A tini, aki vért könnyezik - Mi lehet az oka?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Calvino Inman egy reggelen éppen kilépett a zuhany alól, mikor a tükörbe pillantva bepánikolt. A 15 éves fiúnak vérkönnyek folytak a szemeiből.

Inman édesanyja, Tammy Mynatt elmondása szerint azonnal az ügyeletre rohantak, ám mire odaértek a vérzés elállt. Az orvosok nem látták mindazt, amit a család próbált elmagyarázni. A vérzés pár nap múlva visszatért, Inman éppen kempingtúrán volt, onnan rohant vissza kórházba.

Mynatt abban reménykedett, ha az orvosok látják, mi történik, kap választ annak okára. Azonban nem így történt. Az orvosok értetlenül álltak az eset előtt. A fiút MRI, CT, ultrahangvizsgálatnak vetették alá, ám egyik eredménye sem mutatott ki rendellenességet. Az orvosoknak fogalmuk sem volt arról, hogyan állítható meg a vérzés.

Dr. Barett G. Haik, a Tenessee Egyetem Hamilton Szemklinikájának vezetője szerint a jelenségre létezik egyfajta magyarázat. Elmondása szerint a jelenség neve haemolacria, ami leginkább azoknál fordul elő, akik valamilyen extrém traumán vagy súlyos fejsérülésen estek át. Ám Inman esete továbbra is orvosi misztérium. Csak nagyon ritkán fordul elő, hogy nem találják okát a vérkönnyezésnek.

Haik és kutatótársai 1992 és 2003 között vizsgálták azokat a gyerekeket, akik megmagyarázhatatlan, spontán módon könnyeztek vért. Összesen négy esetről szól a feljegyzés, melyekről 2004-ben tettek közzé egy tanulmányt.

Pszichés oka is lehet

A betegség ritkasága miatt Inman különféle vizsgálatokra számíthat, melyek között szerepelnek a hematológiai, szem-, és fül-orr-gégészeti tesztek is. Elsődlegesen vérrögöt vagy tumort keresnek a szem közelében, de az is elképzelhető, hogy valamiféle fertőzés okozza a jelenséget. Mindemellett pszichológus is megvizsgálja a fiút, mivel az sem ritka, hogy a figyelemre vágyó gyerekek szervezete haemolacriát produkál.

Fennáll azonban annak is a lehetősége, hogy az elvégzett tesztek ellenére sosem derül ki a jelenség oka. A Dr. Haik által korábban vizsgált esetekben a vérzések egy idő után maguktól megszűntek. Ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy a beteg számára milyen rossz az, ha érzi, látja, hogy az orvosok sem ismerik a pontos választ.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: CNN; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Farkas Ágnes
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.