Reuma faktor

Tisztelt Doktornő, Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy a páromnak (40 éves ) hónapok óta izületi gyulladásai vannak (ujjak, kézfej, váll...) , több napos Flector kezelés után ezek megszünnek. Ezek gyakoriság miatt orvoshoz fordult, ahol a vér laboreredményből a reumafaktor 153, 6 volt /az értéknek 0-14 között kellene lenni a kiértékelés alapján/, az összes többi eredménye vörösvérsejt, fehérvérsejt......normál értékek között volt. Még a koleszterin volt kicsivel magasabb a megengedettnél. Ezen eredményekkel szakrendelésre ment, ahol a reumatológus szakorvos megállapította, hogy az izom és izületi gyulladást nem reuma okozza, hanem más gócpont gyulladás eredménye, hasi ultrahangra beutalót kapott. A házi orvoshoz visszatérve, eredmények alapján (labor és szakorvosi papír) a háziorvos azt mondta, "kutya baja". Ezek után elment a párom a nőgyógyászához is, mivel régebben 6-7 évvel ezelőtt krónikus gyulladással volt kezelve. A végzett vizsgálatok semmi gyulladást, megbetegedést nem mutattak. Ezek után hova, kihez /milyen szakorvosi vizsálat/ forduljunk hogy kiderüljön mi okozza a magas reumafaktor értéket? Válaszát előre is köszönöm, DJ

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza reumatoid artritisz témában

Kedves Kérdező!

A reumatoid faktor jelenléte a szervezetben önmagában nem kóros jelenség, az egyének kb. 10%-ában jelen van akár bármilyen betegség nélkül is. Nem kell keresni, hogy mitől van, a mennyisége változó. Amennyiben ízületi gyulladások is társulnak hozzá, akkor lehetséges, hogy a betegnek sokízületi gyulladása indul. A fájdalmak azonban nem jelentenek feltétlen gyulladást, azt csak akkor mondjuk, ha be is dagadnak az ízületek, ha csak egy kicsit is.

A változatos ízületi fájdalmakat gócbetegség is okozhatja, emiatt a teljes góckutatást meg kell csinálni. A kezekről és lábakról röntgent is szoktunk kérni. Ha ezek is negatívok, akkor várakozunk, idővel - ha sokízületi gyulladás indul - megmutatja magát a kórkép. A góckutatást a reumatológus tudja kiírni.

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2015. március 14., 16:23; Megválaszolva: 2015. március 19., 08:21
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Reumás fájdalmak
Kedves Doktornő! Vér vizsgálattal néhány hónapja megállapították, hogy nincs autoimmun betegségem. (Szemszárazság miatt merült fel.)...
reumás ízületi gyulladás
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Édesanyám már évek óta kéz-boka ízületi gyulladásba szenved. Kéz ízületei már deformáltak. Erős fájdalmai vannak....
Izomrángás
Boka MR lelet
Milyen mozgásokat végezhetek?