• Ibumax filmtabletta

    1. Milyen típusú gyógyszer az Ibumax filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

    Az Ibumax filmtabletta ibuprofén hatóanyagot tartalmaz. Az ibuprofén a nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID néven is ismert) családjába tartozik, amely csökkenti a gyulladást, a fájdalmat és a lázat.

    Az Ibumax a következő esetekben javasolt

    - reumatikus fájdalmak kezelésére

    - izomfájdalmak kezelésére

    - hátfájás kezelésére,

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: ibuprofen
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: nem

    - lágyrész sérülések, mint ficam és húzódás enyhítésére

    - enyhe vagy közepes fájdalom, azaz például menstruációs fájdalom, műtét utáni fájdalom, fogfájás és fejfájás enyhítésére, beleértve a migrénes fájdalmat is

    - lázcsillapításra

    2. Tudnivalók az Ibumax filmtabletta szedése előtt

    NE alkalmazza az Ibumax filmtablettát:

    - ha allergiás (túlérzékeny) az Ibumax filmtabletta hatóanyagára, vagy a készítmény bármely egyéb összetevőjére (lásd 6. pont).

    - ha korábban légzési nehézsége, orrfolyása, vizenyős duzzanata vagy csalánkiütése volt acetil-szalicilsav, vagy hasonló fájdalomcsillapítók (NSAID-ok) használata után.

    - ha kórelőzményében szerepel, vagy jelenleg is fennáll Önnél gyomor- és/vagy nyombélfekély, gyomor-bélrendszeri gyulladásos megbetegedés.

    - ha gyomor-bélrendszeri vérzésre hajlamosító gyógyszert szed (pl. véralvadásgátló), vagy erre hajlamosító betegség megléte esetén (pl. véralvadási zavar (hemofília), csökkent vérlemezkeszám vagy májelégtelenség).

    - ha kórelőzményében szerepel vagy jelenleg is fennáll Önnél gyomor-bélrendszeri vérzés vagy átfúródás (perforáció).

    - ha súlyos szívelégtelensége van.

    - 12 éves kor alatti gyermekeknél.

    Kapcsolódó cikkek

    Hajnali fjefájás

    - a terhesség utolsó harmadában.

    Az Ibumax filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

    - ha magas vérnyomása, szív-érrendszeri betegsége, vagy szívelégtelensége van.

    - ha vese- vagy májkárosodásban szenved.

    - ha asztmában vagy allergiás betegségben szenved, mert fennáll a hörgőgörcs veszélye

    - ha bármilyen bőrreakciót tapasztal;

    - ha Ön időskorú, mivel nagyobb az esélye annak, hogy mellékhatások alakulnak ki, leginkább gyomor-bélrendszeri vérzés, vagy átfúródás, mely halálos is lehet.

    - ha terhességet tervez, vagy ha terméketlenség miatt végeznek vizsgálatot Önnél, mivel az ibuprofén csökkentheti a női termékenységet;

    - ha gyulladásos bélbetegsége van (Crohn-betegség vagy kolitisz ulceróza, mivel ezek állapota súlyosbodhat.

    A mellékhatások előfordulása minimálisra csökkenthető, ha a tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák.

    Az Ibumax meghosszabbíthatja a vérzési időt.

    Biztonságos alkalmazás a gyomor-bélrendszer szempontjából

    Az Ibumax és más nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID)-ok kombinációját - beleértve a szelektív COX-2 gátlókat (ciklooxigenáz-2 gátlókat) is - kerülni kell.

    A szív-érrendszerre gyakorolt hatás

    Az Ibumax-hoz hasonló készítmények alkalmazása során kis mértékben fokozódhat a szívinfarktus ("miokardiális infarktus") vagy sztrók ("agyi érkatasztrófa") kialakulásának kockázata, különösen nagyobb adagok hosszabb ideig történő alkalmazása esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot és kezelési időtartamot!

    Amennyiben szívproblémái vannak, vagy előzőleg volt sztrókja, illetve úgy gondolja, hogy ezen állapotok kialakulásának kockázata az Ön esetében fennáll (pl. ha magas a vérnyomása, cukorbeteg, magas a koleszterinszintje vagy dohányzik), a kezelést beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével.

    Gyomor-bélrendszeri vérzés, fekély és perforáció

    Minden nem-szteroid gyulladáscsökkentő alkalmazása kapcsán beszámoltak gyomor-bélrendszeri vérzésről, fekélyekről vagy átfúródásról (perforációról), melyek halálos kimenetelűek is lehetnek, és a kezelés során bármikor kialakulhatnak, ráutaló, figyelmeztető jelekkel, és a kórelőzményben szereplő súlyos gyomor-bélrendszeri eseményekkel, vagy azok nélkül. A következmények idős betegekben általában súlyosabbak.

    Gyomor-bélrendszeri vérzés (véres hányás vagy véres/fekete széklet) vagy fekély esetén azonnal hagyja abba az Ibumax szedését és forduljon orvoshoz.

    Szoros orvosi felügyelet és óvatosság szükséges bizonyos gyomor-bélrendszeri betegségekben (kólitisz ulcerózában vagy Crohn-betegségben), mivel állapotuk súlyosbodhat.

    Ha Ön korábban már tapasztalt gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat, illetve ha Ön idősebb korú minden szokatlan hasi tünetről (különösen a gyomor-bélrendszeri vérzésről) számoljon be kezelőorvosának, különösen a kezelés kezdetén.

    Ezen betegeknél, valamint kis adagú acetilszalicilsavat tartalmazó, illetve a gyomor-bélrendszeri kockázatot valószínűleg fokozó egyéb készítmények egyidejű alkalmazása esetén szükség lehet védő hatású gyógyszerek (pl. ún. protonpumpa-gátlók vagy mizoprosztol) egyidejű adására is.

    Óvatosság szükséges, ha Ön egyidejűleg olyan gyógyszeres kezelésben részesül, amely fokozhatja a fekélyképződés vagy a vérzés kockázatát (pl. szájon át szedett kortikoszteroidok, véralvadásgátlók, pl. warfarin, a vérlemezkék összetapadását gátló gyógyszerek, pl. acetilszalicilsav vagy a depresszió kezelésére szolgáló ún. szelektív szerotonin-visszavétel gátlók (lásd 2. pont, Egyéb gyógyszerek és az Ibumax).

    Bőrreakciók

    A nem-szteroid gyulladáscsökkentő-kezelések kapcsán nagyon ritkán súlyos, esetenként halálos kimenetelű bőrreakciókat jelentettek bőrpírral és hólyagképződéssel (exfoliatív dermatitisz, Stevens-Johnson szindróma és toxikus epidermális nekrolízis /Lyell-szindróma; lásd 4. pont). Ezek kockázata a kezelés korai szakaszában a legnagyobb: az esetek többségében e reakciók a kezelés első hónapjában alakulnak ki. A bőrkiütések, nyálkahártya károsodások első jeleinél vagy a túlérzékenységi reakciók bármilyen egyéb jele esetén Önnek abba kell hagynia az Ibumax szedését, és azonnal a kezelőorvosához kell fordulnia.

    Egyéb gyógyszerek és az Ibumax

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

    Szalicilátok (például acetilszalicilsav) és más nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID-ok) egyidejű alkalmazása ellenjavallt.

    Tájékoztassa orvosát, ha az alábbiak közül valamelyikkel kezelik:

    - vérnyomáscsökkentő szerek (például béta-blokkolók ACE gátlók és angiotenzin-II antagonisták)

    - vizelethajtók (például furoszemid és bumetanid)

    - szívbetegség elleni szerek (például digoxin)

    - véralvadásgátlók és vérlemezke elleni szerek (azaz például warfarin, acetilszalicilsav, tiklopidin vagy klopidogrél)

    - lítium vagy SSRI-k (mentális betegségek ellen)

    - metotrexát (reuma- és rákellenes szer)

    - glükokortikoidok (gyulladáscsökkentő és immunrendszert gyengítő szerek)

    - szulfanilureák (cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszer)

    - szulfinpirazon (köszvény kezelésére szolgáló gyógyszer)

    - ciklosporin vagy takrolimusz (az immunrendszert befolyásoló gyógyszerek)

    - zidovudin (HIV fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszer).

    - májenzimet befolyásoló gyógyszerek, például egyes gombaellenes szerek (flukonazol), egyes antibiotikumok (rifampicin).

    - epesavkötő gyanták

    Az Ibumax filmtabletta egyidejű bevétele étellel és itallal

    Gyomor-bélrendszeri problémákkal küszködő betegeknek tanácsos a gyógyszert étkezés közben bevenni. Ha a készítmény bevétele étkezés után történik, a felszívódás sebessége csökkenhet.

    Terhesség és szoptatás és termékenység

    Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

    Terhesség

    A terhesség első és második harmadában az Ibumax tabletta nem javasolt, kizárólag akkor alkalmazható, ha az feltétlenül szükséges. Amennyiben az Ibumax tabletta használatára mégis a terhesség első vagy második harmadában kerül sor, a lehető legkisebb adagot kell használni, a lehető legrövidebb ideig.

    A terhesség utolsó 3 hónapja alatt a készítmény nem alkalmazható, mivel mind az anya mind gyermeke esetében megnőhet a komplikációk kialakulásának veszélye.

    Szoptatás

    Az Ibumax kiválasztódik az anyatejbe, kérje ki orvos tanácsát a gyógyszerszedés vagy a szoptatás felfüggesztéséről.

    Női termékenység

    Az ibuprofén használata csökkentheti a termékenységet, ezért nem szabad olyan nőknél használni, akik terhességet terveznek. Azoknál a nőknél, akiknek problémájuk van a teherbe-eséssel, vagy terméketlenség miatt vizsgálják, az ibuprofén kezelés megszakítását meg kell fontolni.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    Az Ibumax nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

    3. Hogyan kell szedni az Ibumax filmtablettát?

    A gyógyszert mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

    A készítmény ajánlott adagja:

    Enyhe és közepesen erős fájdalmak kezelésére, valamint lázcsillapításra: az ajánlott egyszeri adag 200-400 mg, ami szükség esetén 4-6 óránként megismételhető, de a maximális napi adag túllépése nem ajánlott.

    Felnőtteknek az ajánlott maximális napi adag 1800 mg több adagra (4-6 óránként) elosztva.

    Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél:

    Az Ibumax tabletta nem alkalmazható 12 éves kor alatt.

    12 éves kor feletti serdülőkorúaknak az ajánlott maximális napi adag 1200 mg több adagra elosztva.

    Időskorúak: nincs szükség a dózis megváltoztatására.

    Máj- vagy vesekárosodás esetén az adagot kezelőorvosa egyénileg állapítja meg.

    Artritiszek (ízületi gyulladások) súlyos vagy heveny fázisai: a napi dózist orvosa 2400 mg-ra is növelheti.

    A tablettákat étkezés közben javasolt bevenni sok folyadékkal.

    A tabletták egyenlő adagokra oszthatók.

    Ha az Ibumax filmtabletta hatását túl erősnek vagy túl csekélynek érzi, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

    Ha az előírtnál több Ibumax filmtablettát vett be:

    A túladagolás lehetséges tünetei a gyomorfájás, hányinger, hányás és tápcsatornavérzés vagy fekély. Túladagolás vagy mérgezés esetén forduljon kezelőorvosához.

    Az orvosi szén gátolhatja az ibuprofén felszívódását.

    Ha elfelejtette bevenni az Ibumax filmtablettát:

    Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, mert túladagolást okozhat.

    Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

    4. Lehetséges mellékhatások

    Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy, gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

    Az Ibumax filmtablettához hasonló készítmények alkalmazása során kis mértékben fokozódhat a szívinfarktus ("miokardiális infarktus") vagy sztrók kialakulásának kockázata.

    A mellékhatások előfordulásának gyakoriságát az alábbiak szerint osztályozták:

    Nagyon gyakori (100 betegből több, mint 10 esetében észlelték),

    Gyakori (100 betegből 1-10 esetében észlelték),

    Nem gyakori (1000 betegből 1-10 esetében észlelték),

    Ritka (1000 betegből kevesebb, mint 1 esetében észlelték),

    Nagyon ritka (10 000 betegből kevesebb, mint 1 esetében észlelték).

    Gyakran illetve nagyon gyakran felléphetnek az alábbi mellékhatások:

    - Gyomor és bélpanaszok, mint émelygés, hányás, hasmenés, székrekedés, emésztési zavar, hasi fájdalom és gyomorgörcsök.

    - Fejfájás, szédülés,

    - Ekcémás bőrkiütés.

    - Szívelégtelenségben szenvedő betegek esetén a szívelégtelenség rosszabbodása.

    Nem gyakori az alábbi mellékhatások előfordulása:

    - Gyomor- bélrendszeri vérzés, fekély, fekélyes szájnyálkahártya-gyulladás

    A has felső részében fellépő erősebb fájdalom esetén és/vagy a széklet feketére színeződésekor abba kell hagyni az Ibumax filmtabletta szedését és az orvost azonnal értesíteni kell.

    - Látás-, és hallászavarok,

    - Orrfolyás, asztma

    - Bőrkiütés, csalánkiütés, viszketés, allergiás vizenyő (angioödéma)

    - Álmatlanság, enyhe nyughatatlanság, idegesség, ingerlékenység,

    - Fehérje megjelenése a vizeletben (laborvizsgálat során mutatható ki)

    Ritkán illetve nagyon ritkán fellépő mellékhatások:

    - Májkárosodás

    - Vesekárosodás súlyosabb formája (papilláris nekrózis), különösen tartós kezelés során.

    - Vizenyő, súlyos allergiás reakció (anafilaktikus sokk).

    Súlyos túlérzékenységi reakciók tünetei lehetnek: arcödéma, nyelv és gégeödéma, légszomj, szapora szívverés, súlyos keringési zavarok a veszélyes sokkos állapot kialakulásáig. Ezen tünetek fellépésekor azonnali orvosi beavatkozás szükséges.

    - Gyomor-bélrendszeri átfúródás.

    - Súlyos bőrreakciók, bőrpírral és hólyagképződéssel járó bőrkiütések (pl. Stevens-Johnson szindróma és toxikus epidermális nekrolízis).

    Ha a megnevezett tünetek fellépnek vagy rosszabbodnak, abba kell hagyni az Ibumax filmtabletta szedését és az orvost azonnal értesíteni kell.

    - Nem fertőző agyhártyagyulladás, tünetei: erős fejfájás, émelygés, hányás, láz, tarkómerevség vagy eszméletlenség.

    Ha a megnevezett tünetek fellépnek vagy rosszabbodnak, abba kell hagyni az Ibumax filmtabletta szedését és az orvost azonnal értesíteni kell.

    - Vérképzés zavarai (a vér különböző sejtes ,alakos elemei számának jelentős csökkenése) Ennek korai tünetei: láz, torokfájás, felületi szájsebek, influenzás tünetek, erős levertség, orrvérzés és bőrvérzés. Ebben az esetben azonnal abba kell hagyni a gyógyszer szedését és az orvost azonnal fel kell keresni.

    - Zavartság, depresszió.

    - Fülcsengés

    - Hirtelen látásromlás, tompalátás (toxikus ambliopia)

    5. Hogyan kell az Ibumax filmtablettát tárolni?

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

    A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje az Ibumax filmtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

    Mit tartalmaz az Ibumax filmtabletta?

    - A készítmény hatóanyaga az ibuprofén.

    200 mg, 400 mg vagy 600 mg ibuprofént tartalmaz filmtablettánként.

    - Egyéb összetevők:

    Mag: hidegen duzzadó keményítő, hipromellóz, magnézium-sztearát, mikrokristályos cellulóz, nátrium-lauril-szulfát, sztearinsav, vízmentes kolloid szilícium-dioxid.

    Bevonat: Opadry OY-S-28703 {Polidextróz, hipromellóz 2910 (15 cp), titán-dioxid (E 171), makrogol 4000}.

    Milyen az Ibumax filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    Ibumax 200 mg: Fehér, kerek, mindkét oldalán domború, egyik oldalán bemetszéssel ellátott filmtabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

    Ibumax 400 mg: Fehér, hosszúkás mindkét oldalán domború, egyik oldalán bemetszéssel ellátott filmtabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

    Ibumax 600 mg: Fehér, hosszúkás mindkét oldalán domború, mindkét oldalán bemetszéssel ellátott filmtabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

    Csomagolás:

    Ibumax 200 mg: 10 db vagy 20 db vagy 30 db vagy 50 db vagy 100 db filmtabletta színtelen, átlátszó PVC/PVdC//Al, vagy PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

    Ibumax 400 mg: 10 db vagy 30 db filmtabletta színtelen, átlátszó PVC //Al buborékcsomagolásban és dobozban.

    100 db filmtabletta lepattintható, fehér LDPE kupakkal ellátott fehér, garanciazáras HDPE műanyag tartályban és dobozban.

    Ibumax 600 mg: 10 db vagy 30 db vagy 100 db filmtabletta lepattintható, fehér LDPE kupakkal ellátott fehér, garanciazáras HDPE műanyag tartályban és dobozban.


    Címkék: IBUMAX, ,

    További gyógyszerek ibuprofen hatóanyaggal