Zöldhályog

Tisztelt Doktor Úr! 2015 ben volt egy lézeres latasjavito szemműtétem, előtte alkalmassági vizsgálaton mondta a doktor nő hogy magas a szemnyomasom és kaptam rá latanaprost szemcseppet amit eddig csepegtettem.. minden 3. Hónap kontrol , látótér évente tökéletes 200% látás! Mikor a maganklinika elkoltozott másik helyre elfogyott a szemcseppem felkerestem addig egy másik doktornőt mert aki kezelt nem volt elérhető míg át nem költözött a másik helyre nekem meg kellett a szemcsepp ... teljesen megvizsgált és mondta zoldhalyogra utaló jelet nem lát ... visszahívott 1 hét után megnezte szemcsepp nélkül a szemem latotert is 16-18 szemnyomas latoter tökéletes! Adott időpontot majdnem 2 hónapra rá újból ahol 17-18 szemnyomasom volt ... szemcsepp nélkül... azt mondta ő leallitja a szemcseppet de azért évente 1x menjek kontrollra mert volt egy ilyen diagnózis! Tehát több éven át lehet nem is kellett volna szemcsepp? Vagy azért menjek el egy 3. Szemeszhez is? Nem akarom károsodjon szemem.. most nem tudom mi tevő legyek! Köszönöm segítségét Doktor Úr! Róbert

Dr. Cserháti Zoltán válasza zöldhályog témában

Kedves Uram!

A kérdéseit olvasva arra gondolnék, hogy az első kolléga tekintettel a látásjavító műtétre és a magasabb szemnyomásokra azon a véleményt volt, hogy inkább kezdjék el csökkenteni a szemnyomást, mert hosszabb távon a magas szemnyomás glaucomás károsodást okoz. Az, hogy a második kolléga leállította a kezelést, mivel nem látott látótér károsodást, a szemnyomás normál tartományban volt, valamint nem látott a látóidegfőn glaucomás károsodást. Ebből a tekintetből egyetértek a második kollégával, nem látom szükségesnek egy harmadik kolléga bevonását. Ilyen esetekben a rendszeres kontrollnak, látótér vizsgálatnak, papilla OCT vizsgálatnak, szemnyomásmérésney, hármastükör vizsgálatnak sokkal nagyobb a jelentősége. Egyebekben sok esetben nehéz eldönteni azt, hogy mikor indítsuk a terápiát - hiszen a látótér ép, nincs károsodásra utaló jel, a szemnyomás azonban kissé magasabb. Ilyenkor én is azt gondolom, hogy el kell kezdeni egy terápiát, kontrollálni, majd ha szükséges, akkor akár le is állítani.

Remélem segítettem!

Kérdés: 2022. július 26., 20:03 ;Megválaszolva: 2022. július 29., 21:26
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Glaukóma és más gyógyszerek
Beszélhetünk-e az esetemben kezdődő...
Tisztelt Doktor Úr! A családban halmozódást (2 eset) mutató vagy annak veszélyével járó betegség, glaucoma miatt évente utalnak látótér...
Zöldhályog - mit csinálnak a lézer...
Kedves Doktor Úr! A naokban szemészeti szakrendelésre mentünk apukámmal, (62éves) , ahol nyilt zugu zöldhályogot állapitottak meg, Taflotan...
szedhetem e?
Tisztelt Doktor Úr! Ma voltam fül-orr-gégész-nél és rostasejt gyulladást állapított meg az orvos, fel írta a zyrtec-d gyógyszert de...
magas szemnyomas
Tisztelt Doktorno! Azt szeretnem megkerdezni ontol, hogy akinek magas a szemnyomasa (50 koruli, tulsulyos, dohanyzo, alkalmi italozo holgy) annak jelent-e...