Szemfenéki - üvegtesti vérzés

Tisztelt Doktor ÚR! Ambulláns lap: Anamnesis: 2019 októberben felt. jobb szem AION miatt kivizsgálása történt a Szt. János Krh-ban. 2022.06.09. Elektromos rollerrel sérült, Lux. omi cum fract. cap. humeri l.d.miatt mûtét és rehab. kezelés a Manner Jenõ Baleseti Kp.-ban 2022.07.06.Jobb szemmel reggel óta mozgó foltot lát, jobb szemmel most már homályosabban lát, vizsgálatra jött. 2022.08.03. Jobb szemen fokális retinalis lézerkezelés temporalisan-felül. 2022.08.18 13: 26 Fokális lézerkezelés kiegészítése. 2022.08.19. Fokális lézerkezelés. 2022.08.22. Bajcsy Zs. Krh szemészeti ügyeletén járt a villanások miatt. Ott újabb eltérést, szakadást nem láttak. Korábbi epikrízis: Bentfekvésesorán keringésjavító infúziós kezelésben részesítettük. FLAG vizsgálata során jobb szemen temporalisa felül kapillaris keringés hiánya, shunt képzõdés, chronicus ischaemia jelei láthatóak egy érkesztezõdéstõl perifériásan. OCT vizsgálatat kevés oedemát mutaott. Az érdonképzõdés és a oedema csökkentése céljából bentfekvése 3. napján anti-VEGF injectiót kapott jobb szemébe. A FLAG és a szemfenéki kép (lokaliselkhelyezkedés) alapján a vasculitist kizártuk. Status: Sü.: -1.50 -1.75 35' -1.75 -1.75 170' Visus (távol): Jo: sü. 1.0 Bo: sü. 1.0 T.dig: n/n L.d.: Szemhéjak épek. Kth békés. Cornea sima, csillogó, tiszta, állomány átlátszó, hátlap tiszta. Csarnok kp. mély, tiszta. Iris békés. Pupilla kp. tág, kerek, centr, reagál. 1 cs. MNs ou. Lencse tiszta. Üvegtestben alul és a maculától temporalisan preretinalis lokalizációban vérzés, szálangos úszkló homályok, jó vvfény. Fundus: ép, éles szélû, jó színû papilla, sávszerû vérzések fõleg a felsõ temporális érárkád mentén, preretinalis vérzés, prolif. gyanús terület, temporálisan X-XII óránál szintén kis csokorszerû vérzések, shuntok, a hátsó póluson, az érárkád körül kis vérzések, érújdonképzõdéses kis erek, szûkebb artériák, teltebb vénák, durva keresztezõdési tünetek. A maculában márványszerû csillogás. Retina körben fekszik. A temporalis-felsõ kvadránsban pigmentált lézergócok. 9 óránál a retina félholdszerû elemelkedésének tûnõ eltérés. A lézersánc ezt a területet is lefedi. 3-as tükör vizsgálat: 9 óránál, a proliferációs területtõl a periféria irányában 2 kisebb preret vérzés, félhold alakban kis retina elemelkedés, retinaschisisnek látszó eltérés. L.s.: Szemhéjak épek. Kth. békés. Cornea sima, csillogó, tiszta, állomány átlátszó, hátlap tiszta. Csarnok kp. mély, tiszta. Iris békés. Pupilla kp.tág, kerek, centr, reagál. Lencse tiszta. Üvegtest tiszta. Fundus: ép papilla, a papillától nasalisan a kerek vérzés felszívódott, szûk artériák, telt vénák, keresztezõdési tünetek. A nasalis érárkád felsõ területén preretinalis-retinalis vérzés. A maculában kóros nem látható. Retina körben fekszik. Bscan: od. Az üvegtesti térben kevés közepes mennyiségû, közepes reflektivitású pontecho, a felsõ temporalis érárkád mentén felvastagodás, a fallal is kis területen összafüggést mutató magas reflektivitású echoforrás, retrohyal. tér tiszta, a retina körben fekszik. 2022.07.26. FLAG vizsgálat: gyakorlatilag a két évvel ezelõtti leírásnak megfelelõ kép, temporalisan-felül, egy érkeresztezõdéstõl perifériásan a kapilláris keringés hiánya látható, a prolif. erekbõl eresztés, kb. a felsõ-temporalis kvadránsnak megfelelõen indokolt a retinalis laser kezelés. Vélemény: Mai napon B-scan a 08.18-ainál kissé több feltapadt vérzést mutatott. A hármastükör vizsgálat 9-10 óránál retinaschisist merített fel. Vérnyomás érték normális szinten van az új gyógyszerekkel. Cukorérték, koleszterin is rendben van. Az üvegtesti vérzések nem múlnak, gyakorlatilag több van mint kb, 3 hónapja. A körbevett részen, a szemről készült fotók összehasonlítása alapján, a vérzés nem múlik, intenzívebb. Kérdésem az lenne (Nagyon meg vagyok ijedve-sajnos több orvos kezel és mindig más választ kapok) ,hogy jelenlegi állapotban mire számíthatok (látás megmaradás esélye)? Köszönettel: Pintér-Németh Imre

Dr. Cserháti Zoltán válasza üvegtesti vérzés témában

Kedves Uram!

Az első tanácsom az, hogy lehetőség szerint mindig egyazon kezelőorvoshoz járjon kontrollra, hiszen ő ismeri az Ön állapotát a legjobban. Lehetőség szerint azt kell választani, aki a lézerkezelést végezte, hiszen ő kontrollálta Önt a legtöbb ideig. Nem írta, hogy cukorbeteg-e, mivel ebben az esetben sokkal lassabb az üvegtesti vérzés felszívódása, ill. a szemfenéki állapotok (lásd amb. lap) is nehezebben gyógyulnak meg. A leletet többször is átolvastam, és az ott leírtakhoz érdemben hozzátenni ilyen formában nem tudok. Jelenleg szemüvegben a látása 100%, ezért kérem, hogy nyugodjon meg, azonban a látás megmaradásának esélyét nem lehet megmondani ebben az állapotban, mivel a szemfenéki státusz nem éppen kedvező. Azt azért érdemes még hozzátenni, hogy a leírások alapján "jó kezekben" van, nem tudnék olyan vizsgálatot mondani, amit kihagytak volna a kollégák. Ami biztató, hogy a FLAG vizsgálat nem mutatott változást a korábbiakhoz képest. Rendszeres kontrollt javasolnék még, valamint lehetőség szerint fizikai kíméletet (az erős, megterhelő fizikai munka biztosan nem segíti a jelenlegi állapotot).

Remélem, hogy segítettem!

Kérdés: 2022. szeptember 27., 15:36 ;Megválaszolva: 2022. szeptember 28., 10:06
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Szem ideghártya vérzése
Tisztelt Dr. Asszony/Úr Édesapámnál szemvizsgálat alkalmával ideghártya vérzést állapítottak meg. Kérdésem: szeretném tovább vinni...
Cukorbetegnél szembevérzés, úszó...
Tisztelt Dr.nő! Kérném véleményét, az eset a következő. 53 éves ffi vagyok, gyerekkori cukorbeteg, 10 éves kortól.Inzulinnal kezelt...
Üvegtesti vérzés - Dr. Papp Júlia
Kedves Doktornő! A véleményét szeretném kikérni, az alábbi gondolataimról: Én voltam a hármas tükör vizsgálaton. Szerintem az történt, hogy...
Üvegtest leválás
Tisztelt Doktor úr! Szemészeti vizsgálaton vettem részt 2022 nov.10-én, fekete úszó pontok látása miatt, mely mindkét szememet érinti....
Mit jelent ez a mondat?
Tisztelt doktor úr! Lézeres szem műtétem lesz hamarosan és az elővizsgálati papíron van egy bekezdés amit nem értek, ugye a jobb szememnek tényleg...