Ön mit tanácsol ebben a helyzetben?

RA betegséget diagnosztizáltak nálam 2013. januárjában, azóta heti 1x a 0, 3-as metoject injekciót kapom. (Előzmények: A betegségem valószínüsíthetően 2004 óta fenn áll, 2004-es röntgen felvételen erosio látszik a lábujjon, azonban akkoriban nem feltételezték, hogy RA lenne a betegségem, a röntgen és a 2004.évben lévő lábujj fájdalmaim ellenére csak egy flector tapaszt kaptam és mivel azt követően csak időjárás változásra fájdult meg a lábujjam és a vérképem is jó volt, ezért további kivizsgálásra akkoriban nem került sor. 2013-ban egy hosszabb antibiotikumos kezelést követően hirtelen begyulladtak az izületek egy fél évre és akkor kezdődtek a kivizsgálások, azonban az immunlabor az negatív, csak a crp és a vvt süllyedés volt magas. Kezelésként kaptam a metoject injekciót. Hetente adtam az injekciót az értékeim jók, süllyedés: 4, crp 0, 7-1 között van. Az elmúlt időszakban sajnos önként lecsökkentettem az injekció adagomat, először 2 hetente adtam be, aztán később már 3 hetente, most már egy hónap is kimaradt. (kb. féléve van ez így) A legutóbbi kontrollon (02.18.) az eredményeim crp.: 0.7, süllyedés: 4. A szakorvos azt mondta, ha továbbra is így marad az eredmény akkor felfüggeszthető a kezelés. Hozzátette, hogy nem tudja, hogy kezelés nélkül merre változnának az értékek. (Sajnos az orvosomat nem tájékozattam arról, hogy ilyen ritkán adom be az injekciót) Természetesen ez nem marad így, csak jelenleg nem tudom mi tévő legyek. 1 hónap után adjam be ismét az esedékes injekciót, vagy már többet ártok vele? Fájdalmaim nincsenek azóta sem, nem tudom, hogy ez még a metoject injekció hatása-e, ugyanis nálam az elmúlt 10 évben kezelés nélkül sem adódott probléma. Előre is köszönöm szépen a választ!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza reumatoid artritisz témában

Kedves Kérdező!

A metotrexát, amit alkalmaznak önnél, csak nagyon lassan ürül ki a szervezetből. Ahogy a hatása is csak nagyon lassan jelentkezett annak idején.

Azt tanácsolnám önnek, hogy most még adja be az injekciót, és egy hónap múlva is, aztán menjen vissza az orvosához és kérje, hogy függesszék fel a kezelést, a terveinek megfelelően. (Feltéve, hogy nem jelentkezik újra betegség aktivitás) A továbbiakban úgyis rendesen kontrollálni fogják a betegség aktivitását, észreveszik ha újra jelentkezik.

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2015. március 09., 12:32; Megválaszolva: 2015. március 18., 10:29
Kérdések és válaszok: Autoimmun betegségek
Biológiai terápia
Üdvözlöm! 2015 március óta küzdök a betegségemmel (RA) . A gond annyi lenne, hogy most vették el a medrolt, de a bázisterápiás szert folytatnom...
Immungyengítő szedése mellett...
Tisztelt Dr Nő/ Úr! Rheumatoid arthritisem van, amelyre a legkisebb hatóanyagú metoject injekciót és heti 3 szem folsavat szedek. Az értékeim...
reumatoid arthritis
Kedves Puskás Réka Köszönöm válaszát, ma vettek újra labort immunnal együtt, de egy áprilisi leletemben az R0-52 +++ pozitív volt de semmi de semmi...
Immunológus
25 éve vagyok RA beteg! Minden gyógyszeren ami a betegségemhez szükséges túl vagyok! Jelenleg biológiai terápiába részesülök (ENBREL) azóta...
reumatoid artitisz
Tisztelt Doktor úr! Az lenne a kérdésem, hogy az artitisz kezeléséhez feltétlenül kell e a szteroid? Nekem volt candida fertőzésem és 3 évig...