reumatoid artitisz

Tisztelt Doktor úr! Az lenne a kérdésem, hogy az artitisz kezeléséhez feltétlenül kell e a szteroid? Nekem volt candida fertőzésem és 3 évig diétáztam mire rendbe jöttem, így nem nagyon akarom a szteroidot.De nem is sokat tudok erről a betegségről, hogy mi a lefolyása és milyen állapotra számithatok.köszönöm a választ.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza reumatoid artritisz témában

Kedves Kérdező!

A reumatoid artritisz kezelésében nem feltétlen szükséges a szteroidok szedése, bár kétségtelen, hogy gyakran szükség van rá. Alapvetően betegség módosító gyógyszerekkel, (DMARD kezelés) igyekszünk a betegség aktivitását nullára csökkenteni és ún. remissziót elérni. Ha ez nem sikerül szteroid nélkül, vagy nagyon aktív kezdetben a betegség, akkor szükség van a szteroidokra is. Nagyon fontos, hogy minél gyorsabban minél jobban visszaszorítsuk a betegséget, mert visszafordíthatatlanul károsodnak az ízületek és egyéb szervek is megbetegedhetnek.

A betegség autoimmun megbetegedés, és elsősorban az ízületeket érinti, de a szervezet általános gyulladásával is jár. Spontán lefolyása az aktivitástól függően az ízületek visszafordíthatatlan károsodásával jár, ráadásul fájdalmas is. Kezelés nélkül évek alatt akár teljes elnyomorodást is okozhat, tehát mindenképpen azt javaslom, hogy kezeltesse a betegségét, akár a szteroid kezelést is bevállalva.

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2013. augusztus 30., 00:15; Megválaszolva: 2013. szeptember 06., 08:33
Kérdések és válaszok: Autoimmun betegségek
Biológiai terápia
Üdvözlöm! 2015 március óta küzdök a betegségemmel (RA) . A gond annyi lenne, hogy most vették el a medrolt, de a bázisterápiás szert folytatnom...
Immungyengítő szedése mellett...
Tisztelt Dr Nő/ Úr! Rheumatoid arthritisem van, amelyre a legkisebb hatóanyagú metoject injekciót és heti 3 szem folsavat szedek. Az értékeim...
reumatoid arthritis
Kedves Puskás Réka Köszönöm válaszát, ma vettek újra labort immunnal együtt, de egy áprilisi leletemben az R0-52 +++ pozitív volt de semmi de semmi...
Immunológus
25 éve vagyok RA beteg! Minden gyógyszeren ami a betegségemhez szükséges túl vagyok! Jelenleg biológiai terápiába részesülök (ENBREL) azóta...