Küzdenek a szemcseppek alkalmazásával

MTI
megjelent:

A látásuk megőrzése érdekében szemnyomást csökkentő szemcseppet használó emberek jelentős részének nem sikerül az előírt adagot alkalmaznia - állapították meg amerikai kutatók.

A baltimore-i Johns Hopkins Bloomberg közegészségügyi iskola munkatársai kétszáz olyan pácienst vontak be tanulmányukba, akik legalább hat hónapja használták otthon a belső szemnyomás csökkentésére szolgáló cseppeket.

Mi okozza a magas szemnyomást?
A szemnyomást a folyamatosan termelődő és elvezetődő csarnokvíz finom egyensúlya tartja fenn. Ha ez az egyensúly valamelyik irányba eltolódik vagy túl alacsony (ez a ritkább) vagy túl magas lesz a szemben uralkodó nyomás. A leggyakrabban az elvezetődés csökkenése miatt emelkedik a szemnyomás. A csarnokvíz a csarnokzugba vezetődik el, onnan bejut a vérkeringésbe. Emiatt befolyásolja a magas vérnyomás a szemnyomást is!

Amy Hennessy kutatásvezető így foglalta össze a zöldhályog elleni szer alkalmazását: "Könnyebb mondani, mint csinálni". Az előírás szerint ugyanis a pácienseknek a megfelelő dózis szembe juttatásához nem több és nem kevesebb, mint 1 cseppet kellene cseppenteniük. A vizsgálat szerint azonban ezt sokan nehezen vagy nem tudják megoldani. A részt vevő páciensek több mint negyede sikertelenül próbálkozott a cseppentéssel, akiknek mégis sikerült, azok 40 százaléka sem 1 cseppet juttatott szemébe, hanem átlagosan az adag másfélszeresét.

A kevesebb gyógyszer adagolása a zöldhályog gyorsabb kifejlődéséhez, végső soron vaksághoz vezethet, a túl nagy adag használata során pedig a vártnál gyorsabban fogy ki a havonta felírható szer, így napokig gyógyszer nélkül marad a páciens.

A leggyakoribb hibák között volt, hogy a szemcsepp a szem helyett az arcra vagy a szempillára került, illetve a cseppentőt hozzáérintették a páciensek a szem felszínéhez, ami fertőzésveszélyt hordoz. Az ellenőrzésként készült videofelvételek szerint még azon a páciensek közül is minden negyedik hozzáérintette a szeméhez a cseppentőt, akik úgy érezték és állították, hogy ez nem történt meg. A tanulmány az Ophtalmology című szakfolyóiratban jelent meg.

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

Szemészeti Központ - Prof. Dr. Holló Gábor, szemész
WEBBeteg - Dr. Juhász Levente Ákos, szemész, látszerész
Budai Allergiaközpont - Dr. Pintér Judit, allergológus
WEBBeteg - Dr. Juhász Levente Ákos, szemész, látszerész
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.