Mellrákműtét után - Segít a súlyemelés

MTI
megjelent:

A mértékletes súlyemelés enyhíti a kardagadást, amely azoknál a mellrákos nőknél jelentkezik, akiknek a műtét során hónalji nyirokcsomóit is eltávolították - közölték szerdán amerikai kutatók.

Egy év elteltével azok a nők, akik kompressziós öltözék ("karharisnya") viselése mellett, hetente kétszer elvégezték a gyakorlatokat, kevesebb karfájdalomról és kardagadásról számoltak be - foglalták össze a New England Journal of Medicine című szaklapban megjelent tanulmányukban a Pennsylvania Egyetem kutatói.

Az Egyesült Államokban 2,4 millió a mellrákot túlélők száma, akik negyede nyirokpangással, limfödémával küzd. Sokaknak még az öt kilogramm körüli dolgok megemelése is komoly nehézséggel jár.

A súlyemelés nem mindenkinek használt, a programban résztvevő 65 nő 14 százalékának romlott az állapota, ám az is igaz, hogy ugyanezen idő alatt, a súlyemelő gyakorlatokat nem végző 65 nőnél ez az arány kétszeres volt. Az eredményesen súlyt emelgető nők között olyanok is voltak, akik már 15 éve szenvedtek a nyirokpangástól.

(MTI)

Cikkajánló

A mellrák és típusai

Dr. Kovács Árpád klinikai onkológus, Dr. Kónya Judit családorvos
Mellrák
A mellrák a középkorú nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, ezért fontos a rendszeres önellenőrzés és - különösen 40 éves kor fölött - a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Brjeska Dóra, újságíró
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.