Vércsoport összeférhetetlenség

Tisztelt Doktornő! Segítségét szeretném kérni: 2010-ben megszületett első gyermekem, viszont szülés másnapján sajnos elvitték tőlem a kórház másik épületébe kék fény kezelésre, mert súlyosan besárgult, szoptatni sem szabadott, nem vehettem ki a fény alól. A bilirubin szintje nagyon magas volt. Azt mondták az orvosok, hogy vércsoport összeférhetetlenség miatt történt ez. Férjem vércsoportja B Rh+, enyém pedig 0 Rh+, kisfiamé is B Rh+ lett. Másfél hétig kórházban voltunk ezután, antibiotikum kúra is kellett. Mikor két év múlva várandós lettem kislányommal, megkérdeztem a nőgyógyászomtól, hogy van-e lehetőség valahogy megelőzni ezt, hogy újra előforduljon a kislányom születése után, de azt mondta, hogy sajnos nincs. Kislányom születésénél ugyanezt átéltük, de neki már vércserére is szüksége volt. Most újra várandós vagyok (védekezés mellett), nemsokára kell mennem a nőgyógyászomhoz, de nagyon félek, és előtte szeretnék segítséget kérni Öntől, hátha van valami módja annak, hogy megelőzzük a bajt. Nagyon köszönöm előre is a segítségét!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Farkas Ágnes- válasza a vércsoport témában

Kedves Hölgyem! Az Ön esete egyben szerencsés a szerencsétlen véletlenben. Az ABO vércsoportrendszer összeférhetetlensége kevésbé súlyos probléma, és nem súlyosbodik a következő terhesség során, mint az Rh vércsoportrendszernél. Megelőzni azonban sajnos nem lehet. Kezelni az újszülöttet viszont igen, ahogy Ön is tapasztalta, hatásosan. Egyet tudok javasolni, hogy olyan kórházban szüljön, ahol van újszülött intenzív (neonatologiai) osztály, hogy korai diagnózissal a leghamarabb, és a leggyorsabban kezeljek majd a gyermekét. Egyben tudom Önt biztatni, hogy mar van 2 egészséges, jól kezelt gyermeke, bar tovabb kellett bent lenniük a kórházban, mint egy szövődménymentes esetben, de ezen túl minden rendben volt. Előre készüljön fel erre tudatosan, hogy biztosan nagyobb odafigyelést és adott esetben többféle kezelésre is szükség lesz, es akkor talán nem lesz annyira traumatikus az élmény. Remélem sikerül kicsit megnyugodnia. Sok sikert kívánok! Üdv.: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2018. április 11., 13:45; Megválaszolva: 2018. április 16., 21:03
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Terhes lennék?
korai terhesség
Terhesség duphalac belsőleges oldat
Enyhe sárga barna pöttyös folyás...
Aggódnom kellene e?