• Nem sokat érnek a poratka elleni eszközök

    Szerző: FH

    Nem sokat érnek azok a különleges eszközök, amelyeket a poratka ellen ajánlanak az asztmásoknak - állapították meg brit szakemberek. A kutatás szerint számos technika egyáltalán nem hatásos.

    A Cochrane Collaboration független brit kutatócsoport 54 korábban végzett kutatás adatait elemezte - adta hírül szerdán a BBC brit közszolgálati rádió és tévé weboldala.

    A kutatók azt találták, hogy a poratkák elleni védelemre ajánlott különféle mechanikai vagy vegyszeres megoldások vagy egyáltalán nem hatásosak, vagy csak jelentéktelen mértékben csökkentik az allergiát kiváltó apró lények számát.

    Hirdetés

    A szakemberek 63 fizikai, 10 vegyszeres és 8 kombinált atkamentesítő módszert vizsgáltak meg. Ezek között voltak olyanok, mint az ágybetétet védő huzat, az ágybetéthez ajánlott speciális porszívó vagy atkairtó vegyszerek.

    A kutatók csak 17 olyan módszert találtak, amely valóban csökkentette az atkák számát, de még ezek sem értek el olyan hatást, amely megelőzhette volna az asztmát.

    A magas hőmérsékleten történő mosás a leghatékonyabb

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Peter Gotzsche, a kutatásvezető kijelentette: "Meggyőződéssel konstatálhatjuk, hogy nem érdemes drága porszívókat, ágybetéthuzatokat vásárolni vagy vegyszereket alkalmazni a házi porban élő atkák ellen, mert ezek az eljárások hatástalanok". A szakember szerint ugyanis a legtöbb háztartásban olyan magas az allergének száma, hogy az atka elleni eljárások alkalmazása után is olyan sok marad még a levegőben, ami elég az asztmás roham kiváltásához.

    Az Asthma UK asztmásokkal foglalkozó brit jótékonysági szervezet egyik aktivistája szerint - akit a BBC megkérdezett az új megállapításokkal kapcsolatban - a legjobb módszer magas hőmérsékleten mosni az ágyneműt, és nem tartani plüss játékszereket az ágyban. Ez az esetek 90 százalékában elegendő segítséget nyújt azoknak, akiknél az atkák okozzák az asztmát.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.04.16 15:20
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A leggyakoribb kérdések a parlagfű-allergiával kapcsolatban

    A parlagfű virágzása átlagosan július végétől kezdődik meg, ekkortól egészen október közepéig okozhat allergiás tüneteket. Míg ez az időszak sokak számára a nyaralást, iskolakezdést, nyárutót jelenti, addig az országban minden ötödik ember egy probléma megoldására koncentrál: az allergiás tünetek csillapítására.

    Túlélési tanácsok parlagfűszezonra

    Javában tart a pollenszezon, erősödik a leggyakoribb és legtöbb panaszt okozó allergén növény, a parlagfű pollenszórása.

    Miért vagyok allergiás a háziállatomra?

    Az állati eredetű allergiák között a macskaszőr és a kutyaszőr okozta allergia gyakran fordul elő. Ezek kezelésében nehezítő tényező, hogy az allergiás panasz jelentkezése esetén is érzelmi okokból nagyon nehéz megválni a házi kedvencektől.

    Hörgőasztma (asthma bronchiale) gyermekkorban

    Az asztma népegészségügyi felmérések szerint egyre gyakoribb betegséggé válik, és a fejlődő ipari háttérrel együtt egyre súlyosabbak a betegség tünetei, valamint egyre kedvezőtlenebb a lefolyása is.

    Mi okozza a dióallergia kialakulását?

    A mogyoróallergia mellett a dióallergia tartozik a leggyakoribb ételallergiák közé. Cikkünkből megismerheti a betegség kialakulásának módját, tüneteit, kezelését, valamint megelőzését is.

    Az angioödéma tünetei és okai

    Angioödéma során a bőrön keletkező kiütések mellett a végtagok, az arc (a szemek környékével, az ajkakkal vagy nyelvvel) duzzadása alakul ki, légzési és nyelési nehézséggel. Az első látásra is ijesztő tünetek rövid időn belül életveszélyes állapothoz is vezethetnek. Angioödéma jelentkezhet allergia, gyógyszerek vagy fertőzések következtében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.