2 és fél éves gyermek nem beszél, vagyis nem érhető.

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Érdeklődni, szeretnék, hogy normális dolog-e ha egy két és féléves kisgyermek nem beszél rendesen, vagyis kimond szavakat, azt se túl sokat. viszont összefüggő pár szóból álló mondatot nem mond, saját szavai vannak egyes dolgokra, pl. vau vau = kutya, kacsa = tó, mert ott látta. Úgy tűnik hadar, még azt a "saját nyelvezetét" is. Egyébként más dolog szinte minden rendben megy, vagyis akár még rendet is rak maga körül, ha szólunk neki, kéz ügyességre építő kockákat használja, elég magas tornyot tud építeni, ceruza fogás még nem megy neki, de kezd alakulni. Mozgásfejlődéséből viszont kimaradt a mászás, vagyis érdekes módon mászott. (Egyik lába talpon volt, a másikat meg "húzta" maga után.) Keresztlányomról lenne szó, s érdeklődnék, hogy hova lehetne vinni, megbizonyosodni róla, hogy nincs semmi baj, vagy segíteni, hogy beinduljon a rendes beszéd. Védőnő, háziorvos is mást mond. Válaszukat előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Balogh Andrea válasza beszédfejlődés témában

Kedves Kérdező!

2 és fél évesen jó lenne, ha értelmesen már pár szót mondatokba fűzne. Mindazonáltal vannak gyerekek akiknél a beszédfejlődés nehezebben indul meg különösen fiú gyermekeknél. Amit javaslok: mozgásfejlődésének vizsgálatát gyermekideggyógyász illetve egy erre specializálódott szakember segítségével átbeszélni, megnézettetni: gyermekrehabilitációs szakrendelésen illetve ugyanitt lehet speciális tornát kérni a gyermek számára: általában ez különleges gyakorlatokból áll amikor több mozgásformát kombinálnak: pl. labdán hintáztatják stb. ez az agy beszédközpontját is aktiválja ezáltal a beszédfejlődést beindítja jobban. Ezek mellett majd az óvoda sokat jelenthet amikor több gyermek között van az is stimulálni fogja hogy beszéljen.

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2015. június 15., 16:11; Megválaszolva: 2015. június 30., 13:05
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Rövid,visszatérő fejfájás 2.
Nocutil használata
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?