Maszk téma

Óvintézkedések - Így mérlegeljen, ha már megkapta a COVID-19 elleni védőoltást

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A pandémia egy következő szakaszába léptek az amerikaiak, amikor is a népesség jelentős része beoltott, bár a többség egyelőre még nem. A teljes vakcináltaknak ebben az új helyzetben többféle kérdést is érdemes végiggondolniuk.

Maszk vagy távolságtartás? Maszk és távolságtartás!

WEBBeteg.hu

A szigorú maszkhasználati szabályok mellett sokaknál mintha háttérbe szorult volna a távolságtartás szerepe, mások ugyanakkor az arcmaszkot is csak akkor használják, ha muszáj. Mennyit segítenek ezek a védekezési eszközök a koronavírus-fertőzés megakadályozásában?

A CDC új jelentést adott ki az arcmaszkok hatékonyságára vonatkozóan

WEBBeteg - F. Zs., fordító

Miközben egyre több állam szünteti meg a COVID-19 miatt érvényben lévő korlátozásokat, az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) március 5-én, pénteken jelentést adott ki, ami arról számol be, hogy a koronavírusos esetek száma akkor csökkent, amikor az államok kötelező érvényűvé tették az arcmaszkok használatát, míg a koronavírussal összefüggő halálesetek száma ott nőtt, ahol újra engedélyezték a beltéri éttermi fogyasztásokat.

Karanténról, maszkviselésről - CDC-, WHO-döntések, figyelmeztetések

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Az egészségügyi csúcshatóságok időnként megváltoztatják irányelveik egyes részleteit. Olykor kifejezetten szigorítanak, mint amikor például azt is megszövegezik, hogy jelen pandémia idején melyik típusú maszk védhet meg a koronavírustól és melyik haszontalan.

Rövid idő alatt bárkit megfertőzhet egy új koronavírussal fertőzött személy

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Egy új tanulmányban matematikusok keresték a választ arra, hogy mennyi időn belül történhet meg a vírus átadása.

Koronavírus - Kötelező lesz a maszkhasználat a közterületeken is

MTI

Addig kell kitartani, amíg a koronavírus elleni vakcina megérkezik - mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Közölte azt is: éjféltől kötelező lesz a maszkhasználat a közterületeken is.

Országos tisztifőorvos: a szabályok betartása lassítja a járvány terjedését

MTI

A szabályok szigorú betartása lassítja a járvány terjedését - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Koronavírus: új szigorításokat jelentett be az operatív törzs

portfolio.hu

Az operatív törzs bejelentette: hétfőtől még több helyen terjesztik ki a maszkhasználat kötelezettségét - tájékoztatott a portfolio.hu.

Szlávik: a maszkhordás az alapvető védekezési eszköz

MTI

Jelenleg a távolságtartás és a maszkhordás az alapvető védekezési eszköz a koronavírus-fertőzéssel szemben - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa egy online szakmai konferencián csütörtökön.

Dr. Merkely Béla - újabb jelentős érv a maszk használata mellett

Semmelweis Egyetem

Az általános maszkhasználat úgy tűnik, nemcsak az új fertőzések arányát csökkenti, de növeli azok számát is, akik ha meg is fertőződnek, de tünetmentesek maradnak. Feltételezések szerint ez utóbbi annak köszönhető, hogy a maszk csökkenti a bejutó vírusrészecskék számát – derül ki a New England Journal of Medicine friss cikkéből, amelyről dr. Merkely Béla rektor készített összefoglalót.