• Makacs, viszkető kiütések

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! A panaszaim kábé 3 hónapja kezdődtek. Apró, pattanásra emlékeztető kiütések jelentkeztek a két combom tövében és a hímvessző körül. Nagyon erősen viszkettek. A bőrgyógyász dermatitist diagnosztizált, Flucinar kenőcsöt írt fel, napi kétszeri használatra, ebből egy kábé 2-3 hetes kúra lett, 3-4 tubussal fogyott el. A kúra végén egy darabig úgy tűnt, hogy elmúlnak a tüneteim, de aztán elkezdtek szaporodni a kiütések, és megjelentek a hasamon, a mellkasomon, a combom többi részén. Természetesen megint orvoshoz fordultam, mosakodókrémet, cinkrázót, Doxyciclint, Travocort krémet és Suprastint kaptam. A következő vizitkor egy másik orvos vett kezelésbe, ő is Travocortot írt fel, plusz gyógyszertárban kikevert, Dermovate-ot tartalmazó kenőcsöt, Flucohexalt, Azi Sandozt, Lendint, illetve legutóbb Infectoscab krémet kellett egy éjszakára magamra kennem. A diagnózisok között szerepelt rózsahámlás és gombás fertőzés is, illetve, ha jól tudom, az Infectoscab rühesség ellen van. Sajnos, a kezelések ellenére a tünetek nemhogy csillapodtak volna, mostanra, három hónap után a fejemet leszámítva gyakorlatilag az egész testemet beborítják a kiütések, és nagyon viszketek is, főleg este/éjszaka. 2. típusú diabéteszem van. Allergiám, gyógyszerérzékenységem tudomásom szerint nincsen. A bőröm alapből nagyon száraz, de amióta ez a probléma fennáll, ez hatványozottan érezhető. A legutolsó laborom január 2-ai, a következő értékek tértek el a normálistól: Glükóz 6,5 Hemoglobin A1c 7% Hemoglobin A1c 53 Eozinofil 0,6 Eozinofil 7,4% Vörösvérsejt 4,3 Hemoglobin 132 Hematokrit 0,4 A csatolt képen a karom látszik, a kiütések nagy része ehhez hasonló, de akadnak nagy vörös, pattanásszerű csomók is, főleg combtájékon és a hasamon. A kérdésem, hogy a leírtak alapján a kór szokásos lefolyásának tekinthető-e, hogy ilyen hosszas kezelés után nem hogy elmúlnának, de még szaporodnak is a kiütések? Várjak türelmesen tovább, vagy esetleg kérjek, keressek más vizsgálatokat is, ne csak bőrgyógyászatra járjak? Ha más vizsgálat is javasolt, mi lenne az?

        Dr. Bodnár Edina válasza a Gyógyszerallergia témában

        Ezek a kiütések gyógyszerallergiára, ún. AGEP-re jellemzőek. Át kellene gondolni, hogy milyen új gyógyszert kezdett el a legutóbb szedni, mert azt le kellene cserélni más hatóanyagra. Emellett szisztémás steroid kezelés lenne indokolt. Forduljon mielőbb személyesen bőrgyógyászhoz.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2017. január 24., 23:24; Megválaszolva: 2017. január 27., 15:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        gyanus anyajegy