Többszöri röntgen hatása gyermekeknél

Tisztelt Doktorúr! 7 éves gyermekemet az elmúlt három hónapban 3 alkalommal röntgenezték: 1 fogászati 1 koponya és 1 mellkasröntgen készült. A korábbi években 2szer volt koponya röntgenen. Ez, mennyire káros, okozhat rákos elváltozást a későbbiekben? Milyen gyakran készülhet röntgen gyerekeknél kockázat nélkül? Nagyon megijedtem, hogy ez a 3 felvétel 3 hónap alatt összeadva a korábbi sugárzással káros. Köszönettel.

Dr. Laki András válasza Gyermekek sugárterhelés koponyaröntgen témában

Tisztelt Kérdező! A felsorolt röntgenfelvételek sugárdózisa messze van attól, ami miatt jogos aggodalomra lenne oka, összeadva is nagyon kicsi az ebből esetlegesen származó daganatos betegségek statisztikai kockázata. Ugyanis, egyes emberekre vonatkozó rák-kockázatot nem lehet kiszámítani, csak egy statisztikai rizikót lehet megbecsülni. A röntgent és más ionizáló sugárzást alkalmazó képalkotó vizsgálatoknak (és kezeléseknek) nincs orvosi értelemben vett felső határuk. Mindig az aktuális helyzetben kell dönteni arról, hogy az a vizsgálat, mennyire szükséges, fontos, és elmaradása esetén milyen egészségkárosodás keletkezhetne. A vizsgálatok között eltelt időnek nincs igazán szerepe.

Megválaszolva: 2023. november 30.

Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika

Röntgen kisgyerek
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 5 éves, AP medence, Lauenstein felvételt készítettek neki, sajnos egyedül kellett bemennie és azt mondja, hogy nem raktak fel...
Core emlő biopszia és fájdalom
Tisztelt Doktor Úr! Core emlőbiopszián kell átesnem. Amellett, hogy félek, mi, derül ki, félek a fájdalomtól is. Azt olvastam, hogy sok nőnek nem fáj, de...
Emlőbiopszia típusok
Tisztelt Doktor Úr! Emlőszűrésen az alábbi malignitásra gyanús elváltozásokat találták. A radiológus azt mondta, hogy röntgenvezérelt biopsziára van szükség....
Gerincsérv
Tisztelt Doktor ur! Ágyéki gerinc MR vizsgálaton voltam a napokban, de a leletet nem tudom értelmezni ebben kérném a segítségét: Kismértékű jobbra convex...
Mr vizsgálat bélműtét után
Tisztelt Doktor Úr! Voltam MR vizsgálaton, de elfelejtettem mondani, hogy nekem egy éve vágtak a vastagbelemből, amit kapcsokkal rögzítették, ez ugye nem...
Kevés hasűri folyadék eltűnhet -e?
Tisztelt Doktor Úr! Hüvelyi ultrahangon voltam, ahol a vizsgáló orvos 34, 1 mm-es szabad hasűri folyadékot látott a belek között, azt mondta biztos...