Küzdenek a szemcseppek alkalmazásával

Szerző: MTI

A látásuk megőrzése érdekében szemnyomást csökkentő szemcseppet használó emberek jelentős részének nem sikerül az előírt adagot alkalmaznia - állapították meg amerikai kutatók.

A baltimore-i Johns Hopkins Bloomberg közegészségügyi iskola munkatársai kétszáz olyan pácienst vontak be tanulmányukba, akik legalább hat hónapja használták otthon a belső szemnyomás csökkentésére szolgáló cseppeket.

Mi okozza a magas szemnyomást?
A szemnyomást a folyamatosan termelődő és elvezetődő csarnokvíz finom egyensúlya tartja fenn. Ha ez az egyensúly valamelyik irányba eltolódik vagy túl alacsony (ez a ritkább) vagy túl magas lesz a szemben uralkodó nyomás. A leggyakrabban az elvezetődés csökkenése miatt emelkedik a szemnyomás. A csarnokvíz a csarnokzugba vezetődik el, onnan bejut a vérkeringésbe. Emiatt befolyásolja a magas vérnyomás a szemnyomást is! Ezt méréseknél érdemes korrigálni egy képlet alapján.

Amy Hennessy kutatásvezető így foglalta össze a zöldhályog elleni szer alkalmazását: "Könnyebb mondani, mint csinálni". Az előírás szerint ugyanis a pácienseknek a megfelelő dózis szembe juttatásához nem több és nem kevesebb, mint 1 cseppet kellene cseppenteniük. A vizsgálat szerint azonban ezt sokan nehezen vagy nem tudják megoldani. A részt vevő páciensek több mint negyede sikertelenül próbálkozott a cseppentéssel, akiknek mégis sikerült, azok 40 százaléka sem 1 cseppet juttatott szemébe, hanem átlagosan az adag másfélszeresét.

A kevesebb gyógyszer adagolása a zöldhályog gyorsabb kifejlődéséhez, végső soron vaksághoz vezethet, a túl nagy adag használata során pedig a vártnál gyorsabban fogy ki a havonta felírható szer, így napokig gyógyszer nélkül marad a páciens.

A leggyakoribb hibák között volt, hogy a szemcsepp a szem helyett az arcra vagy a szempillára került, illetve a cseppentőt hozzáérintették a páciensek a szem felszínéhez, ami fertőzésveszélyt hordoz. Az ellenőrzésként készült videofelvételek szerint még azon a páciensek közül is minden negyedik hozzáérintette a szeméhez a cseppentőt, akik úgy érezték és állították, hogy ez nem történt meg. A tanulmány az Ophtalmology című szakfolyóiratban jelent meg.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Sokaknál lelki instabilitás is jelentkezhet. Mit lehet tenni?

Szemüveg vezetéshez - mire...

Mai felgyorsult világunkban egyre többet ülünk a volán mögé, egyre több fiatal és idős válik szemüvegessé, ezért adja magát a kérdés: mire...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.