kifejezni önmagát! Lehetséges, hogy egy kis lökésre van szüksége, adjuk meg neki;

Minden jót kívánok!

Szelényi Éva

Címek: Beszédvizsgáló Országos Szakértői és Rehabilitációs Bizottság és Gyógypedagógiai Szolgáltató Központ

1115 Budapest, Halmi út 26.

Tel.: 1/2038497

Budapesti Korai Fejlesztő Központ

1115 Budapest, Bártfai u. 34/a

1146 Budapest Csantavér köz 9-11.

Tel/Fax: (06-1) 363 02 70

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2012. november 19., 22:31 ;Megválaszolva: 2012. november 26., 13:06
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
A többnyelvű gyerek hátrányos...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kicsi fiam 17 hónapos. Sajnos bármennyire szeretnénk, még nem akar beszélni. A saját halandzsa nyelvén igen beszédes, úgy...
Beszédfejlődés
Tisztelt Doktorúr/ Doktornő! Segítségét kérném, problémám a következő: 19 hónapos a kislányom, de a beszédfejlődése mintha késne. 10...
Beszéd problémák továbbra is
Kedves doktor úr/nő! Korábban már kérdeztem őntől és választ is kaptam a témában. DE szeretnék tovább tájékozodni. Most abban az állapotban...
Beszéd problémák
Kedves doktorúr/nő! Kisfiam 2 éves múlt, és még nem beszél, illetve halandzsázik, mutogat, artikulál. A házi orvos szerint nem süket, és...
27 hónaposan keveset beszél +1...
Előző kérdés folytatása: 27 hónaposan keveset beszél-című kérdésemhez jutott még eszembe pár kérdés: okozhatja e a kevés beszédet az ha a...