• Vércsoportok, specialitások és ritkaságok

    Szerző: Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete

    Az orvosok már a vércsoportok ismerete előtt megpróbálkoztak a nagy vérvesztés okozta halálozás megelőzésére oly módon, hogy egy egészséges ember vérét átvezették a betegbe, azonban felismerték, hogy ez az esetek többségében a vért kapó ember (a recipiens) halálához vezetett, és csak igen ritka volt a szövődménymentes beavatkozás.

    Kezdetben ezt véletlennek, szerencsének vagy szerencsétlenségnek vélték, de az orvostudomány fejlődésével kiderült hogy az emberek különféle csoportokba oszthatók annak megfelelően, hogy ki kinek adhat vért, egyes emberek adhatnák bárkinek, mások kaphatnák mindenkitől, míg bizonyos emberek esetében teljesen véletlenszerűnek tűnt a kép. Ezeket a megfigyeléseke úgy szerezték, hogy különböző emberek levett vérmintáit keverték össze, és figyeltek, hogy mi történik, és arra jutottak azon esetekben, mikor szövődménnyel járt a transzfúzió, hogy a vizsgáló edényben az összekevert vérminták összecsapzódnak. Később ennek a megfigyelésnek az immunulógiai hátterét is sikerült feltárni.

    A vércsoportok felfedezése

    Egészen 1901-ig nem ismerte az orvostudomány a vércsoportokat, az emberi vér típusait és különbségeit. Felfedezése Karl Landsteiner, osztrák biológus és orvos nevéhez fűződik, aki 1930-ban megkapta áttörő tudományos munkájáért a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat.

     

    Hirdetés

    A vércsoportokról általánosságban

    Az ember veleszületett védekező rendszerének, vagyis az immunrendszernek fontos elemét képzik az úgynevezett antitestek. Ezek olyan fehérjék, amik képesek felismerni a szervezetünk számára idegen vagy veszélyes struktúrákat, ezekhez hozzákötődve általában a pusztulásukat okozzák. Azokat a struktúrákat, amikhez az antitestek kötődnek antigéneknek hívjuk. Az emberi vércsoportok is ennek a rendszernek a részét képezik.

    Vörösvértestjeinken is vannak antigének, illetve vérünkben vannak antitestek, amik azonban csak olyan antigénekhez kötődnek, amik a mi szervezetünkben nem találhatóak meg. Vérátömlesztés (transzfúzió) során szövődmény akkor alakulhat ki, ha a donor vörösvértestjein olyan antigének vannak, amit a recipiens, vagyis a vért kapó egyén antitestjei felismernek. Ma már számos vércsoportendszert ismerünk, ezek közül a legfontosabbak az AB0 és az Rh.

    A vércsoportok azonosítása ma már igen egyszerű. Legelterjedtebb formája a vércsoport tesztpapír használata, amin a megjelölt mezőkben a vizsgálandó vércsoport antigén elleni antitestek vannak. Ezekbe a mezőkbe kell cseppenteni a vizsgálandó vért, amiben ha vannak az adott mező antitestjeinek megfelelő antigének, akkor azok odakötnek az antitestekhez, így a vörösvértestek összecsapzódnak, amit mi rögösödésként látunk.

    Mitől függ a vércsoportunk? Az AB0 vércsoportrendszer

    Az AB0 vércsoportrendszerben két antigént különböztetünk meg, az A-t és B-t, illetve két antitestet, az antiA-t és antiB-t. Attól függően, hogy melyik antigénnel rendelkezünk, vércsoportunk lehet A vagy B, ha mindkét antigén jelen van, akkor AB, ha egyik se, akkor 0.

    Antitestből mindig az van jelen, amelyik saját antigénhez nem köt, tehát A vércsoportú ember vérében antiB antitestek vannak. A vércsoport antigéneket a szüleinktől örököljük, mindkettőjüktől egyet:

    • A vércsoportú úgy lehet valaki, ha minkét szülőtől A-t örököl, vagy egy A-t, a másik szülőtől pedig 0-t
    • B vércsoport az A mintájára történik
    • AB-s vércsoport akkor alakul ki, ha egyik szülőtől A-t, másiktől B-t öröklünk
    • 0 vércsoportú csak két 0 öröklése esetén lehetünk

    Az AB0 vércsoportrendszer apasági vizsgálatok végzésére is alkalmas, ugyanis a fentieknek meglelően 0-ás vércsoportú embernek nem lehet AB-s a gyermeke, és fordítva.

    Infografika Vércsoportok és vérátömlesztés

    Napjainkban minden beteg vércsoport azonos vért kap, de a kijelenthető, hogy a 0-ás vércsoport univerzális donor, tehát mindenkinek adhat vért, az AB-s pedig univerzális recipiens, vagyis mindenkitől kaphat. Emiatt sürgősségi helyzetekre a kórházak 0-ás vért szoktak tárolni.

    Az Rh vércsoportrendszer

    Az Rh vércsoport lényegesen egyszerűbb az előbbinél, itt az Rh antigén jelenléte alapján lesz valaki Rh pozitív, ha nincs vörösvértestjein jelen az Rh antigén, akkor pedig Rh negatív. Az Rh vércsoport öröklése úgy zajlik, hogy mindkét szülönktől öröklünk egy tulajdonságot, viszont elég az egyik szülőtől az Rh pozitivitást örökölni, az antigén már megjelenik, így biztosan Rh pozitívak leszünk. Rh negatív csak úgy lehet valaki, ha minkét szülőtől Rh negatív géneket örököl.

    Ennek a vércsoportrendszernek a sajnálatos tulajdonsága, hogy az Rh antigének elleni antitestek képesek átjutni a terhes nők és magzatuk vérkeringését összekötő méhlepényen, így ha egy Rh negatív anyának Rh pozitív a magzata (ez Rh pozitív apa esetében könnyen előfordulhat), akkor a szülés során, ahogy a magzati vér keveredik az anyaival, az anya szervezete találkozik az eddig ismeretlen Rh antigénekkel, antitesteket kezd termelni, ami a következő terhesség alkalmával a magzat károsodását okozhatja. Ennek a megelőzésére szerencsére már van módszer, így megfelelő terhesgondozás révén Rh negatív anyák is biztonsággal szülhetnek több gyermeket is.

    Bővebben A terhesség és a vércsoportrendszer

    Az AB0 vércsoportrendszer esetén azért vannak a vérünkben már készen az antitestek, mert az A és B antigénekkel különböző ételeken keresztül találkozunk, így ki tudnak alakulni az ellenük ható antitestek, de ezek szerencsére méretükből adódóan nem tudnák átjutni a méhlepényen, így nem okoznak problémát a terhesség során.

    (Budapesti Orvostanhallgatók EgyesületeBOE Facebook - Forrás: www.ovsz.hu, Hematológiai betegségek korszerű kezelése, Dr. Lehoczky Dezső, 2011)

    Módosítva: 2016.06.14 11:25, Megjelenés: 2016.06.14 11:25
   • Cikkajánló

    Mi okozhat székrekedést?

    Mi okozhat székrekedést?

    Dr. Plósz János

    Helytelen életmód és rossz táplálkozási szokások, de bélbetegségek is okozhatják.

    COVID-19-járvány

    COVID-19-járvány

    MTI

    Döntő ponthoz érkezett a koronavírus-járvány, esetleges világjárvánnyá is válhat.

    Postprandiális hipotenzió - A vérnyomás csökkenése étkezés után

    Azt az állapotot, amikor étkezés után csökken a vérnyomás, postprandiális hipotenziónak nevezik. A postprandiális kifejezés az étkezés utáni időszakra utal, míg a hipotenzió alacsony vérnyomást jelent.

    A láz öt különböző típusa és a velük összefüggésbe hozható betegségek

    Valahányszor az ember úgy érzi, hogy a testhőmérséklete emelkedni kezd, elővesz egy lázmérőt, hogy megnézze, mit is érez. Ha az eredmény 37,5 Celsius-fok vagy ennél magasabb érték, akkor az illető lefekszik, jeges borogatást helyez a homlokára és gyógyszert vesz be a láz csillapítására.

    A terhességi vércsoport összeférhetetlenség

    Mivel a születendő magzat vércsoportja eltérhet az anyáétól, a kismama szervezete idegenként érzékelheti és ellenanyagok termelésébe kezdhet. Szerencsére a terhesgondozás kiemelt figyelmet fordít a vércsoportok vizsgálatára és a szükséges kezelések is elérhetőek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA