• Futószemölcs = HPV vírus?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő .Doktor Úr! A férjem nyakán egy . két éve megjelentek az apró futószemölcsök. Tavaly leégettek néhány darabot, idén szeptemberben 20 darabot. A leégetteken kívül még legalább 40 darabot számoltunk meg csak a nyakán, de azok még csak "fejlődőben" voltak. A minap olyanokat vettem észre, amik a múlt hónapi számoláskor még nem voltak ott. Sőt, egyet találtam a herezacskóján is. Lehet-e attól, hogy esetleg olyan helyen jön ki, ahol a legjobban izzad, vagy mitől szaporodik ez annyira? Ha HPV vírusról is van szó, hogyan lehet kiszűrni, hogy miből ered? Hogyan lehetne ezt megállítani, hogy ne ilyen intenzitással szaporodjanak? Már nyakláncot sem hord. Minden ruhája fertőtlenítve van, a konditeremben nem törölgeti magát, hanem egyenesen hazajön és itthon fürdik meg. De úgy vettük észre, nagyon elkezdtek szaporodni. Korral járna? Hiszen csak 47 éves lesz? Örökletes? Segítsenek kérem, mert kezdünk megijedni. Köszönöm!

        Dr. Gál Mónika válasza a szemölcs témában

        Kedves Kérdező! Amennyiben kis nyeles vagy laposan előemelkedő, bőrszínű vagy halványbarna növedékek vannak a nyakán,inkább fibrómákról lehet szó, mint szemölcsökről. Ezek nem víruseredetűek, jóindulatú kis növedékek és örökletes hajlam alapján jönnek létre a 40-es életévekben nyakon,hónaljakban,egyéb hajlatokban. Leégetéssel vagy ollóval szokták eltávolítani a nagyobbakat, amennyiben kozmetikailag nagyon zavaróak vagy sérülékenyek. Ha azonban ténylegesen víruseredetű szemölcsei vannak (ezt az ellátó szakorvos biztosan feltüntette dokumentációján), akkor mindaddig várható új jelentkezése, míg egytől-egyig el nem tüntetik őket, sőt utána is,mivel hetekig lappang a fertőzés ilyenkor.


        Dr. Gál Mónika
        bőrgyógyász-allergológus

        Dr. Gál Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. november 01., 21:03; Megválaszolva: 2010. november 05., 16:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés