DORMICUM 15 mg filmtabletta

1. Milyen típusú gyógyszer a Dormicum filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Dormicum tabletta hatóanyaga, a midazolám a benzodiazepin csoportba tartozó erős, gyorsan ható altató.

Kizárólag orvosi rendelvényre alkalmazható álmatlanság rövid távú kezelésére, különösen elalvási nehézségnél vagy éjszakai felébredés esetén. Használják még sebészeti beavatkozások vagy műszeres kivizsgálás előkészítésére is feszültségoldóként, nyugtatóként.

2. Tudnivalók a Dormicum alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Dormicum filmtablettát:

- ha allergiás a hatóanyagra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,

- ha túlérzékeny benzodiazepinekkel szemben,

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: midazolam

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

(10x) (10x)

- súlyos légzési elégtelenségben,

- súlyos májbetegségben,

- súlyos izomgyengeség fennállása esetén (myasthenia gravis),

- ha alvás közben fellépő átmeneti légzéskimaradásai vannak,

- ha bizonyos gombaellenes szert szed (ketokonazol, itrakonazol, vorikonazol)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

- ha szerzett immunhiányos betegség/HIV fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszert szed (HIV proteáz gátlók)

- 18 éves kor alatt.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Dormicum szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Dormicum fokozott orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható az alábbi állapotokban, mivel a mellékhatások kockázata fokozódhat, ezért feltétlenül említse meg kezelőorvosának, ha bármelyik vonatkozik Önre.

- idült légzési elégtelenség, vese,- máj- vagy szívbetegség

- 60 év feletti vagy legyengült állapotú beteg

Hosszú távú kezelés kapcsán a Dormicum veszíthet hatékonyságából (tolerancia alakulhat ki a gyógyszerrel szemben) vagy Dormicum függőség (dependencia) alakulhat ki.

A Dormicum megvonásakor alvászavar léphet fel, esetleg kifejezettebb mértékben, mint a kezelés előtt ("rebound insomnia"). Egyéb tünetekkel is kombinálódhat: hangulatváltozás, szorongás, nyugtalanság. Kialakulásának kockázata nagyobb a kezelés hirtelen megszakítása esetén. Ezért a gyógyszer fokozatos elhagyása javasolt.

A Dormicum az adagolt dózissal arányos emlékezetkiesést okozhat. Ez a beavatkozások körüli időszakban előnyös, ha azonban elhúzódó jellegű, problémát okozhat a beteg számára. Ezért ambuláns kezelést követően ezek a betegek csak kísérettel távozhatnak az ellátó intézményből.

Egyes esetekben Dormicum adásakor a várttal ellentétes hatások jelentkeznek: nyugtalanság, rohamokban fellépő izgatottság, ingerlékenység, agresszivitás, ritkábban téveszmék, dühkitörés, rémálmok, hallucinációk, elmezavar, furcsa viselkedés és más magatartási zavarok. Ezen hatások előfordulása valószínűbb időseknél. Ilyen esetekben a gyógyszer alkalmazását be kell szüntetni.

Elmezavar elsődleges kezelésében a Dormicum adása nem ajánlott. Depresszióval társult szorongás vagy depresszió kezelésére önmagában nem alkalmazható az öngyilkosság veszélye miatt.

Dormicum szedésekor fizikai és pszichés függőség alakulhat ki, ennek veszélye nagyobb magasabb dózisok, ill. hosszas kezelés esetén, valamint azoknál a betegeknél, akiknek anamnézisében alkohollal és/vagy droggal való visszaélés szerepel. Ezért a Dormicum használatát kerülni kell e betegcsoportnál.

A gyógyszermegvonás tünetei lehetnek: fejfájás, izomfájdalmak, extrém szorongás, feszültség, nyugtalanság, zavartság, ingerlékenység. Súlyos esetekben előfordulhat: a betegnek a külvilágtól vagy önmagától való elidegenedése, hangok iránti túlérzékenysége, a végtagok zsibbadása, bizsergése, fénnyel, zajjal és fizikai kontaktussal szembeni túlérzékenység, érzékcsalódások vagy epilepsziás görcsök.

Mivel a megvonási tünetek/ visszacsapásos alvászavar veszélye nagyobb a kezelés hirtelen elhagyása esetén, a dózis fokozatos csökkentése ajánlatos

Ha kisebb sebészeti beavatkozások vagy műszeres kivizsgálás előtt alkalmazzák, utána a beteg nem mehet haza kíséret nélkül.

Egyéb gyógyszerek és a Dormicum

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Ez azért rendkívül fontos, mert több gyógyszer egyidejű alkalmazása esetén a gyógyszerek erősíthetik vagy gyengíthetik egymás hatásait.

Nem szedhető együtt a következő szerekkel: bizonyos gombaellenes szerekkel (ketokonazol, itrakonazol, vorikonazol), HIV proteáz inhibitorok, köztük a ritonavirral serkentett proteáz inhibitorok.

Bizonyos gyógyszerek pl. rifampicin (antibiotikum), karbamazepin, fenitoin (epilepszia ellenes szer), efavirenz (HIV fertőzés kezelésére), és a lyukaslevelű orbáncfű a Dormicum hatását csökkenthetik.

Nyugtatókkal, altatókkal, feszültségoldó és depresszió elleni szerekkel, kábító fájdalomcsillapítókkal, egyes vérnyomáscsökkentőkkel, érzéstelenítőkkel és néhány antihisztaminnal (allergia kezelésére szolgáló szerek) együtt alkalmazva a Dormicum hatása fokozódhat.

Kölcsönhatás léphet fel a Dormicum és olyan gyógyszerek között, melyek a máj bizonyos enzimeit gátolják. Például egyes antibiotikumok (klaritromicin, telitromicin, eritromicin, roxitromicin), a gyomor sósav termelésének egyes gátlói (ranitidin, cimetidin), egyes depresszió elleni készítmények (nefazodon, fluvoxamin), bizonyos hányinger elleni szerek (aprepitant), egyes hormon termelést fokozó vagy gátló szerek (tabimorelin, bikalutamid), szív- és vérnyomás gyógyszerek (diltiazem, verapamil), bizonyos gomba ellenes szerek (ketokonazol, itrakonazol, vorikonazol, flukonazol, pozakonazol) és HIV fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek , egyes gyógynövények (piros kasvirág, kanadai hidrantisz), görcs ellenii szerek (propiverin) valamint grapefruit lé fogyasztása a készítmény hatását befolyásolhatják, ami a nyugtató hatás mértékének és/vagy időtartamának megváltozásához vezethet. Ezért azon betegek, akik bizonyos májenzim gátló szereket szednek Dormicum kezelés mellett, szoros figyelemmel követendők.

Gyengítheti a Dormicum tabletta hatását koffeinnel és fizosztigminnel (bizonyos izombetegségek kezelésére szolgál) való együttes használata.

A Dormicum egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

A kezelés ideje alatt alkoholt fogyasztani tilos, mivel az alkohol erősítheti a Dormicum hatását.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Dormicum kis mennyiségben az anyatejbe bejuthat, ezért szoptatás alatt nem alkalmazható.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Dormicum a fizikai és szellemi teljesítőképességet csökkenti, álmosságot, emlékezési zavarokat, figyelemzavart, izomgyengeséget okozhat.

Hatásának időtartama alatt járművet vezetni vagy gépeket kezelni tilos. A továbbiakban az orvos határozza meg a tilalom időtartamát.

Dormicummal történt előkezelést követően a beteg az egészségügyi intézményt csak felelős személy kíséretében hagyhatja el.

A Dormicum laktózt tartalmaz

Tejcukor érzékenységben figyelembe kell venni, hogy a 7,5 mg-os készítmény 92,6 mg, a 15 mg-os 84,0 mg tejcukrot is tartalmaz tablettánként.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra (pl. tejcukor) érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell alkalmazni a Dormicum filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja:

Felnőtteknek 1-2 db 7,5 mg-os tabletta (fehér), vagy

1 db 15 mg-os tabletta (kék).

60 év felett:1 db 7,5 mg-os tabletta (fehér), vagy

1/2 15 mg-os tabletta (kék).

Az elalvás perceken belül (maximum 20 perc) bekövetkezik.

Sebészeti beavatkozások vagy műszeres kivizsgálás előkészítésére: 7,5-15 mg a beavatkozás előtt 30-60 perccel.

Speciális betegcsoportok: Idős vagy legyengült betegeknek, továbbá idült légzési elégtelenség, szívbetegség, máj- vagy vesekárosodás esetén javasolt dózis 7,5 mg.

A gyógyszert közvetlenül lefekvés előtt, szétrágás nélkül, folyadékkal kell bevenni az orvos által előírt adagban.

A gyógyszert csak akkor szabad bevenni, ha legalább 7-8 órás zavartalan alvásra van lehetőség. Ha ennél előbb felébresztik, esetleg nem fog emlékezni rá, hogy mi történt az alatt az idő alatt, amíg az altató hatása tartott.

Mindig a legkisebb dózissal érdemes elkezdeni a kezelést. A maximális dózist nem szabad túllépni, mert nő az idegrendszeri mellékhatások előfordulásának veszélye.

A kezelésnek a lehető legrövidebbnek kell lennie, általában néhány naptól két hétig terjedhet.

A függőség kialakulásának megelőzése érdekében csak az orvos előírása szerint, az előírt dózisban szedhető, az adagot önkényesen nem szabad emelni.

Hosszabb ideig való szedés (2 hétnél több) esetén szigorú orvosi ellenőrzés szükséges.

Alkalmazása 18 éves kor alatt ellenjavallt.

Ha az előírtnál több Dormicum filmtablettát vett be

A gyógyszer túladagolása során előfordulhat: álmosság, fáradtság, beszédzavar, szemmozgás zavar, mozgás-koordinációs zavar, izomgyengeség, alacsony vérnyomás, légzészavar, zavartság, súlyos túladagoláskor ritkán eszméletvesztés.

A tünetek fokozódnak, ha egyéb központi idegrendszerre ható gyógyszerrel (pl. nyugtatók) vagy alkohollal kombinált mérgezés áll fenn.

A túladagolás kezelése orvosi ellátást igényel, ezért ilyen esetben azonnal hívjon orvost.

Ha elfelejtette bevenni a Dormicum filmtablettát

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Dormicum szedését

A benzodiazepinek, így a Dormicum szedése is gyógyszerfüggőséghez vezethet, különösen akkor, ha hosszabb ideig szedik (bizonyos esetekben alig néhány hét alatt). Ilyenkor a kezelés hirtelen abbahagyásakor megvonási tünetek jelentkezhetnek. Ezért, ha abba akarja hagyni a gyógyszer szedését, ezt előzőleg beszélje meg kezelőorvosával, aki előírja, hogyan történik a fokozatos elhagyás.

A megvonási tünetek a következők lehetnek:

Nyugtalanság, szorongás, álmatlanság, koncentráció képtelenség, fejfájás, izomfájdalom, izzadás, feszültség, zavartság, ingerlékenység. Súlyos esetekben elszemélytelenedés, végtagzsibbadás, túlérzékenység fényre, hangra és fizikai kontaktusra, hallucinációk, epilepszia-szerű görcsök.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A következő mellékhatások gyakorisága nem ismert:

Immunrendszeri betegségek és tünetek: Túlérzékenységi reakciók (pl. csalánkiütés, nyelési vagy légzési nehezítettséget okozó ajak-, száj- és torokduzzadás) fordulhatnak elő érzékeny egyéneknél.

Pszichiátriai kórképek: Zavartság, érzelmi zavarok, a nemi vágy változása, depresszió (előzetesen fennálló depressziót Dormicum használat felfedhet).

A készítmény hatásával ellentétes tünetek előfordulhatnak a Dormicumhoz hasonló szerek alkalmazása esetén. Ennek tünetei lehetnek: például nyugtalanság, izgatottság, ingerlékenység, agresszió, érzékcsalódás, dühkitörés, rémálmok, hallucinációk, pszichózis, nem megfelelő viselkedés,. Ilyenkor a gyógyszer szedését félbe kell szakítani. Ezek a hatások inkább időseknél fordulnak elő.

Dependencia (függőség): Függőség fejlődhet ki még szokásos adagok alkalmazása során is: a kezelés megszakítása megvonási tüneteket, visszatérő alvászavart eredményezhet, hangulatváltozás, ingerlékenység, nyugtalanság jelentkezhet.

Függőség kialakulásának veszélye nagyobb magasabb dózisok, ill. hosszas kezelés esetén, valamint azoknál, akiknek kórelőzményében alkohol és/vagy gyógyszerrel való visszaélés szerepel. A gyógyszerrel való visszaélésről számoltak be politoxikomán egyéneknél.

Idegrendszeri betegségek és tünetek: Álmosság, fejfájás, szédülés, csökkent éberség, mozgás koordinációs zavarok,. Ezek elsősorban a kezelés kezdetekor jelentkeznek, és ismételt bevétel során

megszűnnek. Műtét utáni túlzott nyugodtság fordulhat elő.

Emlékezetkiesés szokásos adagok esetén is előfordulhat, nagyobb adagok alkalmazásakor a kockázat nő. Az emlékezetzavar nem megfelelő viselkedéssel társulhat.

Szembetegségek és szemészeti tünetek: Kettőslátás főleg a kezelés kezdetén fordul elő, és ismételt

alkalmazás esetén általában megszűnik.

Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek: Szívelégtelenségről, szívmegállásról

számoltak be.

Érbetegségek és tünetek: Vérnyomásesés.

Légzőrendszeri, mellkasi betegségek és tünetek: Légzési nehézségekről számoltak be.

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek: Gyomor-bélrendszeri zavarok.(pl. hányinger, hányás, székrekedés)

A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei: Bőrreakciók (pl. bőrkiütés)

A csont- és izomrendszer, valamint a kötőszövet betegségei és tünetei: Izomgyengeség főleg a kezelés kezdetén, ismételt alkalmazással általában megszűnik.

Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók: Fáradtság, mely elsősorban a kezelés kezdetén jelentkezik, és ismételt bevétellel megszűnik.

Sérülés, mérgezés és a beavatkozással kapcsolatos szövődmények: Elesés és ennek következményeként csonttörés megnövekedett kockázatáról számoltak be a Dormicumhoz hasonló szerekkel kezelt idősebb betegeknél

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik..

5. Hogyan kell a Dormicum filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ne szedje a gyógyszert, ha a bomlás látható jeleit (pl. elszíneződést) észleli.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Dormicum filmtabletta

A készítmény hatóanyaga 7,50 mg, ill. 15 mg midazolám (midazolám-maleát formájában) filmtablettánként.

Egyéb összetevők:

Dormicum 7,5 mg filmtabletta: magnézium-sztearát, hidegenduzzadó keményítő, mikrokristályos cellulóz, vízmentes laktóz (92,6 mg)

Bevonat: talkum, titán-dioxid (E171), hipromellóz.

Dormicum 15 mg filmtabletta: magnézium-sztearát, hidegenduzzadó keményítő, mikrokristályos cellulóz, vízmentes laktóz (84,0 mg)

Bevonat: karmellóz-nátrium, Ariavit Indigo Kármin 85% (E132), makrogol 400, makrogol 6000, 30%-os poliakrilát-diszperzió, titán-dioxid (E171), talkum, hipromellóz

Milyen a Dormicum filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

7,5 mg filmtabletta: fehér vagy majdnem fehér, szagtalan vagy majdnem szagtalan, mindkét oldalán domború, egyik oldalon mélynyomású "D 7,5" jelöléssel, másik oldalon bemetszéssel ellátott filmbevonatú tabletta. A bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.

15 mg filmtabletta: szürkéskék, szagtalan vagy majdnem szagtalan, ovális formájú mindkét oldalán domború, egyik oldalán mélynyomású "D15" jelzéssel, másik oldalán bemetszéssel ellátva. A tabletta egyenlő adagokra osztható

Csomagolás: Minden doboz 10 db filmtablettát buborékcsomagolásban és 1 db betegtájékoztatót tartalmaz.

Címkék: Altató, álmatlanság, Nyugtalanság, Nyugtató, Idegesség

További gyógyszerek midazolam hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Altatók, feszültségoldók kategóriában