• Systemas sclerosis /limitalt cutan/

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        12 éve nem diff.autoimmun, M.Basedow, sjögren syndroma betegségeim vannak. 2009.novemberben diagnosztizáltak még hozzá raynaud, sistemas sclerosis, St.p.phelbothromb bruris, Hypothyreosis sec. és Hypertoniát. Azt szeretném megkérdezni, hogy ezek az újabban felfedezett betegségek állapot rosszabbodást jelentenek - e, vagy az alap betegségeim részei. Továbbá, hogy a sistemas sclerozis és a raynaud gyógyítható-e, ha nem, akkor mire számíthatok a jövőt illetően. Mivel így több más összetett betegségem van, érdekelne az is, hogy romlani fog tovább az állapotom, vagy lehet lassítani valamivel ezt a folyamatot. Iszonyatos fájdalmaim vannak a sok gyógyszer szedés ellenére is. Idegileg kikészít a fájdalom, depressziós lettem, halál félelem gyötör, éjjel többször felébredek nem tudok aludni. Idegorvos még nem kezel, de ha így megy rövidesen fog. Mit lehet még tenni, hogy ne legyenek ekkora fájdalmak? Az is érdekelne még, hogy ezekkel a betegségekkel leszázalékolhatnak-e. Köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a autoimmun betegség témában

        Tisztelt Kérdező!

        Előszöris: nem differenciált autoimmun szindrómája biztosan nincsen, ha Sjögren-szindrómája vagy szisztémás szklerózisa van, mert ez az elnevezés addig él, ameddig egy szisztémás autoimmun betegség (mint az utóbbi kettő) nem alakul ki egy betegnél. A hypothyreosis (pajzsmirigy alulműködés) a kezelt Basedow-kór következménye. A Raynaud-szindróma az autoimmun betegségeinek a részjelensége, a hypertonia a magasvérnyomás-betegség, amely ezektől teljesen független is lehet. A St. p. phlebothormobsis cruris pedig egy lezajlott mélyvénás trombózist jelent, amiről gondolom, tud. Ha a szisztémás szklerózis nemcsak gyanú, hanem tényleg igazolódott, akkor ez állapotromlás. Sem ez, sem a Raynaud-szindróma nem gyógyítható, de kezelhető. A leszázalékolásról semmit nem szeretnék jósolni, ebben a témakörben esetleg a kezelőorvosaitól kaphat véleményt, akik ismerik Önt. A jövőt illetően szintén nem tudok (de szerintem nem is szabad) jóslásokba bocsátkozni, mert ahogy minden betegség, úgy minden beteg is más és más, nagyon nem mindegy, hogy milyenek a leletei, melyik szerve mennyire érintett. A depresszió és a halálfélelem miatt pedig ne ideggyógyászt (neurológust), hanem pszichiátert keressen fel.

         

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-07 09:02:26; Megválaszolva: 2010. február 07., 09:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: