• A tini, aki vért könnyezik - Mi lehet az oka?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Calvino Inman egy reggelen éppen kilépett a zuhany alól, mikor a tükörbe pillantva bepánikolt. A 15 éves fiúnak vérkönnyek folytak a szemeiből.

    Inman édesanyja, Tammy Mynatt elmondása szerint azonnal az ügyeletre rohantak, ám mire odaértek a vérzés elállt. Az orvosok nem látták mindazt, amit a család próbált elmagyarázni. A vérzés pár nap múlva visszatért, Inman éppen kempingtúrán volt, onnan rohant vissza kórházba.

    Hirdetés

    Mynatt abban reménykedett, ha az orvosok látják, mi történik,  kap választ annak okára. Azonban nem így történt. Az orvosok értetlenül álltak az eset előtt. A fiút MRI, CT, ultrahangvizsgálatnak vetették alá, ám egyik eredménye sem mutatott ki rendellenességet. Az orvosoknak fogalmuk sem volt arról, hogyan állítható meg a vérzés.

    Dr. Barett G. Haik, a Tenessee Egyetem Hamilton Szemklinikájának vezetője szerint a jelenségre létezik egyfajta magyarázat.  Elmondása szerint a jelenség neve haemolacria, ami leginkább azoknál fordul elő, akik valamilyen extrém traumán vagy súlyos fejsérülésen estek át. Ám Inman esete továbbra is orvosi misztérium. Csak nagyon ritkán fordul elő, hogy nem találják okát a vérkönnyezésnek.

    Haik és kutatótársai 1992 és 2003 között vizsgálták azokat a gyerekeket, akik megmagyarázhatatlan, spontán módon könnyeztek vért. Összesen négy esetről szól a feljegyzés, melyekről 2004-ben tettek közzé egy tanulmányt.

    Pszichés oka is lehet

    A betegség ritkasága miatt Inman különféle vizsgálatokra számíthat, melyek között szerepelnek a  hematológiai, szem-, és fül-orr-gégészeti tesztek is.  Elsődlegesen vérrögöt vagy tumort keresnek a szem közelében, de az is elképzelhető, hogy valamiféle fertőzés okozza a jelenséget. Mindemellett pszichológus is megvizsgálja a fiút, mivel az sem ritka, hogy a figyelemre vágyó gyerekek szervezete haemolacriát produkál.

    Fennáll azonban annak is a lehetősége, hogy az elvégzett tesztek ellenére sosem derül ki a jelenség oka. A Dr. Haik által korábban vizsgált esetekben a vérzések egy idő után maguktól megszűntek. Ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy a beteg számára milyen rossz az, ha érzi, látja, hogy az orvosok sem ismerik a pontos választ.
     

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: CNN; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2009.09.09 10:32, Megjelenés: 2009.09.09 10:32
   • Cikkajánló

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdoln

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

    Növelhetik-e a diétás üdítőitalok a stroke kockázatát idősebb nőknél?

    Egy új kutatás arra figyelmeztet, hogy a diétás vagy mesterségesen édesített üdítőitalok és gyümölcslevek túlzott fogyasztása növelheti a stroke kockázatát idősebb nők esetén.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.