• Szemölcs

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Van egy 1 éves kislányom és a terhességem 4. hónapjában a hüvelynyílás körül 4-5 apró szemölcsöm lett. Az akkori orvosom ezt könnyedén kezelte, lápiszolta, a szemölcsök elműltak. A cytológia eredménye P2 lett, hpv-re vonatkozóan konkrét vizsgálat nem történt, az akkori nőgyógyászom szerint ne foglalkozzak vele. Kb. 1 hónapja a hüvelynyílás mellett megint lett egy 1 mm-es szemölcs. Nőgyógyászt váltottam, ő azt mondta hogy ez a növedék papilloma vulvae és nem condyloma, mert az utóbbi karfiol szerű, az enyém meg nem olyan. Leecsetelte, levette a cytológiát, de eredménye még nincs. Azt is mondta hogy a célirányos hpv tesztet feleslegenek tartja, de ha megnyugszom akkor a cytológiai eredmény függvényében lehet róla szó. A kislányomat pelenkázom, félek hogy az ujjammal, különösen fürdésem után átviszem neki, ezért folyamatosan fertőtlenítem a kezem, már azon szétrepedezett a bőröm. Kezdek a depresszió határán lenni, a férjemmel nem merek nemi életet élni, nem nerek normálisan megborotválkozni a továbbfertőzés miatt. Törölközőt napi szinten cserélek. Jelenlegi nőgyógyászom szerint nyugodtan élhetek nemi életet, mert ez papilloma szemölcs és nem condyloma. Kérdésem az lenne, hogy erre van-e természetes, szoptatás mellett is alkalmazható gyógymód? Jelenleg a Lizin-c kapszulát szedem és grapfruit mag kivonatot iszom, ami felesleges, vagy tényleg hatásos? Mi a különbség a condyloma és a papilloma szemölcs között? A bőr alatt érzek még a hüvelynyílás mellett mindkét oldalon 2-2 csomócskát, de csak szappanos kézzel érzem. Ebből is szemölcs lesz? A nőgyógyász azon a területen a bőr felszínén semmit se látott... Sajnos ezeket a kérdéseket a nőgyógyásznak feltenni nem tudtam, mert sietett. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Szalóczy Péter válasza a szemölcs témában

        Kedves Kérdező! Ne tegye tönkre a hétköznapjait és a kapcsolat rendszerét! Azonnal hagyjon abba minden szorongást és képzelődést. A papillóma bárhol kialakulható hám és kötőszövet jóindulatú többlet, a condyloma legtöbbször vírus eredetű. szintén jóindulatú képződmény. Ez utóbbi néha az eredeti szélein szaporodhat. Mindkettőtől nyugodtan folytassa házaséletét, a gyakori kézmosásnak ezek ügyében nincs jelentősége, szükségtelen. Nem tudja átfertőzni környezetére.Ha nem múlnak el, félévente mutassa meg nőgyógyászának.Esedezem: nyugi!


        Kérdés: 2018. október 04., 17:16; Megválaszolva: 2018. október 06., 13:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: